2020-08-09 21:11

Ministrul Muncii anunță CREȘTEREA punctului de PENSIE

 |  22:50
Ministrul Muncii anunță CREȘTEREA punctului de PENSIE

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a vorbit la Antena 3 despre Legea pensiilor, care a fost adoptată miercuri de Camera Deputaţilor. Noua lege pune în acord prevederile vechi cu decizii recente ale Curţii Constituţionale. Printre acestea, faptul că dările către bugetul asigurărilor sociale vor fi plătite de către angajator.

„Punctul de pensie e de 1.100 de lei. Noi am spus că din decembrie 2016 până în 2020 vom face dublarea punctului de pensii. Nu e o gândire doar de acum”. 

„Noi discutăm pe trei paliere: resursele financiare, influența plății pensiilor în PIB. La noi este de două ori sub minimul mediei UE influența plățilot pensiilor în PIB. Avem spațiu bugetar, putem face acest lucru. Noi discutăm de bugete anuale, nu multianuale. Ce ne-a încurajat pe noi.. ne uităm că, de exemplu, anul trecut, de la un deficit de 18 miliarde, am ajuns la un deficit de 4,2 miliarde. A fost un salt foarte mare. Peste 230.000 de locuri de muncă create, asta înseamnă o masă salarială mai mare, care înseamnă implicit o contribuție mai mare. Când discutăm de majorarea salariului minim, când discutăm despre majorarea salariilor la stat, care au tras după ele și majorarea salariilor din privat, atunci discutăm de o masă salarială mai mare și de o contribuție în bugetul asigurărilor sociale mai mare”.

„Acest Guvern a declarat domeniul construcțiilor un domeniu prioritar pe următorii 10 ani. Aia înseamnă că avem nevoie de investiții. Și nu numai, dar avem nevoie de infrastructură. Acum discutam de începerea spitalului de la Iași, discutăm despre un program pe care îl vom face public cu anumite investiții. Încurajăm și investițiile, creăm locuri de muncă mai multe. Trebuie să facem acest lucru pentru că noi vrem ca veniturile noastre să fie mai spre media UE. Media e între 13-15%, la noi e de 6%”.

Punctul de pensii a ajuns la 1.100 de lei, iar de la 1 septembrie 2019 va fi de 1.265. În 2020 va fi de 1775, iar în 2021 1875. 

„Valoarea punctul de pensie.. am plecat în 2016 de la 871 de lei. Din fericire, orice fel de guvern ar fi, ar trebui să aibă grija să mărească valoarea punctului de pensie. Dar nu ne putem întoarce în urmă să rezolvăm acei 20-25 de ani de 2 lei pe hârtie, 5 lei în mână”. 

„Se vorbește foarte mult de stagiul minim de cotizare și de pensia minimă, care este 640 de lei și avem 704 lei de la 1 septembrie. Iar în 2021 ajunge la 1560 de lei. Noi vrem să încurajăm și munca, nu vrem să ajungă cineva la limita de vârstă și să aibă doar stagiul minim de cotizare, de 15 ani. Cu cât lucrezi peste stagiul minim de cotizare, ți se adaugă procente la pensie”. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-06-27Parerea ta...

CE DE MINCIUNI
27 Iun 2019

E jenant sa mintiti asa... Tata are 42, 5 ani munciti in cartea de munca si nu are nici 2 puncte; o parte sunt in grupe, si intr-a intaia si intr-a doua, doar ca nu intruneste nus ce rahat de barem gandit de un pusti ce n-a tras in jugul muncii socialiste cu trezire la 4 sau 3 noaptea sa te duci pe jos la munca ca sa incalzesti cu foc de lemne parti din autobuzele vremii iarna pe omat pana la brau. Blestemat fie cui ii veni ideea sa puna baremuri. Cu asta demonstreaza ca a iesit din linea de partid social. Cine e boul ce indrazni sa limiteze dreptul la banii din grupe ca se trezi el neadecvat spiritului partidului de orientare sociala. Ce orientare are un partid social ce interzice cuiva sa incaseze banii lui, dreptul lui pt ca a muncit o vreme in grupe?
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz