2020-01-21 01:03

Ministrul Sănătăţii anunţă lansarea planului comprehensiv de control al cancerului

 |  12:05
Ministrul Sănătăţii anunţă lansarea planului comprehensiv de control al cancerului

Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, a declarat, duminică dimineaţa, în cadrul unei emisiuni la Pro TV, că planul comprehensiv de control al cancerului va fi lansat în prima parte a lunii aprilie.

"În aprilie vom finaliza Planul comprehensiv de control al cancerului, de asta sunt absolut sigur, este și data anunțată. Sunt modele europene, suntem într-o zonă geografică foarte clar definită care funcționează pe anumite standarde, (...) ne-am dorit să ajungem în acest grup de țări și într-acolo ne îndreptăm. Este o hartă a nevoilor și a modului prin care vom ajunge să le îndeplinim. Planul comprehensiv de control al cancerului va fi lansat în 12,13, 14 aprilie. (...) Acest plan prevede profilaxie, diagnostic, tratament, îngrijiri paliative, cercetare. (...) Este cancerul de col uterin, cancerul de sân și cancerul colo-rectal. Nimeni în Europa nu face screening pentru alte tipuri de cancer în cadrul unor astfel de planuri comprehensive", a precizat ministrul Sănătăţii.

În ceea ce priveşte centrele de radioterapie, Patriciu Achimaş-Cadariu a spus că există deja patru buncăre pregătite, însă lipsește aparatura necesară.

"Acolo lucrurile evoluează, condiția este ca buncărele să fie pregătite. Există patru locații în care buncărele sunt pregătite și pentru aceasta evoluează procedura cu Banca Mondială", a explicat ministrul Sănătății.

Referitor la proiectul de lege din Parlament care prevede obligativitatea plătirii tratamentului de către bolnav în cazul în care acesta a refuzat la un moment dat prevenția medicală, Patriciu Achimaş-Cadariu a exclus posibilitatea ca un astfel de sistem să funcționeze.

"Exclud această posibilitate. Ce susțin eu sunt măsuri și proceduri pe care le împărtășește lumea din care vrem să facem parte, Comunitatea Europeană", a completat ministrul Sănătăţii. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-02-21

In legatura cu acest articol...

Ministrul Sănătăţii: Copiii cu sindrom hemolitic-uremic de la Marie Curie, în stare mai bună
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray