2020-06-07 00:34

Ministrul Sănătăţii anunţă lansarea planului integrat naţional comprehensiv de control al cancerului

 |  08:46
Ministrul Sănătăţii anunţă lansarea planului integrat naţional comprehensiv de control al cancerului

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, a declarat, sâmbătă, că săptămâna viitoare se va lansa planul integrat naţional comprehensiv de control al cancerului.

„Miercurea viitoare, în prezenţa premierului şi a reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate a Comisiei Europene vom lansa planul integrat naţional comprehensiv de control al cancerului. În privinţa screeningului cancerului de sân ne propunem un program pilot în cele trei centre din Iaşi, Bucureşti şi Cluj, finanţat, sperăm, prin fonduri europene. Legat de cancerul colorectal, va fi din nou organizat un screening sub forma unui proiect pilot, la noi în ţară neexistând screening pentru cancer colorectal în acest moment”, a afirmat Patriciu Achimaş Cadariu.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că a văzut în timpul vizitei întreprinse, vineri, în Ungaria, un proiect transfrontalier dezvoltat împreună cu Universitatea din Arad, prin care s-au înfiinţat unităţi de screening de-o parte şi de alta a graniţei.

„Este o unitate de care nici nu ştiam, dar care va face parte din acest proiect pilot al screeningului cancerului de sân”, a completat ministrul Sănătăţii.

Referitor la cancerul de col uterin, Patriciu Achimaş Cadariu a spus că România are un sistem de screening lansat în anul 2012, „mai şchiop, în funcţie de reţelele active”.

În opinia ministrului, profilaxia este medicina viitorului.

„Profilaxia va scuti multă suferinţă şi va putea economisi bani. Până atunci avem de tratat foarte multe cazuri şi trebuie să rămânem într-o realitate financiară”, a precizat ministrul Sănătăţii.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-04-10Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine