2020-08-13 06:34

Miron Cozma: Nu am remuşcări pentru persoanele ucise în timpul Mineriadei din 1990

 |  07:07
Miron Cozma: Nu am remuşcări pentru persoanele ucise în timpul Mineriadei din 1990

Miron Cozma a declarat, miercuri, că nu are remuşcări pentru persoanele ucise în timpul Mineriadei, deoarece el ar fi fost adus cu forţa la Bucureşti. Cozma a făcut această afirmaţie în cadrul unei dezbateri pe tema Mineriadei din iunie 1990.

Fostul lider sindical al minerilor din Valea Jiului a declarat că nu are remuşcări faţă de faptul că, în urma acelor evenimente, au murit oameni, pentru că el a fost adus cu forţa la Bucureşti de alţi lideri ai minerilor.

Miron Cozma a susţinut că el este în realitate un opozant al lui Ion Iliescu şi că atunci când acesta i-a mulţumit public pentru intervenţia de la Bucureşti a fost un act de manipulare, menit să-l scoată vinovat.

Fostul procuror militar Dan Voinea, care a instrumentat dosarul "Mineriadei", a afirmat în cadrul dezbaterii că, după părerea lui, nu s-a dorit la nivel politic să fie identificaţi şi condamnaţi cei vinovaţi, în condiţiile în care dosarele i-au fost luate şi nu s-au soldat în cele din urmă cu nicio condamnare.

Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 a fost redeschis, după ce procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a infirmat rezoluţiile de neîncepere a urmăririi penale în cazul acelor evenimente.

De asemenea, în 17 septembrie 2014, România a fost obligată să continue investigaţiile în dosarul Mineriadei, în urma unei decizii a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

Statistica Mineriadei din 1990 indică zeci de morţi, dintre care doar şase au fost identificaţi şi recunoscuţi. De asemenea, 746 de răniţi, şase femei violate şi peste o mie de "bărboşi, intelectuali, studenţi din Universitate şi Arhitectură" deţinuţi ilegal. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-02-26Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz