2020-01-24 08:09

Monument istoric, la licitaţie. Casa Dr. Dobrovici, evaluată la 4 milioane de euro

 |  21:01
Monument istoric, la licitaţie. Casa Dr. Dobrovici, evaluată la 4 milioane de euro

P24

Artmark Historical Estate a scos la licitaţie o casă de patrimoniu, ai căror moştenitori sunt necunoscuţi. Casa dr. Dobrovici, este scoasă la vânzare, cu un preţ de pornire de 3.500.000 de euro, şi cu o estimare de 4.000.000 de euro. Supranumită “Casa Frumoasă”, clădirea situată în bulevardul Lascăr Catargiu nr. 40 este monument istoric şi este una dintre cele mai frumoase clădiri din Capitală. Clădirea a fost construită în perioada interbelică, cu faţada din cărămidă aparentă şi o bogată şi diversă decoraţie în piatră. Din nefericire, numai vânzările imobilelor din Centrul Istoric se supun deciziei Consiliului General, restul caselor declarate monument istoric pot fi tranzacţionate oricând pe piaţa liberă.

Casa dr. Dobrovici atrage privirile oricui trece pe bulevardul Lascăr Catargiu. Construită între 1919 şi 1925 pentru doctorul Anton Dobrovici, imobilul reprezintă unul dintre cele mai remarcabile exemple de arhitectură rezidenţială ce poartă semnătura profesorului Duiliu Marcu, în care plastica de inspiraţie neoromânească se îmbină cu o abordare modernistă a spaţiului. O arhitectură simplă, a detaliului, în care interiorul primeşte aceeaşi atenţie ca exteriorul. Naţionalizată în anii comunismului şi compartimentată în mai multe apartamente, casa a fost readusă la forma iniţială după 1990. Apoi, în 2008 a fost transformată în Casa Frumoasă, un magazin multi-brand, destinat în exclusivitate vestimentaţiei de lux. Pornind de la nevoia de a oferi un fundal elegant şi contemporan produselor expuse, dar cu respect faţă de istoria clădirii, lucrările efectuate în perioada 2008-2009, sub atenta coordonare a arhitectului italian Elena Busato, se remarcă prin echilibrul obţinut între caracteristicile originale ale casei şi elemente actuale de design.

Avantajele şi dezavantajele caselor monument istoric

Multitudinea caselor vechi declarate monument istoric are o explicaţie. Mulţi bucureşteni, care locuiesc în clădiri vechi, au preferat să le declare monument istoric pentru a fi scutiţi de plata impozitelor. Deşi apartamentele din interior se vând şi se cumpără lejer, “proprietarii au nevoie de autorizaţii ca să-şi zugrăvească locuinţele”, ne-a declarat Cristinel Deaconescu, fost consilier general. În plus, proprietarii caselor monument istoric sunt obligaţi să păstreze intacte faţadele clădirii şi să nu intervină cu modificări. “Sper să nu se facă un restaurant sau un pub acolo, pentru că este o casă superbă”, ne-a spus Cătălin Deaconescu, fost prefect al Capitalei.

Lucrările de intervenţie

O primă şi foarte importantă etapă a intervenţiilor din această perioadă a avut în vedere renovarea faţadei, pentru care, toate elementele decorative, împreună cu suprafeţele din cărămidă aparentă au fost minuţios curăţate şi tratate cu materiale de protecţie de înaltă calitate. În ceea ce priveşte interiorul, lucrările au vizat doar partea de finisaje, păstrându-se astfel compartimentarea iniţială şi estetica generală a casei. Până şi introducerea liftului s-a făcut fără compromisuri, acesta amenajându-se, cu ajutorul unei noi structuri metalice, în locul vechilor băi, care erau dispuse pe aceeaşi direcţie la toate nivelurile. Identitatea interiorului, aşa cum reiese şi din imaginile de epocă era dată în mare parte de elementele decorative din lemn. Balustrade frumos sculptate, tocuri masive de uşi, grinzi cu ornamente discrete, toate au fost păstrate şi recondiţionate din dorinţa de a păstra spiritul amenajării semnate în urmă cu aproape un veac de Duiliu Marcu. La fel s-a întâmplat şi cu elementele de feronerie sau cu detaliile sculptate în piatră. Oferind un răspuns noii funcţiuni a clădirii, toate acestea sunt completate de un lung şir de elemente contemporane, rezultatul fiind un remarcabil dialog între vechi şi nou. Mozaicul strălucitor care îmbracă pardoseala holului de intrare, tapetul cu motive vegetale din acelaşi spaţiu sau cel care imită vitraliul din încăperea centrală a parterului sunt doar câteva dintre finisajele alese cu multă grijă de autorul proiectului de reamenajare. Mobilierul casei a fost selectat de la branduri de înaltă calitate precum Cub Design, Baxter SpA, Bussola & Ralph International. În 2011, magazinul a fost extins prin amenajarea podului şi construirea unui restaurant în curtea dinspre strada Clopotarii Vechi - o construcţie elegantă, pe structură metalică şi complet vitrată, unde regăsim aceeaşi grijă pentru detaliu. Mobilierul marca Christopher Guy, mozaicul Sicis sau candelabrul Seguso susţin atmosfera aristocrată a spaţiului. Proiectul de amenajare a Casei Frumoase oferă un exemplu nu doar prin modul în care s-a recuperat şi s-a pus în valoare un monument al unuia dintre cei mai importanţi arhitecţi interbelici ai României, ci şi prin modul în care a soluţionat inserţia noului pe fundalul altor vremuri. Casa Dr. Dobrovici din Bucuresti a fost construită la sfârşitul secolului al IX-lea şi începutul secolului al XX-lea şi se află în clasa de importanţă B.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-10-19Parerea ta...

ANONIM
19 Oct 2016

Desi nu s-ar cunoaste mostenitorii se fac lucrari de reparatie si ar fi si scoasa la licitatie ,fiind si monument istoric ? Pai cine ar putea organiza asemenea actiuni ?
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray