2019-10-21 13:17

 |  12:01

Monumentul Eroilor Aerului, grup statuar emblematic pentru București


Unul dintre monumentele emblematice pentru București, încă din perioada interbelică, este grupul statuar dedicat Eroilor Aerului, situat în centrul Pieței Aviatorilor. Istoria realizării sale este una îndelungată și destul de interesantă.

Dedicat memoriei aviatorilor români militari și civili, căzuți în Primul Război Mondial, Monumentul Eroilor Aerului a fost realizat între anii 1928-1935, pentru construirea sa fiind format un comitet din care au făcut parte mari personalități ale vremii. Din anul 1924, comitetul a fost condus de principele Carol, moștenitorul tronului și inspector general al Aeronauticii.

De la început s-a dorit ca acest monument să fie o operă națională, care să reprezinte "Sacrificiul Aviatorilor și Victoria Aviației". Inițial, s-a cerut sculptorilor Ion Jalea, Alexandru Severin, Cornel Medrea și Ion C. Dimitriu-Bârlad să prezinte, contra cost, câte un proiect.

Considerând însă că proiectele nu reprezentau tema propusă, comitetul a lansat un concurs public pentru construirea monumentului. Trei lucrări au fost premiate (Spiridon Georgescu, Lidia Kotzebue și Ion Schmidt-Faur) însă, și de această dată, comitetul nu a considerat nici una dintre lucrări demnă de execuție.

În final a fost ales proiectul modificat al Lidiei Kotzebue. După mai multe serii de modificări, comitetul a a aprobat definitiv lucrarea la sfârșitul anului 1927.

Pentru realizarea monumentului, Lidia Kotzebue a colaborat cu tânărul sculptor Iosif Fekete, care îi fusese recomandat de Ion Jalea.

În anii 1928-1929, Fekete a realizat cele patru sculpturi în argilă și le-a turnat în gips în mărime naturală. Pentru a reprezenta trupul Icarului a fost folosită o imagine a boxerului Joe Louis, prezent în acea perioadă la București, iar pentru cap a fost utilizată o imagine dintr-un album cu piloți renumiți.

În mai 1930, lucrarea era aptă pentru a fi turnată în bronz. Membrii comitetului i-au transmis în scris autoarei că proiectul Monumentul Eroilor Aviatori este preluat de V.V. Rășcanu, angajat de comitet pentru a-l turna în atelierele sale.

Monumentul, realizat din bronz, este format dintr-o statuie care ilustrează omul zburător, având aripile desfășurate (simbol al înfrângerii morții prin eroism) în jurul căruia se află trei aviatori căzuți. Pe soclu, construit din beton armat și placat cu piatră de Banpatak, sunt prezente insignele, casca, aparatura aviatorilor, dar și numele celor 270 de aviatori căzuți.

Dezvelirea monumentului, considerat în vreme drept „una dintre cele mai frumoase statui din lume dedicate aviatorilor”, a avut loc la 20 iulie 1935, cu participarea regelui Carol al II-lea, a numeroși membri din conducerea statului, miniștri și reprezentați ai autorității aeronautice, atașați militari.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-09-21Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray