2020-07-15 21:08

 |  10:01

Monumentul Eroilor Artileriști, un punct de reper al Capitalei


La inițiativa Comandamentului Artileriei, în anul 1993, cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la înființarea acestei arme, a fost amplasat în București, în mica piaţă aflată la intersecţia bulevardelor Eroilor și Eroilor Sanitari, un monument dedicat eroilor artileriști.

Inaugurat pe 10 noiembrie 1993, de Ziua Artileriei Române, monumentul, realizat din bronz, reprezintă un tun stilizat cu țeava ridicată spre cer la un unghi de 90 de grade. Opera este ridicată pe un soclu din beton, placat cu travertin. Totul se află pe o platformă circulară, cu diametrul de circa 12 metri, pe care mai sunt aşezate patru proiectile sferice din metal. În fața monumentului, sunt amplasate două tunuri, replici ale unor piese de artilerie din timpul domniei lui Petru Cercel, domnitor al Țării Românești de la sfârșitul secolului al XVI-lea. Pe soclu se afla inscripția: "Artileriștilor României".

Monumentul a fost realizat de sculptorul Teodor Zamfirescu (1942 - 2014), din cadrul Studioului de Arte Plastice al Armatei, lucrarea având o înălțime de 13,95 metri și fiind fixată pe un soclu cu înălțimea de 10,40 metri.

Absolvent al Academiei Forțelor Terestre de la Sibiu (1965) și al Institutului de Arte Plastice din București (1981), sculptorul Teodor Zamfirescu, deși ofițer de carieră în arma geniului, a fost permanent atras de plastica tridimensională. În 1975, el a obținut transferul la Studioul de Arte Plastice al Armatei, pe care a și ajuns să îl conducă și unde a activat până la pensionare, în 1997.

Prin specificul instituţiei, Zamfirescu a realizat multe comenzi cu tematică militară sau patriotică. Însă, în paralel cu activitatea curentă, el s-a specializat și în arta medaliei, fiind membru FIDEM (Fédération Internationale de la Médaille d'Art) și delegatul pentru România al acestei prestigioase organizații internaționale a medaliștilor.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-10-21Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz