2019-08-20 22:21

 |  10:01

Monumentul Eroilor Ceferiști, simbol al recunoștinței pentru jertfa înaintașilor


Jertfa celor care au murit în Primul Război Mondial, făcând astfel posibilă Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, nu a fost niciodată uitată, în București putând fi întâlnite practic la fiecare pas monumente ridicate în cinstea eroilor de acum un veac.

În Piața Gării de Nord, cunoscut punct de reper pentru toți cei care vizitează Capitala, se află grupul statuar Eroii Ceferiști – inaugurat în anul 1923 -, care cinstește memoria angajaților CFR căzuți la datorie în timpul Marelui Război.

Elementul principal al monumentului este un grup sculptural - turnat în bronz la Fabrica V.V. Rășcanu - care este compus din mai multe personaje. O femeie, care simbolizează Patria, ține o cunună de lauri deasupra capului unui muncitor feroviar. Lângă ea, de o parte a soclului, se află doi muncitori ceferiști, iar de cealaltă parte a soclului, un soldat român, în ținută de campanie, ce ocrotește o femeie și copilul acesteia. Grupul statuar este montat pe un piedestal, format din două volume paralelipipedice, din beton placat cu granit, care se sprijină pe un soclu în cinci trepte.

Pe fațada principală a piedestalului este înscrisă inscripția "Eroilor CFR 1916-1918", iar pe partea laterală a soclului, este săpată, în marmură alba, următorul text: „OMAGIU SI RECUNOSTINTA EROILOR MILITARI DE CAI FERATE SI TRANSPORTURI DIN ARMATA ROMANA CARE S-AU JERTFIT PENTRU CAUZA NATIUNII”.

Monumentul Eroilor Ceferiști, emblematic pentru București, este opera sculptorilor Ion Jalea și Cornel Medrea.

Ion Jalea (1887-1983), unul din cei mai cunoscuți sculptori români, și-a pierdut mâna stângă în timpul Primulului Război Mondial, fiind nevoit să sculpteze, practic toată viața, numai cu mâna dreaptă.

A fost președinte al Uniunii Artiștilor Plastici și, ulterior, a devenit academician. Multe dintre lucrările sale de referință pot fi admirate și astăzi în diverse locuri din  București. Printre acestea, bustul lui Mihai Eminescu, din Parcul Cişmigiu, și statuia lui Spiru Haret din Piața Universității.

La rândul său, Cornel Medrea (1888-1964) a fost profesor de sculptură la Academia de Arte Frumoase din București și membru corespondent al Academiei Române.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-12-05Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray