2020-05-25 15:20

 |  10:01

Monumentul Eroilor Francezi, un simbol al recunoștinței


Cu siguranță, niciun bucureștean, sau oaspete al orașului, care a trecut prin parcul Cișmigiu, nu se poate să nu fi observat statuia discretă, dar plină de expresivitate, dedicată eroilor francezi. Simbol al recunoștinței pentru ajutorul pe care Franța - în virtutea relației speciale pe care o avea și o are cu România -, ni l-a acordat în cea mai grea perioadă a Primul Război Mondial, Monumentul Eroilor Francezi a fost inaugurat în anul 1922.

Statuia, realizată din marmură albă de Carrara, impresionează prin frumusețe și simplitate. Grupul statuar înfățișează o soră de caritate care se apleacă asupra unui soldat rănit. Soclul are forma unui trunchi de con așezat pe o treaptă. Inscripția este bilingvă, în română și franceză, fiind dedicată ostașilor francezi căzuți pe câmpul de luptă, pe pământ românesc, în timpul marelui război (1916-1919).

În acea perioadă, Franța a trimis în România un corp de soldați și ofițeri care au format celebra misiune condusă de generalul Berthelot.

Monumentul eroilor francezi a fost executat de către celebrul sculptor Ion Jalea (1887 – 1983), elevul lui Frederick Storck și al lui Dimitrie Paciurea, care a lucrat o vreme la Paris, în atelierul lui Rodin.

Ion Jalea, el însuși combatant în Primul Război Mondial, și-a pierdut o mână în timpul luptelor la care a participat, fiind astfel obligat să sculpteze toată viața doar cu dreapta.

A obținut Marele premiu al Expozițiilor internaționale de la Paris și Barcelona, iar în țară Premiul național pentru sculptură, în 1941. Autor a numeroase monumente, busturi, statui și basoreliefuri, Ion Jalea a fost membru titular al Academiei Române și președinte activ al Uniunii Artiștilor Plastici.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-10-27Parerea ta...

SăRACII ADEVăRAțI FRANCEZI!
27 Oct 2018

Dacă ar vedea în ce s-a transformat țara lor...ar ieși din morminte și i-ar lua la baionetă pe trădătorii care au transformat și continuă să musulmanizeze Franța, cetățenii ei având deja altă culoare la piele și altă închinare!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine