2019-05-26 02:12


 |  10:01

Monumentul Infanteristului 1916-1918, un simbol al recunoștinței

Fără a ieși neapărat în evidență prin dimensiunile sale, Monumentul Infanteristului 1916-1918 impresionează prin expresivitatea realizării artistice, având valoare de simbol pentru vitejia, onoarea și spiritul de sacrificiu al soldatului român.

Monumentul, închinat jertfei eroilor din Regimentul 9 Vânători de Gardă, care s-au acoperit de glorie în bătăliile Primului Război Mondial, reprezintă statuia din bronz a unui infanterist român, în poziție de atac, ținând cu ambele mâini pușca și pregătindu-se să lovească cu patul armei - rupt - un inamic imaginar.

Pe soclul din piatră este fixată o placă de bronz cu o sabie pe ea, iar pe sabie un vultur cu ciocul deschis și aripile întinse, gata să se repeadă înainte.

Pe placa soclului era gravată inscripția: „Eroilor căzuți în luptele de la Mărășești 1916-1918”.

Turnat în bronz la Fabrica și Turnătoria V.V. Rășcanu din București, Monumentul Infanteristului este opera sculptorului Spiridon Georgescu (1887-1974), participant la luptele din Primul Război Mondial, și se află amplasat în scuarul de lângă Podul Cotroceni, peste râul Dâmbovița, pe Splaiul Independenței.

La Expozitia Națională a Armatei, din august 1919, Spiridon Georgescu a expus lucrările „Avântul” și „Capturarea unui tun“. Macheta soldatului ce înfățișază “Avântul” a fost ulterior folosită pentru a crea „Monumentul Infanteristului“.

Opera a fost dezvelită cu fast, în prezența regelui Carol al II-lea al României, pe data de 22 mai 1931.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2018-12-11
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


STARBAG