2020-07-09 03:43

Motivele electorale, mai presus decât un Plan Durabil

 |  18:56
Motivele electorale, mai presus decât un Plan Durabil

P24

Supărare mare în tabăra liberală din Consiliul General al Capitalei, pentru trădarea aleşilor din PSD. Cu toate că au promis să voteze Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU), vizată fiind zona centrală, în final, consilierii PSD au votat împotrivă. Explicaţia a fost practică: „Ce, vreţi să vă luaţi voi voturile?!”.

Neîncrezători în promisiunile politicienilor, mulţi reprezentanţi ai asociaţiilor de proprietari din zona centrală le-au cerut consilierilor generali să nu voteze cele şase PUZ-uri din cadrul PIDU din zona centrală. Unii i-au ameninţat cu acţiuni în justiţie şi i-au acuzat pe reprezentanţii Primăriei Capitalei de falsificare a rapoartelor privind dezbaterile publice ale proiectelor. În general, oamenii vor îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă, mai mult spaţiu verde şi mai puţine terase şi cârciumi în centrul vechi al oraşului. Deşi cele şase PUZ-uri exact aceste lucruri vizează, oamenii îl contestă cu vehemenţă. Organizaţia ProDomo şi Ordinul Arhitecţilor au transmis mesaje prin care cereau amânarea votului decisiv asupra acestui proiect. „Valoarea intrinsecă a unor soluţii propuse în PUZ-urile din PIDU este discutabilă atâta timp cât observaţii ale Comisiei Tehnice de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului şi a Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice din Bucureşti nu au fost introduse în documentaţie”, se spune în Nota transmisă de Ordinul Arhitecţilor.

Îngrijorările ONG-urilor şi alre cetăţenilor s-au referit la numărul copacilor care vor fi tăiaţi şi la graba municipalităţii de a obţine acordul consilierilor generali.

Primul venit, primul servit

În replică, arhitectul şef, Gheorghe Pătraşcu, i-a convocat pentru susţinerea proiectului pe arhitecţii care au lucrat la proiect şi alţi specialişti, precum academicianul Răzvan Teodorescu. Pe surse, s-a aflat că cei care au proiectat PUZ-urile au încasat deja jumătate din suma promisă, circa 200 de milioane de euro, urmând să mai primească sume importante după execuţie. Valoarea estimată a proiectului este de 240 de milioane de euro, din care 127 milioane de euro vor fi cofinanţate din fonduri europene. Pătraşcu a mai explicat şi graba cu care municipalitatea a convocat şedinţa extraordinară a CGMB. Potrivit acestuia, din luna noiembrie a început procedura de depunere a proiectelor care urmează să fie propuse pentru cofinanţare Comisiei Europene, iar termenul de dezbatere publică expirase cu doar două zile în urmă. „Se merge pe principiul primul venit, primul servit. Trebuie să ne grăbim dacă vrem să obţinem banii”, a spus arhitectul şef. În privinţa copacilor care vor fi tăiaţi au fost date asigurări că vor fi sacrificaţi doar arborii bolnavi şi vor fi replantaţi alţii cu valoare biologică.

Mobilizare deplorabilă

Convinşi că aleşii PSD îşi vor menţine promisiunea de a vota PUZ-urile, liberalii s-au lăsat pe tânjeală. Din grupul PNL au lipsit cinci persoane. Dintr-un total de 32 de consilieri prezenţi, doar 17 au fost liberali, iar pentru aprobarea erau necesare 28 de voturi „pentru”. Toate PUZ-urile au obţinut voturi sub limita admisibilă. Unul dintre consilierii PSD a fost dezarmant de sincer şi le-a spus liberalilor că nu au votat pentru a nu se lăuda PNL cu aceste proiecte şi să obţină voturi mai multe la alegerile locale. Pe pagina sa de socializare, primarul general interimar Răzvan Sava a promis că va repune proiectele pe ordinea de zi a CGMB.

Proiectele vor fi revotate

„Din păcate astăzi (29 decembrie 2015-n.r.), PSD a refuzat să voteze proiectele Planului Integrat de Dezvoltare Urbana -zona centrală-!

De ce? Nici ei nu ştiu! Am să le dau o veste proastă. Nu vor putea împiedica dezvoltarea durabilă a oraşului. Aceste proiecte vor fi repuse pe ordinea de zi şi vor fi votate. Ieri am ratat șansa adoptării unor proiecte care priveau modernizarea Bucureștiului. Unii dintre consilierii generali au preferat să facă un joc politic ieftin, votând practic împotriva propriilor cetățeni pe care îi reprezintă în Consiliul General al Municipiului București. Sper ca anul viitor aceste proiecte să găsească o susținere mai mare și să putem începe modernizarea și dezvoltarea Bucureștiului, mai ales că avem și bani europeni la dispoziție pentru aceste proiecte”, a explicat Răzvan Sava.

„Toţi consilierii PNL prezenţi la şedinţă au votat pentru! Din păcate, nu acelaşi lucru se poate spune despre alte partide. De altfel, vom cere să se facă public modul în care a votat fiecare consilier. Cetăţenii au dreptul să ştie cum sunt reprezentaţi în consiliu. Motivele unor consilieri PSD: dar de ce să vă laudaţi voi cu ele. Ăsta este motiv să nu votezi un proiect pentru dezvoltarea durabilă a oraşului în viziunea puţinilor consilieri PSD care s-au deranjat să vină la şedintţă. Pentru mulţi dintre ei sarmalele au fost mai importante. Planul prevede eliberarea benzilor, transport în comun şi alternativ. Zona centrală, în orice oraş civilizat, nu este aglomerată de maşini. Se pune accent pe zone pietonale, piste pentru biciclete, spaţii verzi etc. Iar acest concept este la baza acestor proiecte”, a comentat liberalul Cătălin Câmpeanu.

„Ieri am ratat o șansă datorită unor consilieri generali de la PSD, care au preferat să facă un joc politic urât, votând practic împotriva propriilor cetățeni pe care îi reprezintă în Consiliul General al Municipiului București. Nu este prima oară când PSD-iștii fac astfel de jocuri murdare. Toți consilierii PNL prezenți au votat pentru. Până la urmă binele v-a învinge”, a spus Horia Scarlat.

O replică a venit şi din partea candidatului PNL la sectorul 6, Răzvan Mironescu. „PSD şi a pierdut complet busola. Semnalam ca au votat în Parlament împotriva amendamentului meu privind suplimentarea bugetului de reabilitare termică, aşa cum de fapt sunt prevederile legale. Oare la viitoarele alegeri vor da socoteală? Eu nu cred, dar sper”, a spus Răzvan Mironescu.

Cum modifică proiectele centrul Bucureștiului

1. Planul Urbanistic Zonal Piaţa Constituţiei – Antim - Bdul Unirii prevede construirea unei parcări subterane cu 988 de locuri în Piața Constituției, dar și transformarea Bulevardul Unirii în zonă pietonală și de loisir.

Bulevardul Unirii ar urma să devină pietonal în cinci etape:

1. Va fi realizat un parcaj subteran în Piata Constituţiei

2. Partea carosabilă va fi ridicată la același nivel cu trotuarele

3. Pe ambele sensuri se elimina parcarea de lângă trotuar și banda respectivă devine una pentru circulaţia maşinilor. Concomitent, banda de lângă fântâni devine pietonală (pe fiecare sens).

4. Traficul se reduce la un fir pe sens și va fi concentrat pe zona de nord față de axul central (înspre Palatul de Justiție). De asemenea, zona pietonală va fi extinsă în partea de sud a bulevardului (unde acum se circulă pe sensul Piața Constituției - Piața Unirii) pentru realizarea unei zone deschise pietonale. Tot în această etapă vor fi amenajate piste duble de biciclete, dar și o zonă ludică și un amfiteatru.

5. Tot bulevardul devine pietonal. Va fi doar o banda pe sens pentru transportul public. În noua zonă de promenadă de pe Bd. Unirii vor fi amenajate spații pentru târguri spontane și expoziții, dar și un „amfiteatru, destinat odihnei și activităților artistice spontane”. În plus, în capătul dintre Piața Unirii va fi realizat un turn de observație - belvedere.

2. Planul Urbanistic Zonal Parc Izvor – Pod Mihai Vodă prevede construirea unui nou pod peste Dâmbovița și a trei parcări subterane, dar și reamenajarea parcului și realizarea unui amfiteatru.  Podul Mihai Vodă va fi construit între strada Lipscani și Parcul Izvor (în spatele sediului vechi al Primăriei Capitalei). La cele două capete ale podului se vor construi două parcări subterane. „Prin acest proiect se va realiza un pod pietonal şi pentru biciclişti peste Dâmboviţa şi peste Splaiul Independenţei, având integrate: platformă de observaţie şi odihnă tip „cameră urbană“, amenajare pieţe aferente punctelor de plecare ale podului, parcări subterane, câte una pe fiecare latură a Dâmboviţei. (...) Parcajul Lipscani, va avea 2 nivele şi un număr total de locuri de parcare de 168. Accesul se face pe o rampă dreaptă, sens unic, din Splaiul Independenţei. Ieşirea se face tot în Splai, dar la capătul opus al laturii adiacente Splaiului Independenţei. Parcajul Izvor, sub scuarul amfiteatrului şi sub ansamblul memorial Mihai Vodă, va avea 1 nivel şi un număr total de locuri de parcare de 314. Sunt prevăzute două accese şi două ieşiri, pe rampe drepte, cu sens unic, o ieşire din Splaiul Independenţei şi două accese şi o ieşire din/ în Strada Libertăţii. Parcajul Primărie – Pompieri, va avea 1 nivel şi un număr total de locuri de parcare de 110. Este prevăzut un singur acces, pe rampa dreapta, din/ în Strada Anghel Saligny”, se precizează în proiect. La capătul dinspre Parcul Izvor al Podului Mihai Vodă  va fi amenjat un amfiteatru verde, cu gradene. Sub acest amfiteatru va fi amenajată o zonă comercială, iar sub zona comercială o parcare subterană. De asemenea, aleile din Parcul Izvor vor fi modificate, iar în parc va fi realizat un mic lac. 

3. Planul Urbanistic Zonal Parc Sfinţii Apostoli - Podul Calicilor propune reconstruirea Podul Calicilor, dar și amenajarea unui parc cu spaţiu verde, arbori, alei pentru promenadă și trotuare pentru plimbări cu bicicleta în zona Bisericii Domniţa Bălaşa, situată în spatele blocurilor din Piaţa Unirii, lângă Palatul de Justiţie. Sub parc este prevăzută și construirea unei parcări subterane. Podul Calicilor va traversa râul Dâmboviţa, fiind situat în prelungirea străzilor Sfinţii Apostoli pe malul drept şi str. Şelari pe malul stâng şi va fi utilizat exclusiv pentru traficul pietonal şi de biciclişti. 

4. Planul Urbanistic Zonal Piaţa Cantacuzino - Piaţa Lahovary prevede reamenajarea celor două zone din centrul Capitalei și construirea unor parcări subterane. Astfel, Piaţa Lahovary, care acum este destinată în cea mai mare parte circulaţiei rutiere, va fi reamenajată cu spaţiu verde şi mobilier urban. Proiectul municipalităţii îsi propune sa reconfigureze Piaţa Alexandru Lahovary astfel încât aceasta să includă şi statuia lui Alexandru Lahovary. Mijlocul pieţei va fi înverzit şi amenajat ca spaţiu de loisir şi va fi legat de zonele pietonale de pe marginea pieţei. Traficul rutier nu va fi eliminat, ci doar reorganizat. În plus, vor fi realizate şi mai multe locuri de parcare. Şi în Piaţa Cantacuzino traficul va fi reorganizat astfel încât să se realizeze o trecere pietonală între cele două parcuri din zonă, fără eliminarea traficului autovehiculelor. Proiectanţii propun și realizarea unei parcări subterane sub spaţiul neconstruit al Pieţei Cantacuzino. Aceasta va deservi clădirile de locuit adiacente precum şi pe vizitatori veniţi în interes de afaceri sau pentru petrecerea timpului în parcurile Grădina Icoanei şi Ioanid. 

5.  Planul Urbanistic Zonal Rahova - Uranus – Piaţa de Flori  propune accentuarea caracterului de Piață de Flori și construirea unui parcaj subteran cu 360 de locuri sub Piața Rahova și parțial sub Piața de Flori. În cazul Pieței de Flori „pe lângă funcţiunea de comerţ de flori, se propun funcţiuni de alimentaţie publică şi funcţiuni de servicii cu articole conexe (recipiente flori, ghivece, seminţe, bulbi, îngrăşăminte etc). Din acelaşi motiv de accentuare a brand-ului urban „Piaţa de Flori“ este eliminată funcţiunea de piaţă agro-alimentară care se regăsea în aripile dinspre Bd. George Coşbuc ale construcţiei existente a pieţei”, spun arhitecții care au realizat proiectul. „Înspre Calea Rahovei este propusă salubrizarea terenului și eliminarea construcțiilor cu caracter improvizat. Sunt propuse a fi reabilitate și refuncționalizate corpul dinspre Bd. Coșbuc și corpul de piață construit în aceeași perioadă, dinspre calea Rahovei. Cele două ganguri ale clădirii pieței, în prezent obturate, vor fi redate în folosință, realizând un parcurs coerent între cele două jumătați ale terenului, care până acum funcționau independent ca piață agro-alimentară, și piața de flori improvizată”, mai propun arhitecții. Noile construcții vor fi realizate din metal sau lemn, cu închiderile rabatate sau etanșe. De asemenea, arhitecții spun că din punct de vedere economic, pentru ca proiectul să aibă succes, piața ar trebui organizată astfel: 50-60% comerț cu flori, 30-40% alimentație publică, iar 10% altele.

6. Planul Urbanistic Zonal Spaţiu Public Sala Palatului prevede construirea unei parcări subterane sub parcul din fața Sălii Palatului și amenajarea unui spațiu public în zona de acces a Sălii. „Parcarea nordică dispune de circa 500 de locuri și cea sudică de circa 450 de locuri. Pentru parcarea subterană intrarea și ieșirea sunt poziționate de-a lungul străzii Ion Câmpineanu (o bandă de acces), respectiv perpendicular pe strada Știrbei Vodă în dreptul Palatului Regal (două benzi de acces”, se precizează în proiect.  În fața Sălii Palatului vor fi amenajate zone pentru promenadă și pentru expoziții în aer liber, dar și un spațiu public de odihnă cu o fântână arteziană. De asemenea, în centrul grădinii publice va fi amplasat un amfiteatru. „La nivel suprateran se va amenaja un parc cu plantaţii de gazon şi arbşti (pe zonele care se suprapun peste parcajul subteran se permite plantarea de arbuşti) şi vegetaţie înaltă (pentru zonele care nu sunt aşezate peste parcajul subteran propus). În proximitatea Sălii Palatului, de ambele laturi ale Grădinii, terenul va fi amenajat cu plantaţii de gazon, stabilizat cu mesh, un tip de material inovativ, care permite circulaţia peste spaţiul verde, însă nu îi afectează calitatea sau integritatea”, se mai precizează în proiect. Toate proiectele descrise mai sus vor fi realizate în etape, datorită complexității lor.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-12-30Parerea ta...

ANON
30 Dec 2015

"proiectele" sunt de un kitsch oribil
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz