2020-01-29 14:15

Municipalitatea a tăiat sume mari de bani de la investiţii, dar dă 5,6 milioane de lei pe un studiu

 |  21:01
Municipalitatea a tăiat sume mari de bani de la investiţii, dar dă 5,6 milioane de lei pe un studiu

Organizarea unei licitaţii fulger pentru un studiu care vizează extinderea Grădinii Zoologice din Băneasa naşte suspiciuni. Pe fondul reducerii bugetului Primăriei Capitalei cu peste 700 de milioane de lei şi tăierea unor investiţii de infrastructură de orice fel, fapt ce va creşte costurile în final, rapiditatea alocării unui milion şi jumătate de euro pentru un studiu este suspect. În plus, de mai mult timp se vorbeşte despre relocarea Grădinii Zoologice, nicidecum de extinderea ei într-o zonă rezidenţială.

Municipalitatea va plăti 5,6 milioane de lei fără TVA unei asocieri de firme care va elabora un studiu privind extinderea Grădinii Zoologice din Băneasa. Licitaţia a fost anunţată şi organizată de Administraţia Grădina Zoologică într-un cerc restrâns, iar câștigătoare este asocierea formată din CMS International INC, Wilmotte& Associes, Maguari–One Zoo Consultans. Rapiditatea de organizare şi atribuire a proiectului trezeşte suspiciunea unei licitaţii cu dedicaţie.

Potrivit anunţului de licitaţie, contractul prevede:

- determinarea, prezentarea şi proiectarea generală a zonelor şi a habitatelor propuse a fi create în cadrul Bioparcului prin raportare la specificul zonei şi a animalelor incluse, la planul de vegetaţie adaptată pentru zona propusă.

– descrierea şi proiectarea generală a planului de circulaţie a vizitatorilor şi personalului.

– descrierea şi proiectarea generală a zonelor de intrare – ieşire prin identificarea, descrierea şi proiectarea tuturor elementelor componente şi a parcării.

– identificarea, prezentarea şi proiectarea generală a facilităţilor pentru vizitatori – construcţii şi zone destinate vizitatorilor şi a zonelor administrative.

– elaborarea Planului Colecţiei de Animale – identificarea şi prezentarea animalelor din punctul de vedere al comportamentului social al animalului, adaptabilitatea acestuia la mediul amplasamentului, şi conservarea speciilor care vor fi incluse în cadrul Bioparcului.

Istoricul Grădinii Zoo din Băneasa

Grădina Zoologică Bucureşti s-a înfiinţat în 1955 ca serviciu al Secţiunii Gospodăriei Comunale din cadrul Sfatului Popular al Capitalei. La acea dată, mici efective de animale erau răspândite în Parcurile Cişmigiu, Carol, Herăstrău şi în Pădurea Băneasa. În perioada 1955-1959 a avut loc o concentrare progresivă a animalelor în cadrul Colţului Zoologic Băneasa, iar pe 1 mai 1959 a fost deschis primul sezon de vizitare. Titulatura de Grădina Zoologică Bucureşti a fost atribuită în 1962 şi a fost inclusă în Anuarul Internaţional al Grădinilor Zoologice, editat de Societatea de Zoologie din Londra.

Parcul are o suprafaţă totală de 5,85 ha, care întreţine şi expune colecţii de animale vii, sălbatice, indigene şi exotice. Zoo Băneasa are două scopuri. Pe de o parte se ocupă de conservarea faunei, având prioritate speciile ameninţate cu dispariţia, iar pe de altă parte, de instruirea, educarea şi recreerea publicului. Preţul actual al biletelor este de 13 lei pentru adulţi şi de 6,50 lei pentru copii.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-01-05Parerea ta...

ATENT
05 Ian 2015

Doamne, Oprescu e chiar nebun
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine