2020-05-27 03:57

Necesarul Capitalei pentru situaţii critice este de peste 10.000 de oameni

 |  21:01
Necesarul Capitalei pentru situaţii critice este de peste 10.000 de oameni

P24

De la instalarea căldurii excesive în Capitală, aleşii locali s-au întrecut în anunţarea măsurilor gospodăreşti pentru protejarea populaţiei. Din Planul pentru asigurarea cu resurse umane necesare gestionării situaţiilor de urgenţă pe 2015 reiese că acordarea asistenţei medicale de urgenţă are un grad de acoperire de 74%, adică un deficit de 163 de oameni. Cititorii noştri informează că duşurile stradale erau nefuncţionale în unele zone ale oraşului, nefiind conectate la reţeaua de apă. Serviciul de ambulanţă a înregistrat 15 leşinuri în spaţii publice.

Planul pentru asigurarea cu resurse umane necesare gestionării situaţiilor de urgenţă pe 2015, semnat de prefectul Capitalei, Paul Nicolae Petrovan, arată un deficit mare de personal la categoriile cele mai importante. Acordarea asistenţei medicale de urgenţă are un deficit de personal de 163 de persoane, dintr-un necesar de 620, adică 74%. Pentru alte situaţii, cum ar fi descarcerarea şi salvarea persoanelor, gradul de acoperire este de 41%, un deficit de 5.059 de persoane dintr-un necesar de 8.539. Totalul deficitului de personal pentru toate categoriile de intervenţii este de 10.273 de persoane, oameni care pot salva vieţi omeneşti în situaţii critice (foto). Faţă de această realitate tristă şi îngrijorătoare, nici măsurile luate de Primăria Capitalei sau de primăriile de sector nu sunt bine coordonate.

Duşuri stradale nefuncţionale

În toiul caniculei, adică miercuri seara, cititorii noştri ne-au informat că unele duşuri stradale amplasate pe mai multe străzi din centrul Capitalei erau nefuncţionale. Acestea nu erau încă racordate la reţeaua de apă, dar există promisiunea că situaţia se va remedia în scurt timp. Montarea duşurilor stradale a fost printre primele măsuri luate de municipalitate pentru zilele caniculare. Acestea au fost amplasate la Piaţa Unirii - Hanul lui Manuc, strada Lipscani, Piaţa Universităţii - zonele Dunărea şi Teatrul Naţional, strada Lascăr Catargiu - magazinul Orange, Piaţa Victoriei - Guvern, precum şi la intrările în parcurile Cişmigiu şi Herăstrău - zonele Charles de Gaulle şi Arcul de Triumf. Corturi anticaniculă, dotate cu aer condiţionat, apă, personal medical şi aparatură de specialitate, au fost amplasate în zonele cu trafic intens din Capitală, cum ar fi Piaţa Victoriei, Piaţa Romană - rond ASE şi metrou, Piaţa Universităţii - Spitalul Colţea, Piaţa Universităţii - Arhitectură, Piaţa Unirii - magazinul Unirea, zona Regina Maria, Piaţa 11 iunie, Piaţa C.A. Rosetti, Piaţa Roma, Gara de Nord, Parcul Herăstrău - intrarea Charles de Gaulle şi Parcul Carol. În aceste zone sunt şi toalete ecologice. Corturi anticaniculă mai sunt la Piaţa Moghioroş, Piaţa Iancului (metrou), Dristor (metrou), Piaţa Muncii, Piaţa Crângaşi, zona magazinului Bucur Obor şi Parcul Cişmigiu - vizavi de sediul Primăriei Capitalei.

În perioada cu temperaturi extreme, operatorii de salubrizare din toate sectoarele stropesc carosabilul la primele ore ale dimineţii, seara sau pe parcursul nopţii. Sunt curăţate mai des toaletele publice, iar deşeurile menajere sunt evacuate de câte ori este necesar în cursul unei zile.

Temperaturi de peste 50 de grade Celsius

La orele prânzului, în Capitală s-au înregistrat temperaturi pe stradă de peste 50 de grade Celsius. Oamenii îşi turnau apă pe cap, alţii dormitau la umbra copacilor, pe bănci sau oriunde era mai răcoare, copiii se bălăceau în fântâni. Până şi poliţiştii renunţaseră la caschete. Constructorii, nevoiţi să muncească în soare, au găsit şi ei metode inedite. O umbrelă montată pe utilajul cu care lucrează, un mod mulţumitor pentru o zi caniculară. În vehiculele RATB căldura este infernală. Cât priveşte termometrele de pe străzi, este de preferat să nu le priveşti, altfel nu mai ai curaj să ieşi pe stradă. Unele arată temperaturi de 48 de grade, altele de 39. Nu mai ştie omul ce să înţeleagă. Şi semafoarele au luat-o razna, iar şoferii se descurcă în trafic făcându-şi semne cu mâna.

Ambulanţele, suprasolicitate

Serviciul de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov (SABI) a întregistrat, miercuri, în primele şase ore ale zilei aproape 500 de solicitări. În medie peste 80 de apeluri pe oră au fost primite la stația de salvare. Au fost și 15 cazuri de leşin în spaţii publice susține dr. Alis Grasu, directorul SABI.

„Avem în funcţiune 49 de maşini de urgenţă, 19 cu asistente şi 16 de transport. Azi, joi, am suplimentat cu opt numărul de echipaje. În primele şapte ore au fost înregistrate aproape 500 de solicitări la SABI, cu 238 de urgenţe”, a declarat Alis Grasu pentru Mediafax.

Managerul SABI le recomandă persoanelor cu probleme de sănătate şi familiilor cu copii să nu iasă din casă în intervalul orar 11.00 – 17.00.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-07-09

Mai multe imagini:
Necesarul Capitalei pentru situaţii critice este de peste 10.000 de oameni
zoom
Necesarul Capitalei pentru situaţii critice este de peste 10.000 de oameni
zoom
Necesarul Capitalei pentru situaţii critice este de peste 10.000 de oameni
zoom

Necesarul Capitalei pentru situaţii critice este de peste 10.000 de oameni
zoom
Necesarul Capitalei pentru situaţii critice este de peste 10.000 de oameni
zoom
Necesarul Capitalei pentru situaţii critice este de peste 10.000 de oameni
zoom

Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine