2019-10-22 22:03

NOI REGULI pentru taxi în București. Ce pățesc cei care nu au autorizație

 |  15:23
NOI REGULI pentru taxi în București. Ce pățesc cei care nu au autorizație

În Bucureşti şi-ar putea desfăşura activitatea de transport în regim taxi doar transportatorii autorizaţi care au servicii de dispecerat autorizate de municipalitate, iar nerespectarea obligaţiilor se sancţionează cu amendă între 4.500 şi 5.000 de lei, potrivit unui proiect de hotărâre introdus suplimentar pe ordinea de zi în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB). Proiectul prevede şi reguli pentru şoferi, precum interzicerea refuzării unei curse, ţinută adecvată obligatorie, precum şi dotarea maşinii cu sistem POS, pentru plata cu cardul.

Edilul vrea ca serviciile de dispecerat să devină obligatorii pentru toate taxiurile autorizate de Primăria Municipiului Bucureşti. Vor fi automat afectate de această prevedere servicii precum Clever și Star Taxi, posibil și Uber și Taxify, care nu sunt dispecerizate, potrivit stiripesurse.ro. Primarul Capitalei a susţinut, în cadrul şedinţei, că taximetriştii vor fi obligaţi să-şi monteze POS-uri pentru ca doritorii să poată achita cursa şi cu cardul.

"Sunt elemente care vor duce la securitate şi confort pentru toţi cetăţenii care folosesc taxi. Toţi taximetriştii vor fi obligaţi, sub sancţiuni severe, să ofere posibilitatea clientului să plătească cu cardul. Deci toţi taximetriştii, în colaborare cu băncile existente, să-şi instaleze POS-uri pe maşini. De asemenea, toţi vor trebui să aibă, prin companiile pe care le reprezintă sau individual, să aibă aplicaţii: orice client să solicite un taxi prin telefon sau prin aplicaţie. (...) În plus, pentru siguranţă şi confort, se instituie obligativitatea ca activitatea de taxi să se realizeze exclusiv printr-un dispecerat autorizat. Primăria Capitalei va sta la dispoziţie tuturor celor interesaţi să-şi îmbunătăţească activitatea de taximetrie. Le stăm la dispoziţie cu repr noştri în compania de IT pentru a dezvolta aplicaţiile necesare.", a declarat Gabriela Firea.

Serviciile de dispecerat vor fi obligatorii pentru toate taxiurile transportatorilor autorizaţi care îşi desfăşoară activitatea de transport în regim de taxi din Bucureşti şi nu se pot executa decât de dispecerii taxi autorizaţi de PMB.

De asemenea, şoferii vor mai fi obligaţi să aibă ţinută adecvată, pantaloni, cămaşă, sacou, să menţină maşina curată, să îi ajute pe clienţi la urcarea şi coborârea din autovehicul, dacă i se solicită şi să nu refuze transportul persoanei cu mobilitate redusă.

În cazul nerespectării obligaţiilor, amenda se ridică la 4.500 – 5.000 de lei.

„Întrucât ultima modificare a legii taximetriei nu a ţinut cont de situaţia existentă privind utilizarea în mod nelegal a unor variante tehnologice noi de preluare a comenzilor taxi (aplicaţii informatice, comenzi online) din partea clienţilor şi din partea unor persoane juridice neautorizate ca dispecerate taxi conform legii, iar această activitate a luat o amploare deosebită creând inclusiv o concurenţă neloială operatorilor dispeceri taxi autorizaţi, se impune modificarea în regim de urgenţă a actualului regulament local de taxi”, se arată în expunerea de motive a proiectului de hotărâre, citeaza News.ro.

Primarul general a anunţat la începutul lunii decembrie intenţia de a modifica regulile de desfăşurare a transportului în regim de taxi în Capitală. Gabriela Firea afirma, după o întâlnire cu reprezentanţii taximetriştilor, că vor fi interzise toate formele de practicare a taximetriei care nu se încadrează in prevederile legale, aceştia reclamând, printre altele, "concurenţa neloială practicată prin sistemele de aplicaţii online ce oferă servicii ilegale de taximetrie". Aceasta în condiţiile în care, în mai multe rânduri taximetriştii din Bucureşti, dar şi cei din alte oraşe, şi-au exprimat nemulţumirea faţă de serviciul de transport UBER, la sfârşitul lunii noiembrie, în Capitală, zeci de taxiuri mergând în coloană prin zonele aglomerate ale oraşului, în semn de protest.

Uber a reacţionat atunci spunând că serviciile de carsharing, de taxi şi transportul în comun constituie, împreună, soluţii care pot duce la reducerea aglomeraţiei, a poluării şi pot rezolva problema parcărilor din Bucureşti. Uber mai spunea că dialogul este cea mai bună cale pentru a oferi bucureştenilor cele mai bune servicii de transport.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-12-19Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray