2019-06-19 05:57

Noile Companii a lui Firea au început să facă achiziții. Firmă fără activitate din 2014, pe lista furnizorilor

 |  12:57
Noile Companii a lui Firea au început să facă achiziții. Firmă fără activitate din 2014, pe lista furnizorilor

Cele 22 de companii municipale înființate de edilul-șef al Capitalei, Gabriela Firea, au început să cumpere cele trebuincioase funcționării instituției. Unele, ca cea de Agrement, au început chiar să organizeze bâlciuri și evenimente, deși angajați nu are încă.

Companiile Municipale ale Primăriei Municipiului București au făcut achiziții de aproximativ jumătate de milion de leila începutul acestei săptămâni. Printre ele și una de 80.000 de lei de la o firma fără activitate în 2014 și 2015, cu zero venituri în 2016: AIRPLAN CONSULTANTS SRL. Și alte instituții din subordinea PMB i-au încredințat direct diferite contracte de consultanță, ajungând la contracte de circa 300.000 lei anul acesta. Mai mult, Compania Municipală de Agrement SA București a achiziționat servicii de mai bine de un milion de lei într-o săptămână.

11 din cele 22 de firme proaspăt înființate de primarul Gabriela Firea au făcut în ultima luna achiziții de circa 3,7 milioane lei, toate prin cumpărare directă. Exemplu: Compania Municipală de Agrement va organiza în perioada 18 decembrie - 15 februarie,  lângă Național Arena, evenimentul "Poveste de Iarnă" pentru care a închiriat un brad metalic de 14.000 de euro. În rest, majoritatea companiilor au achiziționat calculatoare, utilaje, borduri, servicii de telefonie, materiale de construcții etc.

Consiliul General al Municipiului București a aprobat în această primăvară proiectele de înființare a ultimelor zece societăți comerciale din seria celor 21 dorite de primarul Gabriela Firea. În cazul societăților aprobate în ședința din 29 martie, reprezentanții USR au anunțat că au demarat deja în instanță procedurile de anulare, arătând că acestea ar fi fost înființate ilegal.

Primarul general al capitalei, Gabriela Firea, a declarat că societățile Primăriei Capitalei „nu își vor adăuga profit care să fie plătit de bucureșteni”. „Ele doar vor realiza aceste activităţi la o calitate cât mai mare, la un tarif cât mai mic”, a mai arătat primarul general.

Companii contestate în instanță

Consilierul general Ciprian Ciucu (PNL) i-a cerut edilului PSD să „scoată la lumină contractele dezavantajoase ale băieților deștepți” și a susținut că este mult prea mare numărul firmelor pe care Primăria Capitalei vrea să le înființeze, ceea ce poate duce la risipă și o proastă gestionare a serviciilor publice.

Reprezentanții USR au anunțat, deja, că au demarat în instanță procedurile de anulare a societăților comerciale, pe care le consideră „înființate ilegal de primarul Gabriela Firea și consilierii PSD+ALDE”. Conform USR, cele zece societăţi comerciale dublează activitatea unor regii sau departamente ale primăriei, făcând-o şi mai netransparentă pentru public şi scăpându-şi angajaţii de răspundere pentru fapte de corupţie.

„Primarul Gabriela Firea a refuzat sistematic să explice necesitatea înfiinţării acestor societăţi sau ce se va întâmpla cu acele servicii deja existente ale primăriei care fac managementul spitalelor, al traficului, administrează parcuri sau străzi etc. Primarul nu spune, de asemenea, ce necesar de investiţii presupune înfiinţarea acestor firme (în afara unui capital social de 120.000 de lei/bucată, sumă scoasă din pix) şi nici ce se va întâmpla cu angajaţii primăriei dacă-şi vor pierde locurile de muncă sau nu în aceste zece scenarii SF. Pe lângă modul opac şi neprofesionist în care s-a dispus înfiinţarea acestor societăţi, USR consideră că şi votarea lor în consiliu s-a făcut ilegal, întrucât conform legii aveau nevoie de votul a două treimi dintre consilieri şi au obţinut numai o majoritate simplă”, au explicat, pe Facebook, reprezentanții USR.

În ședința CGMB din 29 martie, a mai fost aprobată înființarea următoarele firme: Compania Municipală Dezvoltare Durabilă Bucureşti SA, Compania Municipală Energetică Bucureşti SA, Compania Municipală Consolidări SA, Compania Municipală Străzi, Poduri şi Pasaje Bucureşti SA, Compania Municipală Parking Bucureşti SA, Compania Municipală Managementul Traficului Bucureşti SA, Compania Municipală Medicală Bucureşti SA, Compania Municipală Turistică Bucureşti SA, Compania Municipală Parcuri şi Grădini Bucureşti SA şi Compania Municipală Agrement Bucureşti SA.

Proiectul privind înfiinţarea Trustului de Clădiri Metropolitane Bucureşti SA a fost aprobat în şedinţa CGMB din 30 ianuarie. Acestea vor avea ca activităţi dispecerizarea transportului de persoane în regim de taxi, producerea şi furnizarea energiei electrice şi termice, iluminatul public, administrarea şi dezvoltarea infrastructurii spitaliceşti, servicii în tehnologia informaţiilor, promovarea Bucureştiului ca destinaţie turistică, administrarea parcurilor şi grădinilor publice, administrarea spaţiilor publicitare, întreţinerea arborilor situaţi pe spaţiile verzi publice din Capitală, paza obiectivelor care aparţin Primăriei Municipiului Bucureşti, consolidarea clădirilor cu risc seismic, coordonarea şi consultanţa proiectelor de infrastructură mare ale Capitalei, gestionarea fondul imobiliar al oraşului, administrarea drumurilor, administrarea parcărilor publice, managementul sistemelor integrate de trafic, precum şi activităţi de voluntariat, construcţia de locuinţe sociale şi activităţi de dezinsecţie şi deratizare.

New layer... New layer... New layer... New layer... New layer... New layer...

Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-12-13Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


loading...


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray