2020-02-28 12:26

Notarii propun Ministerului Justiţiei o nouă reducere a taxelor. În unele cazuri scăderea este de 90%

 |  16:56

Notarii publici propun Ministerului Justiţieio nouă reducere a taxelor, care în unele cazuri va fi de 90%, şi calculareaonorariilor pentru cei care cumpără locuinţe prin ANL şi alte programe socialela o valoare stabilită de stat şi nu la cea din expertizele notariale.

"După reducerile operate în cadrulprogramului «Prima Casă» şi după cele determinate de reducerea cu 10% avalorilor orientative ale proprietăţilor imobiliare situate pe razamunicipiului Bucureşti şi a judeţelor Ilfov, Călăraşi, Giurgiu, Ialomiţa,notarii publici propun Ministrului Justiţiei o nouă scădere a onorariilorpentru serviciile notariale. Având în vedere faptul că piaţa imobiliară dinRomânia nu pare să se revigoreze semnificativ prea curând, notarii publicipropun Ministrului Justiţiei reducerea considerabilă a onorariilor pentruserviciile notariale cu impact direct asupra populaţiei, respectiv vânzări,ipoteci, moşteniri, etc", se arată într-un comunicat al Uniunii Naţionalea Notarilor Publici din România (UNNPR).

Notarii spun că scăderea onorariului notarialpentru autentificarea actelor de garanţie mobiliară sau imobiliară în cadrulprogramelor sociale adoptate de stat, atinge limite semnificative.

Astfel, în cazul unei creanţe de 400.000 lei,onorariul notarial va scădea, în baza propunerilor UNNPR, de la 1.775 lei la500 lei. Scăderi semnificative se vor înregistra şi la autentificareacelorlalte acte de garanţie, acestea atingând limita de 35%. Prin urmare,onorariul pentru autentificarea unui contract de ipotecă la un împrumut învaloare de 100.000 lei va fi de 575 lei faţă de 875 lei cât este în prezent.

Mai mult, pentru autentificarea oricăror alteacte privind creditarea bancară, dacă împrumutul a fost acordat, şi ipotecainstituită, cum ar fi spre exemplu o refinanţare, onorariul propus pentruserviciul notarial este de doar 100 lei, măsură ce avantajează direct cetăţeniiafectaţi de modificarea condiţiilor de creditare şi nevoiţi să încheie acteadiţionale de renegociere a creditelor deja contractate.

Pentru înstrăinări imobiliare s-au propusreduceri ale onorariilor de peste 12%, iar pentru actele de partaj, având dreptobiect bunuri mobile sau imobile, reducerile sunt de peste 40%, ajungând chiarpână la 90%. Astfel, la un act de partaj privind un bun imobil cu o valoaredeclarată de 40.000 lei, onorariul notarial scade de la 806 lei la 421 lei. Deasemenea, pentru procedurile succesorale reducerile propuse sunt în medie de10%.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638943-01-10Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine