2020-04-08 10:00

Noul an şcolar va începe pe vechea lege a educaţiei

 |  15:31
Noul an şcolar va începe pe vechea lege a educaţiei

Noul anşcolar va începe conform vechii legi a educaţiei, dar ministerul de resortintenţionează să facă ajustări actului normativ prin hotărâre de guvern şiordine de ministru, a anunţat, vineri, ministrul Daniel Funeriu, învideoconferinţa cu inspectorii generali şcolari. "Vom începe noul anşcolar pe vechea lege, dar vom face ajustări prin hotărâri de guvern şi ordinede ministru, astfel încât să ajungem la o variantă cât mai aproape de noua legea educaţiei blocată din păcate de PSD şi PNL în Comisia de educaţie dinSenat", a afirmat Funeriu, citat de Mediafax. El le-a spus inspectorilorgenerali şcolari în videoconferinţa de vineri că, “din păcate", cele douăpartide şi-au mandatat reprezentanţii în Comisia de educaţie a Senatului să nulucreze pe perioada vacanţei la Legea educaţiei, deşi comisia obţinuse avizulpozitiv în acest sens de la Senat. În acest context, ministrul educaţiei a spuscă va încerca totuşi să aducă vechea lege a educaţiei cât mai aproape de ceanouă prin acte normative legale, astfel ca modernizarea învăţământului să nufie blocată mult timp.

ChestorulIoan Chelaru (PSD) a declarat, marţi, după şedinţa conducerii Senatului, căaceastă comisie parlamentară îşi va continua activitatea în perioada vacanţeiparlamentare, până la finalizarea raportului asupra proiectului de actnormativ.

PreşedinteleComisiei pentru Învăţământ de la Senat, Mihail Hărdău (PDL), declara recent căraportul la noua Lege a educaţiei nu va putea fi întocmit până la fineleactualei sesiuni parlamentare, iar discuţiile vor continua în timpul vacanţei.

PreşedinteleSenatului, Mircea Geoană, a precizat că, în opinia Biroului Permanent, nu seimpune convocarea unei sesiuni extraordinare pentru proiectele de legi, ci doarîn eventualitatea unei rectificări bugetare. În ceea ce priveşte Legeaeducaţiei naţionale, aflată în dezbaterea Comisiei de învăţământ a Senatului,Geoană a apreciat că "graba strică treaba".

PreşedinteleTraian Băsescu solicitase, într-o scrisoare transmisă preşedintelui Senatului,Mircea Geoană, adoptarea Legii educaţiei de către această Cameră în actualasesiune parlamentară. Proiectul legii educaţiei naţionale a fost adoptat deCamera Deputaţilor, Senatul având competenţă decizională.

Funeriu: Inspectorii,evaluaţi în funcţie de pregătirea examenelor naţionale şi a începerii noului an

Inspectorii generali şcolari vor fi evaluaţiîn două etape, prima în funcţie de rezultatele privind organizarea examenelornaţionale, iar cea de-a doua legată de începerea noului an şcolar, a mai declaratDaniel Funeriu. "Am anunţat că prima etapă de evaluare a inspectorilorgenerali şcolari va avea loc la sfârşitul anului de învăţământ. Aceasta va fifăcută în funcţie de modul în care fiecare a organizat examenele sau evaluărilenaţionale, cât şi concursul de titularizare", a spus ministrul Educaţiei.

A doua etapăde evaluare a inspectorilor şcolari vizează modul în care aceştia vor pregătiînceperea noului an şcolar. "Ştim că în fiecare an sunt multe probleme cuavizele de funcţionare a unităţilor de învâţământ mai ales în mediul rural. Vărog să vă ocupaţi de această problemă astfel încât şcolile să obţină avizelenecesare sau măcar să asigure condiţii sanitare optime pentru începerea nouluian şcolar", le-a spus ministrul inspectorilor generali şcolari învideoconferinţa de vineri de la MECTS. El a subliniat că trebuie să fieoptimizată reţeaua şcolară. "Să nu ajungem în situaţia ca elevii săparcurgă distanţe foarte mari sau chiar mai mici, dar pe drumuriimpracticabile. În acelaşi timp, vă spun că nu ne putem permite să avem douăşcoli peste drum una de cealaltă în aceeaşi comună şi ambele subcapacitate", a adăugat Funeriu. Ministrul a atras astfel atenţia că pedurata vacanţei inspectorii trebuie să transmită Ministerului Educaţiei nouastructură a reţelei şcolare care să ducă la eficientizarea sistemului deeducaţie.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638935-11-23Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine