2020-05-31 20:45

Noul an va debuta cu grevă generală în majoritatea sectoarelor bugetare. Educaţia, sănătatea şi administraţia, paralizate din ianuarie 2011

 |  18:16
Noul an va debuta cu grevă generală în majoritatea sectoarelor bugetare. Educaţia, sănătatea şi administraţia, paralizate din ianuarie 2011

De la educaţie şi sănătate până la administraţie, mare parte din sistemulbugetar va fi blocat în ianuarie 2011, avertizează sindicatele. ReprezentanţiiSanitas susţin că au deja acordul cadrelor medicale pentru începerea grevei.Profesorii universitari vor să boicoteze sesiunea de examene. Peste 40% dintremembrii “Alma Mater vor grevă generală pe termen nelimitat, liderii sindicali aşteptândcentralizarea tuturor datelor referendumului realizat pe această temă.

Profesorii ar putea să nu mai intre la ore din ianuarie 2011, potrivit sindicatelor din educaţie.Federaţia sindicală din învăţământ superior “Alma Mater” a realizat deja un referendum pentru declanşareagrevei generale pe termen nelimitat, în prezent, datele fiind în curs decentralizare. Conducerea “Alma Mater” avertizează că sesiunea de examene ar putea fi boicotată.“Încă nu am centralizattoate rezultatele referendumului. Avem aproximativ 40% din date. Ceiintervievaţi, până acum, s-au arătat a fi pentru declanşarea grevei generale.Avem date din Iaşi, Craiova, Bacău,Oradea şi alte câteva centre. Un impact ar putea să aibă blocarea sesiunii deexamene. Depinde ce se va întâmpla cu noua Lege a salarizării. Nu acceptămactuala formă a legii”, ne-a declaratpreşedintele federaţiei “Alma Mater”, Răzvan Bobulescu.

Grădiniţele, şcolile şi liceele ar putea, de asemenea, săfie închise de la începutul anului următor. “În prezent, ne interesează ce se întâmplă cu Legea educaţiei. Nu avem ideeîn ce formă va fi aplicată această lege, care a fost mutilată. Este foarteimportant ce se va întâmpla şi cu Legea salarizării şi cu cea a pensiilor. Pânăla urmă, şi Legea pensiilor va afecta profesorii. În funcţie de modul în carese vor desfăşura lucrurile, vom lua o decizie. Nu este exclus să fie declanşatăgreva generală pe termen nelimitat, din ianuarie, anul viitor”, ne-a explicat preşedintele Federaţiei EducaţieiNaţionale, Constantin Ciosu.

Sindicaliştii din Sănătate susţin că au deja acordulcadrelor medicale pentru declanşarea grevei generale. “Avem deja semnăturile strânse de la ultimul referendum.Conflictul de muncă este deschis. Cu siguranţă, ne vom alătura şi noi colegilordin administraţie şi învăţământ. Trebuie să fie o acţiune comună. O deciziefinală vom lua săptămâna viitoare, în cadrul Consiliului naţional”, ne-adeclarat vicepreşedintele Sanitas, Denisa Popovici.

Sindicaliştii din administraţie strâng deja semnături

FederaţiaNaţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) a decis să strângă semnăturipentru declanşarea grevei de avertisment şi a celei generale pe termennelimitat, protestele urmând să înceapă în a doua parte a lunii ianuarie 2011. “FNSAa transmis Guvernului României nemulţumirile şi neregulile care macinăadministraţia publică locală, precum şi revendicările noastre pentru rezolvareaacestor probleme. În perioada 22.11.2010- 20.01.2011 se vor strânge semnăturipentru declanşarea grevei de avertisment şi a grevei generale pe termennelimitat. Declanşarea acţiunilor de protest greviste vor avea loc după data de20.01.2011”, se arată într-un comunicat al FNSA.

ReprezentanţiiFNSA au cerut, printre altele, ca, începând cu 1 ianuarie 2011, să se revină laveniturile salariale avute de către personalul angajat în administraţia publicălocală la 31 decembrie 2009, păstrarea celui de-al XIII-lea salariu şi a primeide vacanţă. “Cerem respectarea acordurilor şi contractelorcolective de muncă încheiate la nivelul instituţiilor publice locale, conformConstituţiei României şi a Legii nr. 215/2001 a administraţiei publice locale,cu privire la autonomia locală, dar şi eliminarea imixtiunilor şi a abuzurilorfăcute de către unii oameni politici în mişcarea sindicală şi asupra liderilorsindicali, prin instituirea de sancţiuni drastice împotriva acestora, care săducă până la pierderea funcţiei sau a demnităţii publice. Cerem depolitizareainstituţiilor publice, până la nivelul funcţiei de prefect”,se mai precizează în documentul citat.

FNSAare peste 50.000 de membri la nivel naţional.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-03-27Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine