2020-07-03 17:43

Noul sistem de decontare taie drastic din medicamentele bolnavilor. Farmaciile acuză CNAS că le “aruncă” în faliment

 |  18:39
Noul sistem de decontare taie drastic din medicamentele  bolnavilor. Farmaciile acuză CNAS că le “aruncă” în faliment

Măsura de înăsprire a condiţiilor deplată a medicamentelor, propusă de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate,limitează accesul la tratament al pacienţilor, falimentează farmaciile şisubminează sistemul de sănătate publică, afirmă farmaciştii.

"Noiletermene reprezintă aproape o dublare a nivelului acestora, ţinând cont cătermenul de plată anterior era de 120 de zile. Această modificare operată decătre CNAS şi contestată vehement de întregul sector farmaceutic reprezintăîncă una dintre măsurile unilaterale ale Casei Naţionale de Asigurări deSănătate de a limita accesul la tratament al pacienţilor, de falimentare afarmaciilor şi de subminare a sistemului de sănătate publică", se arată într-uncomunicat al Colegiului Farmaciştilor din România.

Colegiul atrage atenţia că multe dintre farmaciiintră în insolvenţă din cauza faptului că nu-şi mai pot achita facturile cătrefurnizori. "Am constatat cu stupoare că CNAS consideră că extindereaacestor termene nu are nici un impact asupra mediului de afaceri şi de faptmenţionează acest lucru în nota de fundamentare a acestei decizii. Cei care iauastfel de decizii ar trebui să se gândească cum ar putea ei înşişi săgestioneze finanţele personale, dacă ar încasa salariul la 210 zile! În cazulfarmaciilor, deoarece nu-şi pot achita facturile către furnizori, intră îninsolvenţă şi avem din ce în ce mai multe astfel de cazuri în ultima perioadă.Nu e util pentru nimeni ca CNAS să mimeze că nu cunoaşte care este impactuleconomic al unei astfel de măsuri", a declarat vicepreşedintele ColegiuluiFarmaciştilor, Clara Popescu. Farmaciştii solicită ca, în conformitate cunormele legale în vigoare, să prezinte o evaluare corectă a impactului economicpe care aceste termene de plată prelungite îl au asupra mediului de afaceri, şisă discute cu toţi operatorii din sectorul farmaceutic pentru a găsi soluţiicare să permită funcţionarea în continuare a sistemului sanitar românesc.

Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-12-25Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz