2020-05-29 04:46

Noutăţi în terapia durerii de spate, boala de care suferă aproximativ 42% dintre angajaţii români

 |  16:21
Noutăţi în terapia durerii de spate, boala de care suferă aproximativ 42% dintre angajaţii români

Durerea de spate este cea mai răspândită boală din lume. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, între 70 şi 85% din populaţia Terrei suferă cel puţin o dată în viaţă un episod dureros mai lung de 5 zile. Astfel, durerea de spate (lombalgia) reprezintă a doua cauză de prezentare la medic, după răceală şi gripă. Durerea de spate se asociază cu scăderea calităţii vieţii persoanelor afectate şi cu limitarea activităţilor zilnice. În stadiu cronic, durerea de spate poate duce la dizabilitate şi pierderea capacităţii de muncă.

Durerea de spate este cea mai răspândită boală din lume. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, între 70 şi 85% din populaţia Terrei suferă cel puţin o dată în viaţă un episod dureros mai lung de 5 zile. Astfel, durerea de spate (lombalgia) reprezintă a doua cauză de prezentare la medic, după răceală şi gripă. Durerea de spate se asociază cu scăderea calităţii vieţii persoanelor afectate şi cu limitarea activităţilor zilnice. În stadiu cronic, durerea de spate poate duce la dizabilitate şi pierderea capacităţii de muncă.

În ţara noastră, durerea de spate este una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate raportate în rândul persoanelor active. Aproximativ 42% dintre angajaţii români suferă cel puţin o dată pe an din cauza durerii de spate. Aceasta se află printre cele mai ridicate proporţii din ţările europene.

Sedentarismul, boala omului modern

Numărul persoanelor care suferă din cauza durerii de spate este în continuă creştere în ultimii 20 de ani, mai ales în ţările industrializate şi în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 30 şi 50 de ani. Este interesant de remarcat faptul că, deşi nivelul de muncă fizică a scăzut în ultimele decenii, numărul cazurilor de lombalgie a crescut semnificativ. Astfel s-a ajuns la concluzia că sedentarismul este una dintre principalele cauze ale apariţiei durerilor de spate. Dacă în trecut cei care sufereau de dureri de spate erau în principal oameni cu meserii ce presupun suprasolicitare fizică, în prezent, majoritatea celor care acuză dureri de spate lucrează mult timp la birou, sunt persoane afectate de stres şi de sedentarism.

Tratament conservator

Ghidurile europene de tratament prevăd o nouă abordare a durerii de spate ce presupune tratamentul conservator. În lipsa unei boli grave ca şi cauză de lombalgie (traumatism, afectare neurologică, durere constantă non-mecanică, cancer ş.a.), strategia conservatoare presupune administrarea unui tratament local şi general, ce are următoarele obiective: reducerea durerii şi a inflamaţiei, redobândirea mobilităţii, menţinerea pacientului în activitate.

Cum acţionează căldura?

În majoritatea cazurilor, durerea de spate este de origine mecanică, adică se asociază cu efort fizic excesiv, traumatisme, posturi vicioase, sedentarism. În aceste cazuri, aplicarea locală a termoterapiei este o soluţie eficientă pentru calmarea durerii. Căldura acţionează benefic asupra ţesuturilor moi: muşchi, tendoane, ligamente. Cum în majoritatea cazurilor durerea acută de spate este provocată de o contractură puternică a musculaturii paravertebrale, căldura este indicată cu predilecţie în astfel de situaţii pentru calmarea durerii şi combaterea rigidităţii. Când căldura este aplicată la locul durerii, semnalele dureroase care sunt transmise către creier vor fi înlocuite cu semnale de cald. În plus, aplicată la nivel local, căldura determină vasodilataţie, proces care asupra unei zone dureroase sau afectate de rigiditate are următoarele efecte pozitive: îmbunătăţeşte circulaţia sangvină, asigură transportul oxigenului şi nutrienţilor către zona vătămată, grăbind vindecarea, favorizează starea de bine şi relaxarea musculaturii. Căldura ajută, de asemenea, la creşterea elasticităţii ţesuturilor, ceea ce are ca rezultat îmbunătăţirea mobilităţii.

Când este indicată?

Terapia prin căldură permite calmarea durerilor cronice de spate sau a durerilor musculare provocate de efort fizic intens ori de menţinerea unei posturi vicioase. Termoterapia este de asemenea utilizată cu succes în caz de: rigiditate musculară, contuzii, durere post-luxaţie, fibromiozită, lombosciatică, dureri reumatice. Termoterapia este foarte utilă sportivilor. Aplicarea unei creme încălzitoare este indicată înaintea exerciţiilor fizice – pentru relaxarea musculaturii ce urmează a fi solicitate şi prevenirea accidentării. Prin încălzire, musculatura este pregătită pentru mişcare, creşte metabolismul celular, ceea ce ajută muşchii să funcţioneze mai bine. Crema încălzitoare poate fi aplicată şi după eforturi fizice susţinute – pentru reducerea durerii şi regenerarea ţesuturilor.

3 sfaturi

1. Consultă medicul!

Durerea acută de spate necesită un consult medical de specialitate pentru a exclude o posibilă cauză gravă şi pentru a beneficia de o terapie corectă şi precoce.

2. Evită repausul la pat!

Potrivit ghidurilor terapeutice recente, repausul la pat nu este recomandat ca tratament, dimpotrivă, studiile au arătat că imobilizarea în pat se asociază cu o recuperare slabă şi prelungită. Pacienţii sunt încurajaţi să îşi continue activitatea zilnică, inclusiv serviciul. În schimb, nu li se recomandă efort fizic, gimnastică medicală, masaj – în faza acută a bolii.

3. Utilizează terapia prin căldură

Medicii recomandă aplicarea locală a unei creme încălzitoare cu triplă acţiune: analgezic, revulsiv, anestezic. Aceasta acţionează exact la nivelul spatelui având dublu efect: reduce rapid durerea şi redă mobilitatea. Crema încălzitoare poate fi utilizată cu succes în caz de: lombosciatică, durere şi rigiditate musculară, fibromiozită, durere post-luxaţie, dureri reumatice.Specialiştii Doctorul Meu recomandă crema încălzitoare cu triplă acţiune, indicată în caz de: lombosciatică, durere şi rigiditate musculară, fibromiozită, contuzii, durere post-luxaţie, dureri reumatice. Crema încălzitoare conţine 4 substanţe active (salicilat de metil, ulei de eucalipt, ulei de terebentină, mentol), care împreună au rei acţiuni: analgezic, revulsiv, anestezic.

Diagnostic şi tratament

Diagnosticul precoce şi tratamentul adecvat sunt esenţiale pentru reducerea durerii şi limitarea consecinţelor pe termen lung: scăderea calităţii vieţii, deficit locomotor, incapacitate de muncă. Pentru a nu ajunge aici, medicii vă recomandă prezentarea la un consult de specialitate de la primele semne ale durerii de spate.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-06-21Parerea ta...

CROCODILUL FLAMAND
21 Iun 2015

LA BLONDELE ALEA MERGE SI TERAPIA PE LA SPATE...SI LE TRECE DUREREA...DACA NU POT SA STEA PE SPATE STAU ELE SI IN ALTE VARIANTE
PARADISUL CRACILOR
21 Iun 2015

Ca metresa de Plescoi , in toate pozitiile , pe sau sub , birou la Cotroceni . Si actualul sta cu coatele pe biroul oval , sau covoare .
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine