2020-05-31 21:02

Numărul familiilor care doresc să adopte copii a început să scadă

 |  15:15
Numărul familiilor care doresc să adopte copii a început să scadă

Numărul familiilor care solicită adoptareaunui copil a început să scadă, principalul motiv putând fi lipsa unor structurispecializate, a declarat secretarul destat de la Oficiul Român pentru Adopţii (ORA), Bogdan Panait. Din datelecentralizate de ORA rezultă o scădere semnificativă a numărului de familii deromâni care doresc să înfieze un copil. Astfel, dacă în 2009 au fost atestateca apte să adopte 1.684 de familii sau persoane, în 2010, până în 15 noiembrie,au fost atestate doar 984 de familii sau persoane. "A început să scadănumărul de familii care vor să adopte, cred că din cauza lipsei de structurispecializate", a declarat Bogdan Panait, citat de Mediafax. El a explicatcă, în lipsa unor servicii specializate, există tot felul de blocaje careîngreunează procesul de adopţie. "Există un blocaj de atitudine ladirecţiile de asistenţă socială şi protecţia copilului. E vorba de omentalitate care s-a perpetuat ani de zile şi care a fost promovată de politic.În mentalul public, adopţia a rămas ca o activitate parazitată de corupţie,ceea ce dăunează miilor de copii din sistem, pentru că sunt unii de 11 ani însistem şi care niciodată nu au fost declaraţi adoptabili", a spus şeful ORA.

Corpulde control de la ORA a descoperit, în timpul acţiunilor de control de lanivelul direcţiilor judeţene, mai multe nereguli care nu respectă şiîngreunează procedura adopţiei. În urma controalelor efectuate până acum în 11judeţe, s-a stabilit că doar în Cluj se respectă toate etapele prevăzute pentruadopţie, iar reprezentanţii direcţiei de asistenţă socială şi protecţiacopilului de acolo menţin permanent legătura cu părinţii adoptivi, ceea ce faceca numărul de adopţii să fie peste medie. Principalele probleme identificate lanivelul direcţiilor se referă la necunoaşterea legislaţiei de către angajaţi,trimiterea unor copii în familii care trăiesc din ajutoare sociale, lipsaevaluărilor care trebuie făcute copilui şi părinţilor, fără de care nu se poatestabili cum evoluează copilul în familie, întocmirea de anchete sociale care nureflectă realitatea sau realizarea potrivirii practice dintre copil şi familieîntr-un timp extrem de scurt.

Înastfel de cazuri, ORA poate face doar recomandări şi poate solicita consiliilorjudeţene să aplice diferite măsuri, însă reprezentanţii instituţiei se declarănemulţumiţi de modul în care decurg lucrurile, acesta fiind şi motivul pentrucare în proiectul de modificare al Legii 273/2004 privind regimul juridic aladopţiei una dintre măsuri se referă la posibilitatea aplicării de sancţiuni decătre ORA.

Pede altă parte, Bogdan Panait a mai semnalat şi faptul că există un blocaj şi lanivelul tribunalelor, unde se dau soluţii total diferite, cei mai mulţimagistraţi mergând pe principiul că dacă acei copii au părinţi nu poate fivorba de adopţie, chiar dacă părinţii nu s-au mai interesat de soarta lor şi deani de zile. Pentru remedierea acestor deficienţe, ORA organizează întâlniriperiodice cu magistraţi şi reprezentanţi ai direcţiilor judeţene de asistenţăsocială şi protecţia copilului, iar în 2011 va începe un program de formare culectori aduşi din străinătate, astfel încât să existe o practică unitară lanivel naţional privind procedura adopţiei.

Încursul anului 2010 au fost 1.312 familii sau persoane apte să adopte, 1.091 decopii au devenit adoptabili, iar instanţa de judecată a încuviinţat adopţia a574 de copii pentru care anterior se instituise o măsură de protecţie. În 2009,au fost finalizate 1.216 adopţii.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-03-04Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine