2020-06-05 00:40

O treime dintre români cred că autoritățile mai degrabă ASCUND informații. Cum s-a ajuns aici

 |  10:46
O treime dintre români cred că autoritățile mai degrabă ASCUND informații. Cum s-a ajuns aici

Institutul Român pentru Evaluare și Strategie - IRES, cea mai mare companie de cercetare socială cu capital românesc, a realizat în perioada 21 - 24 martie 2020 un studiu complex cu privire la atitudinile, practicile și comportamentele românilor pe durata restricțiilor reglementate de starea de urgență impusă de pandemie.

Prima parte a acestui studiu este focusată pe modul în care s-au modificat percepțiile și atitudinile românilor cu privire la situația de urgență în care se află România, dar urmărește și dimensiuni legate de disponibilitatea de implicare socială a românilor și evaluează încrederea în stat.

Ce a rezultat, punctual, din această primă parte a studiului?

*Televiziunea este principala sursă de informare a românilor cu privire la pandemia de COVID – 19.

*68% dintre români spun că ar participa ca voluntari în echipele de salvare dacă în localitatea lor ar exista un număr mare de îmbolnăviri.

*6 din 10 români susțin că ar dona bani pentru amenajarea spitalelor sau pentru dotarea lor în scopul gestionării COVID – 19

*8 din 10 români declară că acțiunile autorităților centrale din România le dau sentimentul că pandemia va fi depășită

*O treime dintre români cred că autoritățile mai degrabă ascund informații

Cum se respectă indicațiile transmise de Guvern și de Comitetul Național pentru Situații de Urgență

Față de studiul realizat de IRES în perioada 16 - 17 martie 2020 s- a constatat o creștere a ponderii tinerilor și a respondenților cu educație ridicată în a respecta restricțiile de mișcare pe perioada stării de urgență. Pe fondul suspendării în totalitate a activităților publice, a scăzut ponderea celor care ies din casă în această perioadă. De asemenea, scade gradul de încredere în ceilalți cu privire la respectarea restricțiilor de mișcare. Peste trei sferturi dintre participanții la studiu (76%) spun că respectă în totalitate indicațiile transmise de Guvern și de Comitetul Național pentru Situații de Urgență cu privire la epidemia de COVID – 19.

Respondenții peste 65 de ani (81%) și cei cu educație ridicată (84%) susțin, în proporții mai ridicate decât alte categorii, că respectă indicațiile în totalitate. 23% dintre participanții la studiu spun că respectă, parțial, aceste indicații. Aproape 6 din 10 români spun că au respectat, în totalitate, indicația de a rămâne la domiciliu în aceste zile, 37% au respectat-o parțial, iar 3% spun că nu au respectat-o deloc. Femeile, vârstnicii peste 65 de ani și respondenții cu educație crescută sunt cei în rândul cărora proporția celor care au respectat în totalitate indicația de a rămâne la domiciliu este mai ridicată. 39% dintre participanții la studiu declară că au ieșit într-un loc public în ultimele trei zile (începând cu 18 martie), în scădere cu 10 puncte procentuale față de studiul similar realizat în urmă cu o săptămână. Cea mai ridicată pondere se regăsește în rândul persoanelor între 36 și 50 de ani. În continuare, cumpărăturile reprezintă activitatea cea mai frecventă pentru care au ieșit românii din casă (68% în studiul curent față de 53% în studiul realizat în perioada 16-17 martie 2020), urmată de muncă.

Crește proporția românilor care cred că ceilalți oameni nu respectă recomandările pe perioada stării de urgență: 46% dintre români (față de 36% în perioada 16 - 17 martie 2020) cred că majoritatea oamenilor din localitățile lor nu respectă recomandările autorităților privind conduita, în această perioadă.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-03-30Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine