2020-04-05 19:23

Oamenii de la Centrala NUCLEARĂ de la Cernavodă, în izolare

 |  21:12
Oamenii de la Centrala NUCLEARĂ de la Cernavodă, în izolare

Personalul esenţial de operare şi producţie al Centralei Nucleare de la Cernavodă intră în procedură de izolare, după cum a anunţat Societatea Naţională Nuclearelectrica într-un comunicat de presă.

Măsura va fi menţinută atâta timp cât va fi necesar şi a fost instituită în concordanţă cu prevederile Planului de continuitate a activităţilor de bază în cazul unei epidemii ori pandemii. Nuclearelectrica mai precizează că procesele de bază ale companiei se desfăşoară în parametrii normali. Centrala nuclearoelectrică sau atomoelectrică de la Cernavodă este unica de acest fel din România. Planul inițial, datând de la începutul anilor 1980, prevedea construcția a cinci unități (reactori). Unitatea I a fost terminată în 1996, are o putere electrică instalată per unitate de 706 MW și produce anual circa 5 TWh. Unitatea II a conectată la sistemul energetic național pe 7 august și funcționează la parametri nominali din luna septembrie 2007.

Tehnologia canadiană

Reactorii nucleari de la Cernavodă utilizează tehnologia canadiană cunoscută sub acronimul CANDU. Reactorul CANDU consumă uraniu natural, utilizând apă grea de puritate nucleara (conținut izotopic peste 99,75% D2O) ca moderator și agent de răcire, în două sisteme independente, separate, în circuit închis. Cert este că Nicolae Ceaușescu visa să construiască în România cinci reactoare nucleare. Astfel, în 1970 în România a fost creat Comitetul de Stat pentru Energia Nucleară și, după negocieri cu un furnizor rus au fost demarate lucrarile de construcție ale unei centrale neclearelectrice cu cinci reactoare, dar aceasta e deja altă poveste…


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-03-15Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine