2020-02-23 05:00

OPINIE.Pas cu pas, Capitala a intrat în impas

 |  14:41
OPINIE.Pas cu pas, Capitala a intrat în impas

Prin comportamentul și declarațiile din ultima vreme, edilul Capitalei, Gabriela Firea, are șanse tot mai mari să-I calce pe urme Elenei Udrea, cea care, în vremurile de glorie ale epocii Băsescu, era tot timpul era pe micul ecran.

Cum deschideai televizorul, apărea Udrea. Nu mai aveai curajul să deschizi frigiderul sau vreo sticlă de bere că riscai să apară pupila lui Băsescu. Acum, în locul Elenei Udrea a rămas Gabriela Firea, fapt pentru care bucureștenii, și nu numai ei, ar trebui să-i mulțumească lui Dragnea. De ce? Pentru că bucureștenii s-au cam pierdut cu …Firea la alegerile locale din 2016 și Gabriela Vrânceanu Firea Pandele a ajuns al doilea ales din România, ca număr de voturi, după președintele Klaus Iohannis. Astfel, ca și pe vremea lui Oprescu, Primăria Capitalei este tot pe persoana fizică a primarului.

Așa se face că Bucureștiul poate intra oricând în Cartea Recordurilor pentru faptul că este singura capitală din Uniunea Europeană care nu are pe site-ul instituției coordonatele unui birou de presă sau ale unei persoane care să țină legătura cu mass-media. Mai mult, pe site-ul Primăriei Capitalei nu există nici măcar o adresă de email prin intermediul căreia să se poată solicita informații de interes public. Și când te gândești că România asigură președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, iar Bucureștiul este, pentru șase luni, capitala capitalelor din Uniunea Europeană, ce poți să mai spui? Pentru edilul Capitalei, Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, practic nu există și, ca atare, nici nu se aplică. La articolul 5 al acestei legi se precizează, negru pe alb, că fiecare autoritate sau instituție publică are obligația să comunice din oficiu următoarele informații de interes public: numele și prenumele persoanelor din conducerea autorității sau a instituției publice și ale funcționarului responsabil cu difuzarea informațiilor publice și coordonatele de contact ale autorității sau instituției publice, respectiv: denumirea, sediul, numerele de telefon, fax, adresă de e-mail și adresa paginii de Internet.

Cu toate acestea, niciuna dintre aceste informații nu se regăsesc pe site-ul Primăriei Capitalei. De ce? Pentru că …putem, așa cum spunea Codrin Ștefănescu. Iar Firea a demonstrat că poate să încalce chiar și Constituția, că deh…in războiul declarațiilor dintre ea și Liviu Dragnea a ajuns în faza denumită bătutul câmpilor. Și ea a tot bătut câmpii cu grație la una dintre întâlnirile primarilor cu ministrul Finanțelor, unde a declarat cu patos, la adresa lui Dragnea, că „îl invit să declanșăm un referendum, să decidă bucureștenii cum trebuie cheltuiți banii. Eu vă asigur că va avea foarte mari surprize”.

Că va avea sau nu Dragnea surprize, contează mai puțin. Dar, cert este că pentru Gabriela Firea, biblia României, adică Constituția, este o carte rară, pe care doar a mângâiat-o pe copertă atunci când a depus jurământul ca senator al României, în 2012. Dacă ar fi răsfoit-o, pagină cu pagină, ar fi constatat că actuala Constituție interzice explicit cetățenilor să aibă un cuvânt de spus în probleme fiscale. Și. conform articolului 74 alin.2: „Nu pot face obiectul inițiativei legislative a cetățenilor problemele fiscale, cele cu caracter internațional, amnistia și grațierea”. Așa că…. PSD-ul s-a cam pierdut cu Firea prin Capitală, iar Gabriela Vrânceanu Firea Pandele s-a cam pierdut de PSD printre coperțile Constituției și prevederile Legii 544. Practic, pas cu pas, Capitala a intrat în impas, dar pe persoană fizică!    


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-03-14Parerea ta...

LIMBA LATA
15 Mar 2019

II VINE RINDUL LA GHILOTINA SI FIRMELE EI CAPUSE FANTOMA
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine