2019-07-23 03:52

Opt tipuri de virusuri HPV declanşează 90% din cazurile de cancer de col uterin

 |  18:29
Opt tipuri de virusuri HPV declanşează 90% din cazurile de cancer de col uterin

Opttipuri de virus Papiloma uman (HPV) sunt responsabile cu declanşarea a 90% dintotalul cazurilor de cancer de col uterin pe plan mondial, potrivit celui maivast studiu realizat vreodată asupra genotipurilor HPV, ale cărui concluzii aufost publicate în revista The Lancet Oncology, informează AFP. Dintre cele opttipuri de HPV care prezintă cele mai mari riscuri, trei (16, 18 şi 45) suntcele mai frecvente. Tipurile 16 şi 18 au reprezentat deja "ţinta"oamenilor de ştiinţă, care au conceput două vaccinuri contra virusului Papilomauman, aflate deja pe piaţă (Gardasil - fabricat de Sanofi Pasteur MSD - şiCervarix - fabricat de GlaxoSmithKline).

Transmisprin contact sexual, virusul HPV, identificat de Harald zur Hausen, laureatul PremiuluiNobel pentru Medicină pe anul 2008, este foarte răspândit şi foarte contagios.Potrivit estimărilor specialiştilor, 70% din totalul persoanelor active dinpunct de vedere sexual sunt expuse cel puţin o dată riscului de a contractaacest virus, cel mai adesea în adolescenţă sau la începutul vieţii de adult.

Dinfericire, virusul Papiloma uman este eliminat natural din organism înmajoritatea cazurilor. Însă, în anumite cazuri, reprezentând o pondere cuprinsăîntre 3 şi 10% din total, infecţia cu HPV persistă şi poate cauza leziuni alecolului uterin, putând conduce ulterior la apariţia cancerului.

Număruldeceselor cauzate de cancerul de col uterin este estimat, în 2010, la aproape328.000 pe plan mondial, iar 80% dintre aceste cazuri provin din ţările îndezvoltare.

Peste118 tipuri diferite de virus Papiloma uman au fost identificate până înprezent, dintre care 40 sunt responsabile cu declanşarea unor infecţii lanivelul aparatului genital feminin, iar 12 dintre ele pot conduce ladeclanşarea cancerului de col uterin.

Studiul,coordonat de Silvia de Sanjose, de la Institutul catalan de oncologie dinBarcelona, a fost realizat pe eşantioanele recoltate de la 10.575 de pacientesuferind de forme invazive de cancer de col uterin, diagnosticate între anii1949 şi 2009, provenind din 38 de ţări de pe toate continentele.

Tipurile 16, 18, 45, 33, 31, 52, 58 şi 35 aufost identificate ca fiind cele opt rădăcini de HPV cu cea mai mare frecvenţă(în ordine descrescătoare). Tipurile 16, 18 şi 45 au fost descoperite în cazula 75% din totalul cazurilor de carcinom epidermoid şi în 94% din totalulcazurilor de adenocarcinom, acestea fiind, de altfel, două dintre cele mairăspândite forme de cancer de col uterin.

Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638945-11-28Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


loading...


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray