2020-02-26 00:37

Oraşul a fost mutilat. Edilii Capitalei, criticaţi de bucureşteni pe Facebook

 |  21:01
Oraşul a fost mutilat. Edilii Capitalei, criticaţi de bucureşteni pe Facebook

P24

Cum arată Capitala, care sunt problemele şi nemulţumirile oamenilor sunt teme de discuţii tot mai dese pe reţelele de socializare. Unii lansează dezbaterile, alţii povestesc ceea ce văd. Dacă ar fi curioşi să le afle, edilii le-ar citi, apoi, cu siguranţă nici unul nu ar fi mulţumit de mandatul său şi, mai ales, ar avea decenţa să nu mai candideze. În comentariile lor, bucureştenii îi acuză pe edili de hoţii, de căpuşare a lucrărilor de interes public şi a instituţiilor de utilitate publică, de nepăsare şi dezinteres faţă de problemele oraşului.

Recent, analistul economic Valentin Ionescu a lansat în discuţie câteva teme care, în opinia sa, ar trebui să-i deranjeze pe bucureşteni. El a cerut prietenilor de pe Facebook o ierarhizare a problemelor şi a avansat câteva întrebări referitoare la gradul de satisfacţie privind mandatul lui Sorin Oprescu, a modului în care arată blocurile reabilitate, infrastructura, spaţiul verde, pistele de biciclete care „au transformat Calea Victoriei într-o uliţă de la ţară”. „Mie mi se pare urât oraşul, din cauza unei arhitecturi care l-a mutiliat în 50 ani. După 1990, mutilarea arhitecturală a continuat. Blocuri construite în stil socialist, spaţii de birouri acoperite cu sticlă, dar fără personalitate. Poate doar zona Pipera arată ceva mai bine, deşi acolo predomină blocurile de sticlă, dar nu sunt toate chiar cu totul banale”, spune Valentin Ionescu.

Zgomotul, proasta organizare, urbanismul inadecvat şi lipsa de civilizaţie a multor oameni sunt alte câteva nemulţumiri ale oamenilor. „Lipsa de civilizaţie: claxonat exagerat, condus haotic, oameni care aruncă gunoaie pe jos, vecini care nu respectă liniştea şi confortul altora, motociclişti care ambalează motoarele inclusiv la 2-3 noaptea, oameni care mănâncă seminţe şi aruncă pe jos cojile”, spune un alt bucureştean.

Oraşul studenţiei mele

TânărulS.C. este mai virulent. „Bucureştiul este o provincie, un oraş mizerabil plin de bugetari, unde primăriile delapidează sume exorbitante care sunt colectate de la tot restul ţării (pentru că marile firme au sediul în Bucureşti). Bucureştiul este doar un Vaslui ceva mai mare”, spune tânărul.

C.G. relatează cum arăta Capitala pe vremea studenţiei sale, adică în anii ’60. „Bucureștiul a fost mutilat! În perioada studenției mele, Bucureștiul stătea mult mai bine, deși tramvaiul 15 circula pe Bulevardele Ana Ipătescu, Magheru etc. și oprea în stația de la Piața Romană cu un scrâșnet de frânare îngrozitor! Am locuit o bună perioadă de timp în clădirea de la colțul pieței, la niște rude, și n-am putut să dorm o săptămână din cauza zgomotului, după care n-am mai auzit nimic, putea să treacă și avionul! Bucureștiul a fost mutilat după venirea la putere a lui Ceaușescu, în mai multe etape: prima, cu prilejul construcției metroului, iar a doua odată cu șantierul Casei Poporului, când a fost aproape distrus Cartierul Cotroceni, Dealul Spirii și zonele apropiate! Penibil a fost Bdul Victoriei Socialismului, flancat de blocuri cu balcoane false, iar în spatele acestora clădiri vechi și chiar ruinele rămase după șantier! Bucureștenii trebuie să-și asume și să-și decidă viitorul!”

Lucrări fără cap şi lipsă de viziune

A.C. este nemulţumită de modul în care autorităţile locale îşi fac treaba. „Ordinea publică, ineficienţa poliţiei comunitare şi a autorităţilor, în general, clădiri ridicate aiurea, lipsa spaţiilor verzi, copaci tăiaţi, curăţenia făcută superficial”, este enumerarea problemelor identificate de A.C.

Un tânăr tătic, completează imaginea. „Am făcut azi fotografii ale zoaielor de pe aleile dintre blocuri, rămase în urma maşinilor de salubritate, şi pe care nimeni nu le mai spală. Îmi pare rău că n-am mai avut film să fotografiez şi mirosurile”.

C.R. suspectează o complicitate a presei cu edilul şef al Capitalei. „Dar de ce nu zice presa nimic despre Oprescu, când oraşul este mizerabil şi nu se fac decât investiţii fără cap, precum pasajul de la Casa Scânteii? Ciudat, nu?”. „Bomboana pe colivă a pus-o dr. Oprescu, cu ultimele perle urbanistice, Calea Victoriei mutilată și pasajul rutier din Piața Presei Libere, pentru care ar trebui să răspundă penal, nu numai moral și electoral”, spune un alt bucureştean. O altă persoană se plânge de accesul în Berceni. „Aş începe cu infrastructura... nu apuc să trec de o zonă a cartierului meu, Berceni, şi dau de... zona în lucru: decopertări, borduri, gropi. Mâine, este bine pe Tineretului, apoi se sapă la Piaţa Sudului. Nu apuc să merg acasă ca lumea de vreo zece ani”, spune T.M. Altcineva se arată îngrijorat de perspectivă. „Marea problemă este viziunea. Unde vrem să fim peste 25-50 de ani şi ce facem acum pentru asta. Răspuns: nimic”, concluzionează I.G.

Poliţia, interesată de şpagă

Pe altă pagină de socializare, A.C. descrie zona în care-şi face cumpărăturile. „Uite, din zona Budapesta-Mărășeşti. La locul de joacă din faţa Direcţiei de Taxe şi Impozite Locale pute. Noaptea acolo dorm nişte oameni ai străzii. Ziua, copiii nevinovaţi vin și se joacă, pun mâna pe toate dotările de la locul de joacă (tobogan, balustrade, leagăn)... şi uneori dau într-o mare boală! Unde-i poliţia locală? Maşina e parcată chiar lângă locul de joacă, dar poliţia e interesată de şpagă (şpaga la trecerea de pietoni, şpaga la parcagiii de vizavi). Poliţiştii stau la agăţat maşini care trec şi nu dau prioritate pietonilor dar nu orice fel de prioritate, ci acea prioritate care se acordă pietonului care trece la 15 m de zebră într-o traversare diagonală... şi la încasat şpaga.

Vizavi, Mega Image şi parcare. Parcarea este cetatea parcagiilor, destul de nesimţiţi şi agresivi, dacă te văd slab de înger. Recunosc, i-am alungat cu şuturi de câte ori am parcat acolo, dar ei revin ca ciorile! Cu poliţia locală (maşina parcată vizavi) nu te înţelegi! Dacă, într-un sfârșit, te ascultă (mai întâi fac pe figuranții) se fac că traversează, dar într-o lene din aia că are timp şi melcul să fugă de ei, constată că nu mai sunt parcagii şi îți reproşează că i-ai pus degeaba pe drumuri. O dată pe oră încasează şpaga de la parcagii. În faţă la Mega Image nişte beţivi beau bere fără nici o jenă, că nu e cârciumă şi e trotuar! Toată zona şi toate trotuarele sunt pline de pipi şi rahat (de câine, de om, who cares?). Cei care au câini la bloc îi scot în scuarurile cu verdeaţă din faţa blocului şi lasă patrupedele să-şi facă nevoile! Punga să strângă rahatul nici în vis! Stâlpii de iluminat au la bază urme ale râurilor de pipi cățelesc de la zecile de potăi din zonă! Calci pe coji de seminţe! Pute a mort! Who cares! Shaormeria, firma care se declara pe pierdere, s-a extins pe trotuar într-o nesimţită complicitate cu Piedone. Staţia de autobuz din faţa shaormeriei nu mai e staţie, e parcare! Autobuzele opresc pe banda a doua! Ca să fie tabloul complet, în blocul cu Mega Image şi shaormerie ce avem? Păi avem trei săli de jocuri de noroc. Vizavi în alt parter de bloc, încă două săli. La 500 de metri, spre Tineretului, încă 2. Nu ştiam că locuiesc în Nevada sau Las Vegas. Pe nimeni nu deranjează spălarea de bani petrecută în aceste săli. Iată, în 7 săli de jocuri, care se întind pe o suprafaţă de vreo mie de metri pătraţi, chiar se cheltuiesc bani reali. Or fi vreo câţiva rătăciţi, dar, dacă urmăriţi cine intră şi cine iese, aţi avea revelaţia falimentului. Şi totuşi, totul e în profit. We are the champions! Enjoy!”, relatează A.C.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-08-20

GALERIE MEDIA

Parerea ta...

ATENT
20 Aug 2015

bravo, ma bucur ca oamenii vad...bine. Ce porcarii de primari are Bucurestiul
KELEMEN HUNOR
21 Aug 2015

”BUCUREȘTIUL” ARATĂ CA...BUCUREȘTII...CLOACA MAXIMA A FOST DIN TOTDEAUNA; O VĂGĂUNĂ ÎN CARE COLCĂIE TZYGANII, O LATRINĂ ÎMPUTZITĂ, PESTILENȚIALĂ, CARTIERUL GENERAL AL PROSTĂLĂILOR!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine