2020-07-09 05:58

Pacienții cronici cer eliminarea dosarului electronic de sănătate

 |  17:02
Pacienții cronici cer eliminarea dosarului electronic de sănătate

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) cere retragerea obligativității dosarului electronic de sănătate întrucât acesta contravine dreptului pacienților la confidențialitatea informațiilor și date medicale personale.

"Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România a luat act cu îngrijorare despre faptul că toate informațiile pacienților cuprinse în dosarul electronic vor fi disponibile tuturor celor din sistemul sanitar, fără stabilirea unor niveluri de informare și fără acordul pacienților. COPAC solicită imperativ Casei Naționale de Asigurări de Sănătate să reglementeze dosarul electronic în așa fel încât informațiile să poată fi trecute în dosarul electronic și folosite doar cu acordul expres și scris al fiecărui pacient în parte", potrivit unui comunicat de presă al Coaliției remis astăzi, scrie Mediafax.

COPAC solicită de asemenea eliminarea obligativității dosarului electronic de sănătate întrucât contravine dreptului pacientului la confidențialitatea informațiilor și datelor medicale personale. Reprezentanții Coaliției avertizează că, așa cum este gândit dosarul electronic de sănătate la acest moment, informațiile pacienților pot fi văzute de orice cadru medical dintr-un spital sau dintr-un cabinet în care pacientul merge, fără nici o limitare, iar datele pot ajunge la societățile de asigurări, existând riscul ca acestea să refuze să asigure pacienții cu riscuri sau chiar și la angajatori.

"Nimeni nu ne-a solicitat părerea, nu s-a gândit la un fapt vital în sistemul medical: confidențialitatea dintre medic și pacientul său. Dacă medicii sunt obligați să treacă aceste informații în dosarul electronic și ele pot fi văzute de toată lumea, nu mai putem vorbi despre o asemenea confidențialitate. Solicităm retragerea proiectului realizat astfel fără nicio pregătire și cu o discriminare flagrantă a pacienților și realizarea împreună cu asociațiile de pacienți și cele profesionale a unui proiect care să apere confidențialitatea și demnitatea pacienților", a declarat Radu Gănescu, președintele COPAC.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-11-18Parerea ta...

PUTREGAIUL SI MUCEGAIUL
18 Aug 2019

Noua tehnologie este pe cale sa schimbe lumea o cunoaștem cu toții . Sa nu dai înapoi de la nimic mai ales când ai generația tânără la îndemână X Y Z . Generația care au o viziune asupra muncii inteligente și tehnologice .
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz