2020-04-08 08:53

Pâinea, carnea, fructele şi legumele se scumpesc din septembrie. Preţul alimentelor vor creşte cu încă 8% din cauza inundaţiilor

 |  18:38
Pâinea, carnea, fructele şi legumele se scumpesc din septembrie. Preţul alimentelor vor creşte cu încă 8%  din cauza inundaţiilor

Vom plăti cu 8% mai mult pentru alimente, din cauzainundaţiilor, potrivit Agrostar. Produsele de panificaţie, carnea, fructele şilegumele vor fi afectate de noile majorări de preţuri, ce sunt aşteptateîncepând cu luna septembrie. Sindicaliştii din industria alimentară suntneîncrezători în capacitatea Guvernului de a asigura o rezervă naţională caresă compenseze pierderile din agricultură. Pe de altă parte, 68%dintre comercianţi au majorat preţurile după aplicarea TVA modificată.

Preţurile la alimente vor creşte cu încă 7-8%, pe lângămajorarea determinată de creşterea TVA de la 19 la 24%, ca urmare a ploilor dinultima perioadă, ce au distrus sute de hectare de culturi, potrivit reprezentaţilorFederaţiei Agrostar. Noul val de scumpiri, care va avea loc cel mai probabil înluna septembrie, va afecta produsele din carne, produsele de panificaţie,fructele şi legumele.

“Aufost distruse plantaţii întregi. Nu se pot recupera toate acele hectare. Fărăîndoială, toate acestea vor conduce la creşterea preţurilor. Se vor scumpifăina, pâinea, fructele, legumele, chiar şi carnea. Sigur, nu vorbim de oscumpire imediată, dar această majorare a preţurilor se va resimţi înaproximativ două luni”, ne-a declarat secretarul general alAgrostar, Tudor Dorobanţu. Acesta ne-aexplicat că nu doar inundaţiile vor determina scumpirea alimentelor, ci şi eliminareasubvenţiilor şi majorarea preţurilor pentru tratamentele destinate culturiloragricole. “Ne aşteptăm la scumpiri ale alimentelorşi pentru că au fost eliminate subvenţiile. De asemenea, producătorii plătescmai mult pentru tratamente, din cauza majorării TVA. Toate acestea se vorresimţi în costurile alimentelor, chiar dacă unii nu vor să recunoască acestlucru”, ne-a spus Dorobanţu. Secretarul general al Agrostar este convins căExecutivul nu va putea să acopere pierderile din agricultură cu rezervanaţională. “Acest Guvern nu va reuşi să compensezepierderile din agricultură. Nu cred că au o rezervă suficientă. Nu suntcapabili să plătească nici nişte subvenţii şi nici să acopere pierderilecauzate de inundaţii. Toate aceste majorări de preţuri vor conduce la creştereafiscalităţii”, ne-a mai declarat Dorobanţu.

Preşedintele Agrostar, Niculae Ştefan,aminteşte că producătorii nu vor primi despăgubiri pentru culturile distruse deviituri: “În următoarele săptâmânivom asista la o scumpire a produselor agricole cu până la 8% din cauza faptuluică sute de hectare cu diferite culturi au fost compromise. La aceastăcatastrofă naturală se adaugă lipsa subvenţiilor pentru acest an, dar şi faptulcă agricultorii ale căror culturi au fost afectate de ploi nu vor primi nici odespăgubire, pentru că Legea 381, care reglementa acordarea de despăgubiri încaz de calamităţi, a fost abrogată la începutul acestui an şi nu există nici unact normativ care să o înlocuiască”.

Alte federaţii sindicale din industria alimentară susţin cărecolta nu poate fi estimată. “Nu putem să vorbim de recoltă, în acest moment. Chiardacă a fost afectată agricultura în zonele inundate, se poate înregistra oproducţie mai bună în alte judeţe, care să compenseze pierderile. Eu cred că pela începutul lui septembrie vom putea vorbi de recoltă. Sigur, grâul va firecoltat înainte”,ne-a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din IndustriaAlimentară (FSLIA), Dragoş Frumosu.

Inundaţiile vor afecta în primul rând economianefiscalizată

ConducereaFSLIA admite însă că ar putea exista o creştere a preţurilor, la nivel zonal. “Sigur, în zonele inundate este posibil să scadăproducţia. Totuşi, e greu de crezut că producătorii din celelalte judeţe vorţine la preţuri, cu riscul de a rămâne cu produsele în hambar. Aceste pierderipot fi compensate şi cu ajutorul rezervei de stat. Vom vedea dacă actualaconducere a asigurat această rezervă sau a risipit-o”, a spus Dragoş Frumosu.

Romalimenta susţine însă că preţurile alimentelor vorcreşte doar pe piaţa neagră. “La nivel zonal vorbim deeconomie nefiscalizată. Micul producător va mări probabil preţurile din cauzarecoltei scăzute. Acesta este un lucru diferit. Marii producători nu vor aveapreţuri diferite. Încă nu putem vorbi de creşterea preţurilor. Sunt producătoricare încă nici nu au aplicat noua taxă pe valoarea adăugată. Asistăm la oaşezare a TVA. Exclud o creştere a preţurilor cu 21-31%”, ne-a declarat preşedintele Romalimenta, Sorin Minea.

Deocamdată,după creşterea TVA, deja 68% dintre comercianţi au majorat preţurile, iar31,71% le menţin nemodificate, se arată într-un studio realizat în perioada 29iunie-2 iulie de o firmă specializată în furnizareade soluţii de gestiune pentru supermarketuri şi depozite. Rata de menţinere apreţurilor de vânzare este mai mare în Bucureşti decât media pe ţară, procentulridicându-se la 44,87%, deoarece mediul concurenţial este mai accentuat în Capitală,unde micii comercianţi încearcă să ţină pasul cu marile lanţuri de magazine.

Micii comercianţi au motivat lipsa modificării în timp util atuturor etichetelor de raft şi de produs, prin faptul că efortul financiar şiuman necesar pentru schimbarea acestor etichete nu îşi poate găsi compensare încreşterea preţurilor.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-01-09Parerea ta...

PSDILICU
07 Iul 2010

pai cum sa nu mareasca preturile cand seful de la agrostar iese la tv si spune ca el crede ca se va marii preturile, asta e ca un semnal pt a marii preturile. Acest nemernic da tonul la toate scumpirile si cred ca nu le face pt producatori cat pt interesele lui.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine