2019-10-23 03:09

 |  10:01

Palatul Băncii Naționale a României, una dintre cele mai impozante clădiri istorice ale Capitalei


Probabil una dintre cele mai impunătoare clădiri care a marcat Bucureștiul ultimului secol este Palatul Băncii Naționale a României, o prezență de neconfundat, în chiar inima Capitalei. Este un punct de reper inconfundabil, fiind de altfel și cea mai impozantă clădire istorică din zona delimitată, pe una din laturi, de Strada Lipscani. În prezent, Palatul BNR găzduieşte şi Muzeul Băncii Naţionale a României.

Ca instituție, Banca Națională a României a fost înființată în anul 1880, iar ridicarea sediului său istoric s-a înscris perfect în tendințele vremii, de apropiere de spațiul și valorile europene, încurajând formarea în jurul său a unui adevărat district financiar.

Se spune că Palatul BNR este cea mai sigură clădire din Bucureşti, grație unei structuri de rezistenţă unice printre edificiile din Capitală. Și nu este puțin lucru dacă avem în vedere că lucrările la clădire au început în anul 1884 și au fost finalizate în 1890.

Palatul a fost ridicat pe locul primului han din Bucureşti, Şerban Vodă, după proiectul arhitecților francezi Cassien Bernard și Albert Galleron, discipoli ai celebrului Charles Garnier, autorul Operei din Paris.

Arhitectura aparține Renașterii înalte franceze, ca fațadă avem un grup statuar de foarte bună calitate (I. Georgescu, Ștefan Ionescu Valbudea), aceleași detalii continuă în interior, prin holul central și scările monumentale pană la etajul principal. Pictura murală a fost realizată de G.D. Mirea, Nicolae Grigorescu și Eugen Voinescu.

Centrul compoziției este ocupat de un hol monumental, în jurul căruia se desfășoară, în formă de pătrat, cele patru aripi cu birouri de ședință și două curți interioare.

Accesul principal la etaj se face prin două scări largi de marmură, flancate de câte două statui de bronz.

Concepute într-un frumos stil neoclasic, fațadele au fost executate din piatră de Rusciuc, pe două registre. Pavilioanele din colț sunt decorate cu statui, opera sculptorului Ion Georgescu reprezentând: Agricultura, Industria, Comerțul și Justiția.

Clădirea și-a păstrat forma originală cu excepția părților laterale (strada Smârdan și strada Eugeniu Carada) unde s-au executat lucrări de supraetajare în anul 1928.

Lucrări mai importante de reparații s-au făcut după anul 1958 și la începutul acestui secol.

Ca un act reparatoriu, în anul 2013 s-a reconstituit statuia guvernatorului și fondatorului Băncii Naționale a României, omul politic liberal Eugeniu Carada, unul dintre cei care au pus bazele României Moderne.

Aflată la intersecția străzii Lipscani cu strada Carada, statuia a fost inaugurată în anul 1924. Grupul statuar a fost reconstituit fidel de către sculptorul Ioan Bolborea și a fost inaugurat pe data de 9 septembrie 2013.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-12-07Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray