2019-05-26 20:15


 |  10:01

Palatul Cantacuzino, una dintre cele mai frumoase clădiri de patrimoniu din București

Situat în chiar centrul Capitalei, pe Calea Victoriei, Palatul Cantacuzino, clădirea care adăpostește astăzi Muzeul Național „George Enescu”, este una din bijuteriile arhitecturale ale Capitalei, având și o istorie pe măsură.

Construit la început de secol XX, între anii 1901 și 1903, de către Gheorghe Grigore Cantacuzino, zis „Nababul” - fost primar al Capitalei, prim-ministru și şef al Partidului Conservator -, palatul s-a realizat după proiectele arhitectului Ioan D. Berindei, în stil baroc francez.

Edificiul - declarat monument de arhitectură - are patru niveluri: un subsol înalt alcătuind soclul construcției, un parter cu ferestre în arc de cerc și cu balustrade de piatră, un etaj cu ferestre drepte prevăzute cu balconașe din fier forjat și o mansardă cu lucarne bogat ornamentate.

Fațada are ca element dominant intrarea, ușor decroșată, precedată de trepte ample, din marmură, străjuită de doi lei din piatră și ocrotită de o marchiză în formă de scoică.

Picturile murale poartă semnăturile maeştrilor G. D. Mirea, Nicolae Vermont, Costin Petrescu şi Arthur Verona, iar sculpturile şi ornamentaţiile sculptate sunt opera lui Emil Wilhelm Becker. Decorațiile interioare au fost realizate, cu costuri pe măsură, de Casă Krieger din Paris, celebră în epocă, „Nababul” fiind recunoscut pentru averea sa fabuloasă.

După moartea lui, în 1913, palatul a trecut în posesia fiului său Mihail G. Cantacuzino şi a soţiei acestuia, Maria (mai cunoscută drept Maruca). După decesul prematur al soţului său, în 1929, aceasta s-a recăsătorit, în 1937, cu George Enescu.

Palatul Cantacuzino sau Casa cu Lei, așa cum mai este el cunoscut, a găzduit în anii ‘40 Președinția Consiliului de Miniștri.

După moartea lui George Enescu, în 1955, soţia sa a donat imobilul statului român, aici fiind inaugurat, un an mai târziu, Muzeul Memorial "George Enescu", devenit după 1990 muzeu național.

Din anul 2007, Palatul Cantacuzino este inclus pe lista monumentelor care fac parte din Patrimoniul European, alături de Ateneul Român.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2018-12-18
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ANONIM
18 Dec 2018

Ziceți ceva și de pasajul Constanța!https://petitieonline.net/petitie/25876158.Semnați,oameni buni!
Random imageUltimele stiri


STARBAG