2019-07-22 12:50

 |  10:01

Palatul Poștelor, actualul Muzeu Național de Istorie a României – un simbol architectural al Capitalei


Una din clădirile cele mai reprezentative pentru București, Palatul Poștelor din Calea Victoriei, care adăpostește astăzi Muzeul Național de Istorie a României, a fost construit inițial cu scopul de a găzdui „administrațiunea” Poștei Române, instituție fondată în 1862 sub denumirea de „Direcţia Generală Unificată a Poştei”, reflectând noua realitate administrativă apărută după realizarea Micii Uniri, în 1959.

Locația construcției a fost stabilită în anul 1892, Consiliul de Miniștri de la acea vreme alegând ca Palatul Poștelor să se ridice pe locul numit „Piața Constantin Vodă”. Mai precis, palatul urma să se ridice pe locul unde odinioară se găsea hanul prințului Brâncoveanu, nimicit de incendiul de la 1847. Pentru întocmirea proiectului de construcție a Palatului Poștelor a fost însărcinat arhitectul Alexandru Săvulescu, reprezentant de seamă al școlii românești de arhitectură modernă. Acesta, împreună cu directorul Poștei Române, Ernest Sturdza, vizitează clădirile de poștă din Viena, München, Zurich, Geneva, Paris, Bruxelles, Torino, Milano, Veneția și Budapesta, iar la întoarcere înaintează autorităților un raport amănunțit asupra celor constatate, propunând drept model pentru Palatul din Calea Victoriei fațada clădirii Poștei din Geneva. Proiectul este admis, iar lucrările de construire a actualului Muzeu Național de Istorie a României sunt demarate în 1894, onoarea punerii pietrei fundamentale a construcției revenind Regelui Carol I. Construcția a fost finalizată în anul 1900, conform  proiectului realizat inițial de Alexandru Săvulescu, președinte al Societății Arhitecților de la acea vreme.

Construcția Palatului Poștelor din Calea Victoriei, actualul Muzeu de Istorie a României, a fost executată de antrepriza Societatea Română de Construcții și Lucrări Publice, edificiul fiind inaugurat oficial în anul 1901. Clădirea de 900 de metri pătrați, realizată în stil neoclasic pe un teren de peste 10 000 mp, se desfășoară pe patru caturi. O scară largă de 20 de metri, cu 12 trepte, este străjuită de 9 coloane ionice, toate acestea formând fațada principală, care se termină în părţile laterale cu cupole.

Vizavi se află Palatul CEC, celebrul edificiu finalizat tot în anul 1900 după planurile arhitectului francez Paul Gottereau. Palatul Poștelor avea să devină, în 1970, Muzeul Național de Istorie a Republicii Socialiste România. Când s-a deschis pentru public, în 1972, a fost cea mai mare instituție de acest gen din România, atrăgând mulți vizitatori români și străini. La subsol a fost amenajată expoziţia „Tezaurul Istoric”, iar în curtea interioară a fost ridicată „structura uşoară” care avea să adăpostească lapidarium-ul şi copia Columnei lui Traian.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-11-22Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


loading...


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray