2020-05-31 14:18

Până la consolidarea clădirilor cu bulină roşie din Centrul Istoric va mai trece vremea

 |  21:01
Până la consolidarea clădirilor cu bulină roşie din Centrul Istoric va mai trece vremea

Primăria Capitalei a demarat procedurile pentru consolidarea Centrului Istoric prin comandarea unor expertize. Pe 8 ianuarie a.c. a fost atribuit contractul pentru 10 imobile vechi, care au intrat deja în proprietatea municipalităţii. Pentru studiile de fundamentare, firma SC Concrete & Design Solutions SRL va primi 108.000 euro. Primăria a comandat expertizele în vederea unor investiţii în regim de concesiune sau parteneriat public-privat pentru a trece la consolidarea clădirilor cu bulină roşie.

Zece imobile construite între 1824 şi 1930 sunt într-un grad avansat de deteriorare, unele chiar riscă să se dărâme peste terasele aflate la parter. Toate se află în proprietatea municipalităţii, printre ele fiind şi clădiri de patrimoniu. După ce primarul general Sorin Oprescu s-a plâns de dificultăţile întâmpinate pentru a face rost de planurile originale ale imobilelor, a început treaba prin comandarea unor studii de fundamentare prin care vor fi analizate posibilităţile demarării unor proiecte de investiţii, inclusiv prin regim de concesiune sau parteneriat public-privat în vederea consolidării clădirilor cu risc seismic din Centrul Vechi. Primăria a atribuit pe 8 ianuarie contractul de „Expertiză tehnică și studii pentru Consolidarea-Restaurarea clădirilor cu risc seismic din Centrul Istoric al Bucureștiului” firmei SC Concrete & Design Solutions SRL, care va primi suma de 488.000 de lei (108.000 euro). Clădirile au înălţimea de până la patru etaje şi suprefeţe între 144,45 şi 3.132,85 metri pătraţi. Soluţiile pe care va trebui să le găsească firma nu sunt tocmai simple, deoarece va oferi mai multe variante în legătură cu modalitatea în care se vor consolida şi restaura clădirile, susţinerea financiară şi care va fi contribuţia municipalităţii. De asemenea, va oferi mai multe alternative de realizare a proiectului, de la bugetul local, prin concesiune sau parteneriat public-privat.

Cele mai multe clădiri din Centrul Vechi al Capitalei nu au fost renovate şi consolidate de zeci de ani şi sunt un adevărat pericol public.

Lista celor zece clădiri pentru care se vor întocmi studii de fundamentare în vederea consolidării lor:

Str. Blănari 6,

Str. Bărăţiei 50,

Calea Moşilor 82 (Hanul Polonez),

Str. Sf. Vineri 7- Corp B,

Str. Covaci nr.11,

Str. Lipscani nr.44,

Str. Lipscani nr.75,

Str. Franceză nr. 5,

Str. Blănari nr. 13,

Str. Lipscani nr.33.

Reproşurile organelor de control

Potrivit primarului general, 19 imobile cu bulină roşie au fost consolidate în mandatul său de 6 ani. Un ultim audit realizat de Curtea de Conturi arată existenţa unor nereguli majore în acest domeniu. Raportul Curţii de Conturi arată că lucrările de consolidare a imobilelor cu bulină roşie durează nepermis de mult, costurile fiind cu 40% mai mari decât cele prevăzute iniţial. În plus, lipsa de preocupare a edilului-şef este demostrată de nivelul redus al cheltuielilor făcute de municipalitate. Inspectorii Curţii de Conturi susţin că 30% din banii alocaţi de la bugetul de stat în scopul reabilitării au rămas necheltuiţi. Curtea de Conturi critică ineficienţa măsurilor întreprinse de Primăria Capitalei pentru prevenirea şi înlăturarea efectelor unui cutremur major asupra Bucureştiului. Controlul relevă faptul că măsurile luate sunt ineficiente şi prezintă mai multe nereguli de ordin financiar. Curtea de Conturi apreciază că ritmul lent al lucrărilor ar face ca reabilitarea clădirilor să fie finalizată în aproximativ 100 de ani.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-01-13Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine