2019-10-22 10:01

PANICĂ printre PACIENȚI. Motivul pentru care scăderea cu 35% a prețului la medicamente este cu două tăișuri

 |  22:14
PANICĂ printre PACIENȚI. Motivul pentru care scăderea cu 35% a prețului la medicamente este cu două tăișuri

Reducerea cu 35 la sută a preţului medicamentelor ar înseamna 35 la sută sub minimul european, ceea ce duce la retragerea multor produse de pe piaţa din România, deja la Agenţia Medicamentului fiind opt pagini cu nume de medicamente retrase, a anunţat, luni, Rozalina Lăpădatu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA), citată de News.ro.

Măsura scăderii cu 35 la sută a preţului medicamentelor care şi-au pierdut patentul se regăseşte în programul de guvernare al PSD. O măsură similară, dar care urma să fie realizată în trepte, era anunţată, în octombrie, anul trecut, şi de ministrul de atunci al Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

"Nu cred că vreo companie este dispusă să îşi scadă media europeană de preţ ca să ajute pacienţii din România. Cred că soluţii se găsesc ca statul să deconteze preţuri mai mici la medicamente, tot un sistem de negocieri cost-volum cu preţ confidenţial. O parte dintre producători s-au arătat deschişi la aceste negocieri în condiţiile în care preţul este confidenţial şi nu le influenţează calculul preţurilor în Europa şi toată lumea", a spus preşedintele  Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA), potrivit News.ro.

Rozalina Lăpădatu a susţinut că foarte multe medicamente vor dispărea de pe piaţă în condiţiile ieftinirii lor cu 35 la sută.

"Experienţa de până acum ne va spune că foarte multe medicamente vor dispărea din piaţă, iar oamenii nu le vor mai găsi şi nu vor mai avea cu ce să se trateze pentru că sunt situaţii în care nici firmele de generice nu asigură stocurile necesare sau nu acoperă tot necesarul. La cele care vor rămâne va creşte exportul paralel. Pe site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM)  dacă veţi căuta există o rubrică cu retrageri de medicamente. Acolo găsiţi o listă care creşte de la o zi la alta. Când am printat-o eu săptămâna trecută cred că avea peste opt pagini în jumătate de an, de medicamente", a continuat Lăpădatu, prezentă la dezbaterea proiectului de Ordin privind aprobarea criteriilor şi metodologiei de evaluare a tehnologiilor medicale.

  

ARPIM: „Este o decizie politică, fără nici o analiză de impact!

  

La rândul lui, Dan Zaharescu, director executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), a spus că producătorii vor fi puşi în situaţii dificile, în eventualitatea ieftinirii cu 35 la sută a medicamentelor.

"Practic, Ministerul Sănătăţii a pus vineri în dezbatere publică proiectul de hotărâre de Guvern cu noua metodologie de calcul al preţurilor.  Din nou mă întorc asupra faptului că această măsură este o decizie politică ce a fost luată fără o analiză de impact şi, din păcate, noi am fost puşi în situaţia ca să avem o discuţie cu ministrul în care i-am prezentat riscurile pe care sistemul le are dacă adoptă aceste măsuri. Sistemul de asigurări de sănătate nu va face niciun fel de economie din acea scădere cu 35 la sută a preţurilor medicamentelor care au ieşit de sub protecţia brevetului. Singurii care sunt afectaţi sunt pacienţii fiindcă multe din acele medicamente vor dispărea şi bineînţeles şi producătorii de medicamente, fiindcă vor fi puşi în situaţia să facă faţă la nişte situaţii dificile, fiindcă nu este uşor să ai pacienţii care umblă înnebuniţi după un medicament şi să le spui că nu mai poţi să le comercializezi din motive economice", a spus Zaharescu.

El a vorbit despre o analiză din 2016 care arăta că în jur de 123 de medicamente riscau să dispară de pe piaţă.

Guvernul PSD a promis, în programul de guvernare, reducerea cu minimum 35 la sută a preţului medicamentelor inovative care şi-au pierdut patentul şi au înregistrate ca medicamente generice, precum şi un program naţional prin care, pentru fiecare boală, fiecare pacient va avea la dispoziţie un medicament gratuit pentru afecţiunea sa.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-01-30Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray