2019-12-13 04:18

Paralela 45 a cerut insolvenţa Cantacuzino. Directorul institutului spune că este „o mizerie”

 |  17:58
Paralela 45 a cerut insolvenţa Cantacuzino. Directorul institutului spune că este „o mizerie”

Valentina Grigore

Nici nu s-a pus bine pe picioare că un nou scandal ar putea să perturbe activitatea la Institutul Cantacuzino. Agenţia Paralela 45, deţinută de Alin Burcea, a cerut în instanţă insolvenţa institutului, pentru a putea recupera o datorie de 175.000 de lei în contul serviciilor de cazare, masă şi transport la evenimente în cadrul unui proiect cu fonduri UE. Asta la doar o lună după ce Guvernul a promis 10 milioane de lei pentru reluarea producţiei de vaccinuri şi după ce Primăria Capitalei a aprobat alocarea a 700.000 de lei pentru vaccinul BCG.

Paralela 45 a asigurat servicii turistice - cazare, transport, transfer aeroport, servicii hoteliere, servicii de asigurare a meselor, închiriere sală de conferinţe - în cadrul proiectului cofinanţat de Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 „Formarea profesională şi organizaţională a angajaţilor din laboratoarele de imunologie prin implementarea tehnologiilor de vârf şi a managamentului calităţii”. Agenţia a încheiat cu institutul patru contracte de prestări servicii turistice, în valoare totală de 175.664 de lei, constând în cazare în hotelul Best Western Stil din Bucureşti, precum şi servicii de transfer la aeroport în perioada 9-15 decembrie 2012, servicii turistice (bilete de avion Otopeni - Amsterdam - Gotteborg şi retur), cazare hotel Nya Varvet Studios, şi cazare, mese şi coffe-break la Iaşi, Cluj-Napoca şi Târgu-Mureş.

Alin Burcea spune că a stabilit întâlniri cu reprezentanţii institutului, cu domnul director general dr. Radu Iordăchel şi cu doamna director economic Camelia Petrică, toate acestea rămase fără nici un rezultat. Contactat telefonic, directorul Radu Iordăchel a spus că problema s-a rezolvat în cursul zilei de marţi. „Nu am înţeles de ce au procedat aşa. S-a rezolvat în cursul zilei de astăzi (n.r. - marţi) problema, am plătit suma, care nici măcar nu era atât de mare încât să se facă tot acest tam-tam. Nu ştiu cine are interes să dărâme Institutul Cantacuzino. Domnul Burcea nici măcar nu a vorbit cu mine, ne-am trezit aseară cu telefoane legate de acest subiect”, a declarat, pentru PUTEREA, Radu Iordăchel, director al Institutului Cantacuzino.

Bani pentru vaccinuri

Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) a aprobat, în şedinţa de vinerea trecută, alocarea a 700.000 de lei pentru reluarea producţiei de vaccin antituberculos - BCG la Institutul Cantacuzino. Reprezentanţii unităţii medicale solicitaseră, printr-o scrisoare, ajutor financiar de la municipalitate. Potrivit reprezentanţilor PMB, nu va fi afectat echilibrul bugetar, suma respectivă fiind inclusă în bugetul Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB).

Institutul Naţional Cantacuzino va primi alte 10 milioane de lei din fondul de rezervă aflat la dispoziţia Guvernului şi va coordona serviciul de interes economic general pentru prevenirea îmbolnăvirii în masă a populaţiei, generate de epidemii şi pandemii, potrivit unui proiect iniţiat în aprilie de Ministerul Sănătăţii. Protecţia sănătăţii publice este un obiectiv de interes social major, garantat de stat, şi se realizează prin prestarea unui serviciu de interes economic general, iar prestarea acestuia este încredinţată Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie Cantacuzino, pentru o perioadă de 10 ani, conform aceleiaşi iniţiative.

În plus, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat, la sfârşitul lunii iunie, că a obţinut certificatul de acreditare a liniei de producţie pentru vaccinul antigripal la Institutul Cantacuzino. În anul 2010, toate licenţele Institutului Cantacuzino au fost depuse la Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM), institutul declinându-şi posibilitatea de a mai continua producţia de vaccinuri. Astfel, pentru reluarea producţiei, este nevoie de reluarea procedurii de acreditare, care durează între 1 şi 3 ani. „Am vorbit atât cu reprezentanţii ANM, cât şi cu cei ai Institutului Cantacuzino şi o luăm pe etape: întâi cu vaccinul antigripal şi apoi cu celelalte vaccinuri”, a spus ministrul.

Antigripalul, în lucru

În ceea ce priveşte producţia de vaccin, Radu Iordăchel spune că antigripalul este deja în lucru. „În sezonul rece vom avea vaccin antigripal produs la institutul nostru. Pentru antituberculos-BCG, o să dureze mai mult, probabil la anul vom avea vaccinul românesc. În două-trei luni terminăm ultimele dotări pentru linia de producţie, însă tehnologia la BCG este mai complicată, numai pentru creşterea tulpinei sunt necesare aproximativ 5 luni”, a mai declarat Iordăchel pentru Puterea.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2013-07-02Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray