2019-11-18 16:58

Paranghelie, politică și afaceri la un congres sindical

 |  21:01
Paranghelie, politică și afaceri la un congres sindical

P24

Din 2 până pe 8 octombrie 2016 are loc Congresul Naţional al Federaţiei Sindicatelor din Transporturi, Transloc şi Servicii Publice ATU-România, condus de Ion Rădoi. La masa festivă din 7 octombrie şi-au confirmat participarea primarul general, Gabriela Firea, şi directorul RATB, Radu Orzaţă. Ei vor aplauda alegerea în funcţia de prim-vicepreşedinte a lui Vasile Petrariu, liderul sindical de la RATB. Acesta este un prim pas în evoluţia lui Petrariu, care a coordonat o reţea de strângere de semnături pentru candidatura lui Firea la funcţia de primar general, şi va avea o poziţie eligibilă pe lista de parlamentari PSD. Reuniunea are loc la Best Western Plus Mari Vila Hotel din Bucureşti, care aparţine unui fost angajat RATB, specializat în contracte cu Primăria Capitalei.

Congresele sindicale nu mai sunt demult atât de democratice, încât alegerea conducerii unei organizaţii să fie lăsată la voia întâmplării. Este şi cazul Congresului Naţional al Federaţiei Sindicatelor din Transporturi, Transloc şi Servicii Publice ATU-ROMANIA, condusă de cunoscutul sindicalist de la Metrorex, Ion Rădoi. La acest eveniment, liderul sindicatului majoritar din RATB, Vasile Petrariu, va fi ales al doilea om în ierarhia organizaţiei, după Ion Rădoi. Pentru Firea şi PSD este o oportunitate de a face o baie de mulţime sindicală, de aceea primăriţa şi-a trecut în agendă prezenţa la acest eveniment. Ea va fi secondată de directorul RATB, Radu Orzaţă, fost PPDD-ist, apoi UNPR-ist, actualmente PSD-ist. Prezenţa lui Firea la congresul sindical are mai multe semnificaţii. Petrariu este cel care a coordonat un grup RATB-ist pentru strângerea de semnături necesare candidaturii la Primăria Capitalei. Drept mulţumire, Petrariu va ocupa un loc eligibil pe lista de parlamentari PSD. Liderul sindical de la RATB, de profesie lăcătuş, nu a muncit niciodată în producţie, el fiind ori sindicalist, ori membru PCR. Acum, Petrariu tânjeşte după o carieră politică, asemenea lui Rădoi, care a fost senator pentru un mandat.

Sindicalist, bun “familist”

Vasile Petrariu are 58 de ani şi este liderul Sindicatului Transportatorilor din Bucureşti (STB), organizaţie cu circa 8.000 de membri. El urmează să fie propulsat în politica mare de Mircea Serediuc, trecut la PSD după fuziunea UNPR cu PMP. În baza prieteniei UNPR-iste cu directorul Radu Orzaţă, Serediuc şi-a angajat fiul la RATB, pe un post bine plătit de tehnician la Asociaţia Sportivă. Mircea Serediuc este în prezent vicepreşedinte PSD sector 5. Înainte de începerea negocierilor pentru Contractul Colectiv de Muncă pentru perioada 2016-2018, Vasile Petrariu şi-a angajat fiica la RATB pe funcţia de economist, nu de altceva, dar să fie aproape de mamă, şi ea angajată la RATB.

Reţeaua intrereselor şi miza

În aceeaşi perioadă, vicepreşedintele STB, Constantin Băltăreţu, şi-a angajat fiul în cadrul regiei, pe poziţia de inginer, iar pe soţia sa a avansat-o din funcţia de magaziner în cea de economist la Depoul Giurgiului. După această avansare, a mutat-o mai aproape de casă, la Depoul Dudeşti, unde este şi sediul oficial al STB. “Pentru merite deosebite”, vicepreşedinta organizaţiei sindicale de femei, Georgiana Gregorian, a fost avansată din economist la Organizaţia Centrală, la contabil şef la Depoul Giurgiului. Actuala preşedintă a Organizaţiei de femei, Victoria Ţicu, contabila sindicatului, a fost “remarcată” de preşedintele ATU România, Ion Radoi, care a angajat-o la firma sindicatului din Metrou şi ţine de peste doi ani postul de la RATB blocat. “Miza acestor jocuri politice este transformarea RATB în societate comercială începând cu anul 2017. Fiecare vrea să rupă câte ceva din acest gigant al transportului local din Bucureşti”, spun angajaţii RATB. De aceea sunt importante şi numirile pe funcţii, controlul fiind mai bine organizat. Un alt vicepreşedinte al Federaţiei ATU România este Minică Boajă, fost trezorier la CNSLR-Frăţia şi fost consilier general PSD. El şi-a angajat fiul la RATB pe post de consilier personal al directorului Radu Orzaţă.

Patron cu influenţe

Amfitrionul reuniunii sindicale este chiar proprietarul hotelului Best Western Plus Mari Vila din Bucureşti, Marin Mândrilă. Despre el, oamenii spun că a căpuşat RATB-ul de peste 20 de ani. Mândrilă a fost inginer la Uzina de Reparaţii a RATB, dar s-a lansat în afaceri prin 1993-1994. El a reuşit să ia un teren administrat de RATB din zona Faur – Titan, unde a dezvoltat un bazar de tip Doraly. De remarcat la acest business este faptul că zona a fost îngrădită cu şine dale de tramvai, dale cu care a “pavat” bazarul. Ulterior, Mândrilă s-a lansat în afaceri, construindu-şi practic un imperiu bazat pe contracte cu statul, în mod special cu RATB. Deşi a părăsit de mai mulţi ani regia de transport public, continuă să-şi exercite influenţa prin “protejaţii” infiltraţi în RATB pe diverse funcţii, care au grijă de afacerile lui. Unul dintre ei este nepotul său, implantat la Serviciul Achiziţii.

Colaborări profitabile

Marin Mândrilă a fost prezent în mai toate subunităţile regiei de transport public. Unul dintre principalii săi colaboratori a fost Ioan Dedu, fost director Infrastructură RATB, apoi şef al Direcţiei Transporturi din Primăria Capitalei. Timp de circa un an, Dedu a fost într-un conflict de interese major prin deţinerea simultană a celor două funcţii. Bine “protejat”, Dedu a fost de neatins, deşi deţinea firma Urban Proiect, la care era unic angajat, prin care trecea toate proiectele de modernizare a infrastructurii şi a căilor de rulare. Mândrilă a fost implicat în 2009 într-un dosar de reabilitare a infrastructurii, în valoare de 110 milioane de euro, care a ajuns la Bruxelles. El “s-a bătut” atunci cu firmele “de casă” ale lui Rober Negoiţă, România riscând o condamnare din partea Curţii de Justiţie Europene. În timpul scandalului, Mândrilă declara public că “şpaga pentru obţinerea unui contract cu statul a ajuns să fie de 40% din valoare!”

Marin Mândrilă: “Tot ce se întâmplă în sectorul 3 este numai şmangleală”

Eu sunt cel care am fost păgubit în acest dosar, eu am făcut reclamaţie la UE şi am să povestesc pe scurt câteva dintre dedesubturile acestui contract. De fapt, el era pregătit pentru acel grup de firme. Sunt câteva care fac toate lucrările din sectorul 3 cu locuri de joacă, cu parcuri, cu panseluţe etc. Prietenii de casă ai lui Negoiţă. De fapt, absolut tot ce se întâmplă în sectorul 3 este numai şmangleală. Negoiţă n-a facut o licitaţie corectă. Dacă el are curajul să spună cu mâna pe inimă că a făcut o licitaţie corectă, eu îi dau firma mea gratis. Revenind la acest contract care a ajuns la UE, la a cărei licitaţie am avut ghinionul să particip şi eu, aceasta, ca de fapt toate, erau pregătite pentru anumite firme. Când am văzut asta, în prima fază, am contestat caietul de sarcini. CNSC ne-a dat dreptate, anulează decizia de câştigător a asocierii de firme şi trimite înapoi la primărie pentru reevaluare, Negoiţă a modificat ceva, nu foarte mult, şi apoi în trei zile l-a scos din nou. Fără să mai anunţe, fără nimic… Se întâmpla asta în Vinerea Paştelui 2009. Atunci a făcut el licitaţie”.

Marin Mândrilă: “E strigător la cer!”

“S-a ajuns la 40%. Dacă înainte erau 3-5 procente, acum s-a ajuns la 40%. Vă daţi seama ce însemnă un 5% din 100 de milioane? Cinci milioane de euro… Iar azi se ajunge la 40-50 de milioane. Doar 20% este suma care se alocă pentru lucrări. E strigător la cer!


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-10-05

Mai multe imagini:
Paranghelie, politică și afaceri la un congres sindical
zoom


Documente:Parerea ta...

ALEX
05 Oct 2016

Ok.ion radoi asta care nu reprezinta decât câteva interese.Adica metrorex si interesele unui lider de la ratb.fost secretar UTC.intreb restul TARII ,oare îi doreste la conducere... .
DEZAMAGITU
05 Oct 2016

Ii dorim la Beciul Domnesc pentru ca au distrus miscarea sindicala din Romania.
VASILE RATB
05 Oct 2016

Fratilor nu stiti cine este Vasile Pietrariu nici nu va recomand.Dar sa nu uităm ca tot ce am obtinut până in ziua de azi se datorează unui singur om, ca vreti sa recunoasteti sau ca nu vreti.este IONESCU MIRCEA.
UN PROST DINTRE CEI MULTI
05 Oct 2016

Consilierul lui Radoi este Claudiu Stoica fostul lider STB pana 1999 care a fugit cu 10.000 de dolari din cotizatia prostilor.Acesta a fost partenerul lu Mandrila si al lui Donea. Sa verifice cineva URTP-ul si LITRAC-ul.Multe furaciuni dar toti dorm.Stai sa privatizeze si RATB-ul.
DANA LEWINSCHI
05 Oct 2016

Cine e Petrariu Vasile Luliu? A fost seful meu la sindicat si m-a bagat la inaintare sa iau bani pentru angajari de la fraieri.Am luat bani de la toti si de la angajari si de la aia prinsi cu jula la gaz.Banii mergeau la Luliu.Cand am fost ridicata de mascati eu am mers la facultate el a ajuns presedinte.
HAZNAUA URBEI
05 Oct 2016

DE LA MITREA , CITIRE , TOTI SINT NISTE TRADATORI SI HOTI . AI FURAT SI DISTRUS PATRIMONIU SINDICATELOR , HOTELURILE , VILELE , TERENURILE SI ALTELE .
VIKI
05 Oct 2016

Ce daca am fost animatorea lu domnu Petrariu? Pentru ca am stat cuminte cum m-a pus ma facut contabila sefa si m-a bagat in conducerea CAR-ului.Am fost remarcata de Radoi si sunt contabila lui.Daca vrei sa ai succesuri fa ca mine!
VASILE LULIU
05 Oct 2016

Ma atacati pentru ca va ofticati.Cand eu o sa fiu deputat voi o sa fiti cersetori.RATB-ul se va desfinta sa fie clar fomistilor.Daca mai vad unu ca comenteaza aici nu va mai dau grile si 50 de lei.Zdrentelor sunteti sclavii mei.
ION.. ARAD
05 Oct 2016

Domnilor vrea un singur lucru ...FEDERATIA TRANSLOC la fel cum a fost.cu presedintele ei si cu sindicatele din toata tara la un loc. Pietrariu Nu e România...
ION.. ARAD
05 Oct 2016

Domnilor vrea un singur lucru ...FEDERATIA TRANSLOC la fel cum a fost.cu presedintele ei si cu sindicatele din toata tara la un loc. Pietrariu Nu e România...
ATENT
05 Oct 2016

Cata gratie vad aici. nimic despre zfreata de Firea? O protejati? Veti vota hoti din nou? Pentru a cata oara?
UN ALT PROST DINTRE CEI MULTI
05 Oct 2016

Cu astfel de colaboratori sfarsitul primarului general este garantat.Șantajistii de la OTV au ajuns sefi la RATB. Directorul general interimar al RATB, Radu Orzaţă negocia, în octombrie 2012, posturile de senatori. Fostul şef al PP-DD Bucureşti le spunea celor interesaţi de un post de senator că, dacă vor să ajungă în Parlament, trebuie să plătească o taxă de participare de 50.000 de euro în bani gheaţă.Eduard Dumitrascu, un personaj obscur, propulsat consilierul lui Orzata la RATB.Patron al unei televiziuni online, Politica TV, si colaborator OTV, Eduard Dumitrascu a fost acuzat, de-a lungul timpului, ca a incercat sa santajeze mai multi politicieni, amenintandu-i ca daca nu vor plati sumele cerute va realiza o serie de emisiuni impotriva lor. Printre cei pe care presa i-a indicat ca „victime” ale ministrului-secretar de stat PPDD se numara Stelian Fuia (fost ministru al Agriculturii) sau Cristian Poteras (fost primar al sectorului 6).Dumitrascu dupa ce a fost identificat ca excroc si respins din toate Consiliile de administratie a fost primit la RATB.
CALIN VALCEA
06 Oct 2016

Iată ce spun sursele bucureștene. Vroiam să nu scriu nimic despre congresul federatiei ATU-ROMANIA ,recunosc că il urmăream din umbră, dar vroiam să astept alegerile finale, stiam din surse că va fi unul furtunos, cu schimbari radicale si filiale din țara cu duiumul lipsă. Vroiam să văd mai întâi ce se întâmplă si apoi să comentez ceva. Informațiile pe care le dețineam erau in contradictoriu si asta m-a făcut să fiu cat mai discret. Informațiile veneau de-a valma, fără niciun pic de logică, nu înțelegeam nimic,fiecare îmi spunea modul său de a gândi despre acest congres si asta m-a făcut să fiu reținut in a scrie ceva. Erau Informații din doua tabere si asta mă punea in încurcătură, nu stii pe cine să crezi. Dar a apărut astăzi un material in ziarul Puterea, care dacă e adevărat, si nu am motive să nu cred asa ceva, care clarifica multe semne de intrebare cu referire la acest congres al ATU . Dacă e adevărat, suntem pierduți toti cei ce lucrăm in transportul public de suprafață ,ATU ne vinde pe față, ne transformă in sclavi, suntem pierduți pentru totdeauna. Rădoi si Petrariu ne vand ca in târgurile de sclavi. Pentru ei nu contează nimic, doar ei si cei care sunt aproape de ei ,in rest, nimic. Câți dintre voi ați stiut de acest congres? Pe cine a informat? Cum s-au făcut invitațiile? Pe ce criteriu? Intrebatii pe liderii de nucleu, dar nici ei nu stiu prea multe . Si ei sunt neglijați, unii că nu percuteaza ,altii că nu merită. O să rămâneți cu buza umflată. Asta e realitatea cu sindicatul reprezentativ. Merge pe burtă si refuză comunicarea cu oamenii. Sunt o gașcă de 10 insi care taie si spînzură in numele a 8 000 de membri, care iau hotărâri în numele vostru fără sa vă consulte. Si asa o să fie mereu dacă nu pune nimeni piciorului in prag. Chiar sunt curios ce modificari vor aduce aceste alegeri.
SINDICALISTUL
06 Oct 2016

In perioada postcomunista politicile de protectie sociala au avut un caracter formal deoarece membrii asa zisei elite politice (pilosii, tupeistii si excrocii) n-au avut nevoie de asemenea programe pentru ca acolitii lor au beneficiat de relatiile clientelare si au fost incadrati in mod discretionar ca functionari la institutiile bugetare sau la firmele sustinute politic, afectind astfel atit bunul mers al administratiei publice cat si dezvoltarea mecanismelor naturale ale unei economii eficiente; Initial reglementarile pentru organizarea si functionarea SINDICATELOR prevedeau ca aceleasi functii de conducere ale unei organizatii pot fi ocupate doar de doua ori cate patru ani (in total opt ani) de catre aceeasi candidati, ulterior legea a fost modificata “curveste” de Parlament, fara just temei, ajungindu-se astfel la situatia actuala in care unii lideri au ajuns la stadiu de “dictatori nord – coreeni” sau de cei mai tari “nababi” in triburile lor. Situatia existenta genereaza mai mult rau decat bine atat societatii cat si sindicalistilor. In acest mod au fost spulberate premizele evolutiei pozitive a miscarii sindicale din Romania, in schimbul contribuiri acesteia la amplificarea si diversificarea formelor de manifestare a imoralitatii sau coruptiei in societatea romaneasca, uni lideri ajungand sa aiba statut de sef al mafiei iar altii in penitenciare. Liderii de sindicat sau elite ale societatii civile liftati in sfera politica, ajunsi parlamentari ori printre guvernanti au uitat de unde au plecat si s-au transformat si ei din mici crocodili in mari rechini (capi de mafii) abandonand colectivitatea de unde au fost propulsati si toti sunt acum prinsi in capcana santajului mafiotilor din sistemul national al coruptilor;
ANTI FIREA
06 Oct 2016

Tanti Firea a fost la deschiderea congresului mafiotilor.Bravo Fa Firea.
PASIUNEA UNUI SINDICALIST CELE
06 Oct 2016

Pasiunea unui sindicalist celebru Z.P. | 2016-10-06 19:17 Pasiunea unui sindicalist celebru Bursa Zvonurilor a aflat că “celebrul” sindicalist de la Metrorex, Ion Rădoi, a făcut o mare pasiune pentru Viki. Pe numele său adevărat Victoria Ţicu, a fost contabil şef la Depoul Dudeşti şi ţinea şi contabilitatea sindicatului majoritar din RATB. Treptat, ea a ajuns şă fie preşedinta organizaţiei de femei a sindicatului până ce a remarcat-o Rădoi. Lumea zice că femeia i-a căzut cu tronc sindicalistului, care a vrut să o aibă prin preajma sa zilnic. Aşa a ajuns să fie angajată la firma sindicatului din Metrou. Până aici, nimic de reproşat. Gura lumii e slobodă şi fiecare face ce vrea. Supărarea şi ciuda sindicaliştilor este că postul ocupat de Viki la RATB este blocat de peste doi ani şi solicitări de angajare sunt multe. Femei frumoase, de asemenea. Mai sunt şi soţii, surori şi alţi afini care şi-ar dori leafă bună pe muncă puţină şi lejeră.
UN CITITOR PUțIN MAI INFORMAT
07 Oct 2016

Ar trebui mai multă cercetare. Sunt multe lucruri neadevărate in acest articol. Majoritatea putând fi probate. Sursele ar trebui verificate inainte de publicare, nu credeți?
NU ARE RELEVANTA
08 Oct 2016

Dezinformare numai baliverne informativa si apoi vb despre o femeie cea ce trebuie adevar nu speculatii
Doresc sa comentezMAI VECHI...

Campanie greţoasă Laudă-mă gură, că ţi-oi da friptură, spune o vorbă românească. Mai întâi, a îngreţoşat o naţie în campania prezidenţială, apoi a tăcut nepermis de mult în propia-i campanie la locale. Acum, de teama parlamentarelor şi în speranţa avansării în funcţie, Gabriela Firea se dezice de responsabilităţi importante şi doar uneori vorbeşte cu subînţeles. Să o iau în ordine. Problema gratuităţii RATB a fost prima promisiune uitată
06 Oct 2016 |

PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray