2020-01-28 15:03

Părinţii, sfătuiţi să-şi mute celulele stem de la Cord Blood Center la o altă bancă înscrisă în ARBACS

 |  21:01
Părinţii, sfătuiţi să-şi mute celulele stem de la Cord Blood Center la o altă bancă înscrisă în ARBACS

Un nou scandal ia amploare pe piaţa celulelor stem din România, estimată la aproximativ 15 milioane de euro anual. Asociaţia Română a Băncilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS) atrage atenţia părinţilor că îşi pot muta probele prelevate la naşterea copiilor lor, în condiţii de deplină siguranţă, de la Cord Blood Center Medical (CBC) la o altă bancă de celule stem membră a asociaţiei.

În luna noiembrie, o parte dintre cei 70.000 de clienţi ai CBC au primit o scrisoare prin care erau informaţi că vor trebui să rezilieze contractul încheiat cu Cord Blood şi să încheie unul nou cu o societate din Slovacia. Lipsa explicaţiilor din partea companiei, graba cu care se dorea încheierea noilor contracte (în doar o zi) şi faptul că reprezentanţii CBC nu au reuşit să explice clienţilor ce se întâmplă i-au determinat pe părinţi să solicite mai multe informaţii de la ARBACS (asociaţie din cadrul căreia CBC fusese exclusă încă din vară). „Sunt mai multe neconcordanţe şi voi consulta un avocat. Am reuşit să aflu doar că este vorba de o reorganizare a firmei şi că este nevoie de rezilierea contractelor vechi şi încheierea celor noi pentru o mai bună eficienţă. Mi-au spus că nu avem nimic de pierdut, doar beneficii. Cu toate acestea, în noile contracte se stipulează că beneficiarul intră în program doar în cazul în care contractul a fost încheiat înainte de naşterea copilului, ceea ce, în condiţiile date, este imposibil”, a relatat presei locale unul dintre clujenii care au primit scrisoarea Cord Blood Center.

La toate aceste întrebări fără răspunsuri, singura soluţie pare a fi mutarea celulelor stem la altă bancă. „Atunci când un părinte doreşte să aibă şi această posibilitate, de a muta proba şi a deveni clientul unei bănci membră ARBACS, care funcţionează după şi în conformitate cu codul de etică profesională, lansat în vara anului trecut, credem că ar trebui să poată face transferul. Acest lucru este posibil fără a exista vreo temere sau inexactitate legată de siguranţa probei prelevate la naşterea copilului său şi care, poate reprezenta, în cazul în care micuţul se îmbolnăveşte, o şansă în plus la viață”, a explicat dr. Bogdan Ivănescu, preşedintele ARBACS. El a adăugat că toate informaţiile privind mutarea probei se vor regăsi pe website-urile oficiale ale celor două companii membre ARBACS (Stem Sure şi Biogenis). Astfel, părinţii pot muta probele la una din cele două bănci (fără costuri suplimentare pentru stocarea în ţară). Din păcate, sumele plătite deja în contul CBC nu vor mai putea fi recuperate.

Părinţii sunt în continuare nelămuriţi şi chiar intenţionează să se asocieze pentru a da în judecată CBC. Ei spun că sunt minţiţi. Operatorii CBC îi asigură ca vor fi respectate toate condiţiile din vechiul contract. „Or, în acordul pe care ni l-a trimis scrie negru pe alb că toate acordurile, contractele, înţelegerile etc. semnate anterior acestui contract sunt anulate prin semnarea acestuia”, reclamă unul dintre cei care au primit scrisoarea CBC.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-12-03Parerea ta...

DANA ROTARIU
18 Apr 2015

Ar trebui sa ne unim si sa-i dam in judecata. Eu in februarie trebuia sa platesc taxa de stocare...si nu mi-a venit nici o factura. Nu stiu nimic de ei, asa ca am facut reclamatie la Protectia Consumatorului. Poate sa ne zica cineva ce se intampla?
STEFAN
19 Apr 2015

Ce au spus cei de la OPC?
DARIUS
21 Apr 2015

Bulshit! Nu vedeti ca e un articol mai vechi (din decembrie) care e republicat doar de dragul de a rascoli... ceva si de a-si face reclama pe spatele altei firme...
MIRELA
22 Apr 2015

ok chiar daca articolul e din decembrie problema tot nerezolvata e, adica nici eu nu stiu daca sa mai platesc pe anul asta stocarea sau nu...nu da nimeni niciun telefon de lamurire, nimic! si totul ramane in continuare cam dubios....
DANA
24 Apr 2015

Nici eu nu am primit factura de stocare (trebuia in martie)...si nici nu reusesc sa vorbesc cu ei la telefon. Pana la urma stie cineva ce se intampla?
RALUCA
25 Apr 2015

NICI EU NU AM PRIMIT FACTURA ANUL ACESTA.....ANUL TRECUT I-AM SUNAT EU SA IMI EMITA FACTURA SI INTR-O SAPTAMANA MI-AU TRIMIS-O........ACUM IMI DAU SEAMA CA CEVA NU E OK.....OARE MAI AU CELULELE COPIILOR NOSTRII???
ADRIANA
26 Apr 2015

Mie mi-au emis factura Vineri si mi-au trimis-o pe e-mail si se pare a si prin posta la valoarea stabilita in 2013. Totusi mi-ar prinde bine sa stiu daca sa fac plata sa nu. :)
ILEANA
26 Apr 2015

Si eu am primit factura dar inca nu am platit-o. La fel am incercat sa iau legatura cu ei dar nu am reusit. Din decembrie si pana acum (pentru anu acesta) am mai primit inca doua facturi: una cu -150 lei si una cu -15300 lei (ambele pe minus) - n-ar fi fost rau :))) Ultima a venit corect. La fel am sunat si atunci si mi-a intrat direct robotul: "daca ati primit factura cu suma minus va rugam nu o luati in cons., este o eroare si veti primi factura corecta...." Am primit prin toamna si contractul pe care nu l-am semnat iar dupa doua saptamani mi-au trimis scrisoare ca nu este nevoie sa-l semnez. Inca nu stiu ce sa fac...
ANDREA VAIDA
26 Apr 2015

eu am primit facura fara intarziere si cand iam sunat mi-au raspuns voi cat aveti de platit pe an mie imi vine 396 lei
EMILIA
26 Apr 2015

Eu am primit facture pentru luna mai pana la final e scadenta!!
RADU
26 Apr 2015

DRAGI parinti nu va mai lasati pacaliti de puterea miraculoasa a acestor cellule stem intrucat ele nu va ajuta copilul odata diagnosticat cu leucemie.NICI un medic din lumea aceasta nu o sa foloseasca celulele copilului pentru un eventual transplant intrucat ele sunt considerate bolnave.DIN inima va spun sa nu va mai lasati pacaliti de escrocii astia de la CORD.INTRADEVAR ele ajuta doar sa fie de la un donator strain.VA spun asta deoarece am avut copilas bolnav de leucemie care sa stins de curand.FIRMA de la CLUJ nu va informeaza correct.NU vor decat sa va ia banii si atat.IN concluzie celulele stem nu trateaza decat leucemii nu o suta de boli cum zic ei iar celulele vor fi luate de la donator strain.CEL mai bine inainte de a lua decizia de a recolta celele stem vorbiti cu un medic specialist in oncologie .el va poate lamuri cel mai bn.sau poate nu intrucat si cei de la cluj sunt si ei medici si afacerile trebuie sa mearga mai departe adica JAPCA.mai puteti urmari si reportajul de pe pro tv SPERANTE CONGELATE si o sa va lamuriti si de acolo.va rog din suflet nu mai incurajati hotia din Romania.pentru ca nimeni nu va vrea binele.viata este o jungla in care cei cu bani profita de naivitatea oamenilor cares pun sperantele in aceste cellule.
RADU
05 Mai 2015

STIMATA DOAMNA DESPRE CEI DE CBC NU POT SA VA SPUN DECAT CA MA CHINUI SAMI IAU BANII INAPOI.IAR DESPRE LEUCEMIE VA SPUN CA ODATA DESCOPERIT COPILUL CU ACEASTA BOALA INTRE 1 SI 10 ANI CELULELE SUNT CONSIDERATE BOLNAVE SI ELE SI NICI UN DOCTOR NU LE VA FOLOSI IAR DUPA 10 ANI CANTITATEA DE SANGE PLACENTAR ESTE PREA MICA PENTRU UN EVENTUAL TRANSPLANT AICI IAR APELANDUSE LA UN DONATOR STRAIN.DACA CINEVA IMI ARATA UN COPIL TRATAT SI VINDECAT CU CELULE STEM ATUNCI SI EU O SA REFUZ SA CRED CA AL MEU COPILAS ESTE PLECAT LA CER.CANCERUL NU SE TRATEAZA INDIFERENT CE TIP ESTE .PARINTI DOCUMENTATIVA BINE PENTRU CA SE PROFITA MAXIM PE CHESTIA ASTA
MIHAELA A.
19 Noi 2015

Mie mi-a ajuns factura acasa de ceva timp si azi m-au sunat s ama intreb cand o platesc. Ce sa fac?
RADU
19 Noi 2015

DOAMNA MIHAELA DACA NU CREDETI CE VA ZIC EU MERGETI LA UN MEDIC ONCOLOG-PEDIATRU SI INTREBATIL URMATOAREA CHESTIE.DACA IN URMATORII ANI COPILUL MEU SE INBOLNAVESTE DE LEUCEMIE CELULELE RECOLTATE LA NASTERE IMI AJUTA LA CEVA?SI O SA AVETI RASPUNSUL PE LOC.REPET UN MEDIC SPECIALIST.DACA SUNTETI DIN BUCURESTI DR ANCA COLITA DE LA SPITALUL FUNDENI VA POATE DA CEL MAI SINCER RASPUNS LEGAT DE LEUCEMIE SI CELULE STEM.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine