2020-04-09 04:57

PAS CU PAS. Cum îți poți dota mașina cu o instalație GPL legală și sigură

 |  12:37
PAS CU PAS. Cum îți poți dota mașina cu o instalație GPL legală și sigură

Asaltați cu întrebări pe această temă, experții Registrului Auto Român (RAR) explică, într-o postare pe Facebook, care este procedura corectă pentru omologarea unei instalații GPL sau GNC și ce trebuie să facă șoferii pentru a fi în siguranță și legalitate atunci când își dotează mașina cu o astfel de instalație.

„În România, instalațiile de alimentare cu GPL sau GNC pentru autovehicule sunt acceptate numai dacă producătorii acestora au obținut pentru instalațiile respective certificarea de la RAR și numai dacă montajul instalațiilor certificate se face în unități autorizate de RAR pentru această activitate. După montajul instalației pe autovehicul, deținătorul legal sau un reprezentant legal al acestuia trebuie să prezinte autovehiculul, cu programare prealabilă, la una dintre reprezentanțele teritoriale RAR pentru menționarea montajului în cartea de identitate a vehiculului (CIV)”, arată oficialii RAR.

Pentru efectuarea modificării în CIV, este necesar să se prezinte la RAR certificatul de garanție al instalației, declarația de conformitate model A, eliberată de unitatea care a efectuat montajul și manualul utilizatorului final sau instrucțiunile de utilizare ale instalației. În documente trebuie să fie înscrise: unitatea care a efectuat montajul, datele de identificare ale autovehiculului (seria de caroserie sau de șasiu) și datele de identificare ale instalației montate. Evident, este nevoie și de actul de identitate al deținătorului.

„Dacă instalația nu este nouă, ci este preluată de la un alt autovehicul, procedura este aceeași, dar în locul declarației de conformitate model A se va prezenta declarația de conformitate model B, eliberată de unitatea care a efectuat transferul (mutarea instalației de la o mașină la alta).

La prezentarea la RAR se verifică dacă montajul este corect realizat și se face o verificare a emisiilor poluante la funcționarea cu benzină și la funcționarea cu GPL sau GNC”, arată RAR.

Conform reglementărilor naționale, un rezervor de GPL poate fi utilizat pentru o perioadă de 10 ani, începând de la data fabricației acestuia, care este inscripționată (poansonată) pe eticheta acestuia sau chiar pe rezervorul propriu-zis.

După această perioadă, rezervorul trebuie să fie înlocuit cu un altul, identic cu cel inițial sau compatibil cu restul instalației montate pe autovehicul.

Înlocuirea se face obligatoriu în unități autorizate de RAR pentru montajul, revizia sau repararea instalațiilor GPL.

După înlocuirea rezervorului, deținătorul legal sau un reprezentant legal al acestuia trebuie să prezinte autovehiculului la una dintre reprezentanțele RAR, cu programare prealabilă, pentru înscrierea în cartea de identitate a vehiculului (CIV) a datelor de identificare ale noului rezervor, în baza certificatului de calitate și garanție a lucrării, eliberat de unitatea care a efectuat lucrarea.

La prezentarea la RAR se verifică dacă montajul a fost corect realizat și se face o verificare a emisiilor poluante la funcționarea cu benzină și la funcționarea cu GPL.

Specialiștii RAR atrag atenția că nu vor fi omologate insalațiile montate în service-uri neautorizate!

După această procedură, șoferii ar trebui să facă un drum și la Serviciul Regim Permise de Conducere și Înmariculare a Vehiculelor pentru schimbarea certificatului de înmatriculare.

Registrul Auto Român a omologat până în prezent aproximativ 500.000 de instalații GPL montate pe diferite categorii de vehicule (dintre care aproximativ 256.000 de mașini au ITP valabil în prezent) și peste 2.400 de instalații GNC.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-02-18Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine