2020-05-29 11:24

Pericol pentru şoferi! Maşinile nu vor mai putea folosi lumini personalizate

 |  10:31
Pericol pentru şoferi! Maşinile nu vor mai putea folosi lumini personalizate

Senatul a adoptat un proiect legislativ care prevede interzicerea deţinerii, montării sau folosirii pe autovehicule a sistemelor personalizate, nestandardizate, care luminează puternic. Camera Deputaților este for decizional.

 „În ultima perioadă se remarcă faptul că maşinile de mare tonaj care tranzitează ţara noastră sau efectuează transport intern şi internaţional prezintă o serie de modificări la nivelul sistemului de lumini. De multe ori sunt instalate sisteme suplimentare personalizate, nestandardizate, care luminează puternic şi intermitent pe timpul nopţii. Aceste lumini nu au nicio funcţionalitate în afară de personalizarea respectivului autovehicul de mare tonaj şi pot reprezenta un pericol în traficul rutier pe timp de noapte când conducătorii auto aflaţi la volanul autoturismelor pot resimţi senzaţii de orbire de moment şi pot avea reacţii instantanee ce pot conduce la derapajul maşinii de pe carosabil şi pierderea controlului asupra acesteia", se arată în expunerea de motive a iniţiativei legislative.

Propunerea legislativă pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a fost adoptată de senatori, cu 67 de voturi „pentru", 12 voturi „împotrivă" şi o abţinere. În legislație, în momentul actual, se prevede că nu ai voie să ai pe autovehicul decât luminile montate de producător.

Propunerea legislativă e completată astfel încât se interzice deţinerea, montarea sau folosire pe autovehicule a sistemelor care peturbă buna funcţionare a dispozitivelor de supraveghere a traficului, în speță aparatele care bruiază radarul.

Statistică îngrijorătoare

În expunerea de motive este prezentată o statistică a Comisiei Europene în care se arată că România are o rată de 91 de persoane decedate la un milion de locuitori, fiind depășită doar de Letonia cu 106 persoane decedate în urma accidentelor rutiere.

„În circulaţia pe drumurile publice se interzice deţinerea la vedere, montarea şi folosirea mijloacelor speciale de avertizare sonoră şi sistemelor de lumini suplimentare personalizate, nestandardizate, care luminează puternic şi intermitent pe timpul nopţii, pe şi în alte autovehicule decât cele prevăzute la art 32 (2) precum şi deţinerea, montarea sau folosire pe autovehicule a sistemelor care peturbă buna funcţionare a dispozitivelor de supraveghere a traficului", prevede articolul 44 (4) din proiectul de lege.

„În cazuri speciale sistemele luminoase neautorizate pot declanşa crize de epilepsie fotosensibilă, o afecţiune tot mai frecventă, asociată cu boli metabolice sau traumatisme cranio-cerebrale mai vechi", se mai arată în expunerea de motive.

Iniţiatorii proiectului sunt doi deputaţi ALDE, Ică Florică Calotă şi Toma Petcu, şi un deputat PSD, respectiv Neculai Iftimie.

Senatul a adoptat iniţiativa, în calitate de primă Cameră sesizată, Camera Deputaţilor având rol de for decizional.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-03-21Parerea ta...

CUCUVEAUA ROZ-BOMBON
21 Mar 2019

dar de ce s-a asteptat atat pentru a interzice niste chinezarii FALSIFICATE extrem de periculoase pentru siguranta circulatiei pe sosele?parca exista de mult o lege cum ca ORICE FEL DE PIESA AUTO TREBUIE OMOLOGATA DE RAR
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine