2020-07-08 02:08

Peste cinci mii de semnatari ai petiției. „Moromeţii la subiectul 3 la bac”

 |  21:01
Peste cinci mii de semnatari ai petiției. „Moromeţii la subiectul 3 la bac”

Jumătatea goală a paharului e că există mulți elevi și părinți, în țara asta, care consideră că subiectele de la Bacalaureat nu trebuie să reflecte realitatea, ci ar trebui adaptate modului în care elevii percep realitatea. O demonstrează petiția online „Morometii la subiectul 3 la bac”, care, la ora redactării acestor rânduri, adunase 5.301 semnături. Jumătatea plină a paharului este că există mulți elevi și părinți care au sesizat absurditatea unei atari pretenții și au taxat-o cu un umor sănătos.

Elevii de la profilul real nu vor primi niciun punct la subiectul 3 (din trei) al probei de Limba Română de la Bacalaureat, dacă ce au ales ,,Moromeţii” ca roman interbelic, deşi acesta este considerat unul dintre simbolurile literaturii postbelice.

În loc să accepte că au greșit grav și nu pot pretinde puncte de pe urma unei asemenea erori, autorii se consideră nedreptățiți și solicită, nici mai mult, nici mai puțin, decât modificarea paradigmei de corectare: dacă acțiunea romanului se desfășoară în perioada interbelică, înseamnă că romanul este interbelic!

În acest sens, un elev nemulțumit a creat o petiție pe site-ul de specialitate petitieonline.com, iar inițiativa se bucură de succes, adunând peste 5.000 de semnături.

Reproducem textul petiției, păstrând ortografia originală: „Aceasta petitie a fost creata pentru a se lua in considerare si romanul ''Morometii'' la subiectul 3 la bac , deoarece actiunea romanului este interbelica chiar daca romanul a aparut in perioadaa postbelica , multi dintre noi ne-am gandit ca este corect sa scriem Morometii doar din aceasta cauza... si nu e chestia ca nu am invatat cei care am scris romanul Morometii , ci probabil din cauza emotiilor si altor chestii care ne-au pus piedica.. Daca insultati in aceasta petitie , nu arata decat , ''buna crestere'' pe care voi o aveti . ! Sustinem Morometii pentru subiectul 3 la bac !!!!!”.

Pe lângă puzderia de semnături, interesul față de petiție este probat de cele aproape 1.400 de comentarii. Unele dintre acestea sunt favorabile, dar există și destule critice, chiar acide. „Trebuie sa fii retardat sa scrii despre Morometii cand cerinta iti cere roman interbelic. Nu stii ce e ala interbelic? Nu e panica, sapa tot la fel de lunga are coada”, a scris un comentator.

Tot în spațiul online au apărut și replici amuzante ale petiției. Iat-o pe una dintre acestea:

„Noi, semnatarii acestei petitii consideram ca:

 1. Romanul Morometii este INTERBELIC pentru ca Marin Preda s-a gandit sa il scrie in perioada dintre Primul si Al doilea Razboi Mondial. Avea ceva in cap in perioada interbelica si a scris dupa razboi, ca in razboi nu avea timp. Asta e clar.

 2.Chiar daca romanul Morometii nu e scris in perioada interbelica, sigur va mai urma un razboi intr-o zi. Asadar, 1955 este interbelic, intre Al Doilea Razboi Mondial si Urmatorul Razboi Cum S-o Chema El.

3. Noi, cei 1500 de semnatari am fost instiintati ca acest articol este un pamflet. Cerem sa ni se dea in regim de urgenta si noua si copiilor nostri definitia unui pamflet din asta.

4. Pentru unii dintre noi sa se explice clar si ce este aceea o definitie.

5. Asa sa ne ajute Dumnezeu si Ministrul Invatamantului!

6. Parintii semnatari ai acestei petitii revin cu cererea catre Ministerul Invatamantului de a reexamina lucrarile de la Bacalaureatul de acum 20-25 de ani pe care le-am picat”.

Marți, absolvenții claselor a XII-a au susţinut proba la limba şi literatura maternă, iar miercuri, 6 iulie, va avea loc proba obligatorie a profilului la disciplinele Istorie şi Matematică. Proba la alegere a profilului şi specializării este programată vineri. Elevii vor da ultimul examen al maturităţii la una dintre următoarele discipline: biologie, chimie, fizică, filosofie, economie, geografie, informatică, logică, sociologie şi psihologie.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-07-05Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz