2020-08-10 12:19

Peste 120 de clădiri cu risc seismic notificate în Bucureşti, doar 15 reabilitate

 |  13:01

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) precizează că au fost reabilitate în Bucureşti doar 15 clădiri de locuinţe, încadrate în clasa I de risc seismic, deşi 126 de construcţii au fost notificate, cuprinzând 3.823 de apartamente. În cazul producerii unui cutremur de magnitudine similară sau mai mare celui produs în anul 1977, aceste clădiri prezintă risc seismic ridicat de prăbuşire.

Până la începutul anului 2012 din cele 126 de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic au fost consolidate 15 clădiri, cuprinzând 606 apartamente, iar alte 17 clădiri, cuprinzând 398 apartamente, sunt în diverse stadii de proiectare şi execuţie a lucrărilor de consolidare. În municipiile Ploieşti, Bacău, Târgu Mureş, Brăila, Galaţi au mai fost consolidate 5 clădiri.

Un număr de 15 construcţii cu destinaţia de locuinţă multietajate, încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa 1 de risc seismic şi care prezintă pericol public, cu lucrări de intervenţie în curs de execuţie, toate preluate din programul de acţiuni pe anul 2011, sunt incluse în Programul de acţiuni derulat de MDRT pentru anul 2012, care are alocat un buget de 5 milioane lei. Acesta construcţii se află în Bucureşti şi în judeţele Neamţ, Tulcea, Covasna, Constanţa. Suma de 3 milioane lei, din total, este destinată lucrărilor din Bucureşti.

Un număr de 25 de clădiri de locuit multietajate cu 750 apartamente au fost nominalizate în 2011 pentru finanţarea proiectării şi execuţiei lucrărilor de consolidare, în urma propunerilor formulate de autorităţile administraţiei publice locale şi în limita fondurilor alocate în bugetul MDRT, respectiv de 8 milioane lei.

În medie, în România se produc 2-3 cutremure majore pe secol, potrivit datelor MDRT. În principal, clădirile înalte din localităţile situate pe axa Iasi - Focşani - Bucureşti – Olteniţa pot fi afectate de cutremurele istorice din sursa Vrancea, unde seismică propagându-se pe direcţiile Galaţi - Brăila -Tulcea şi Ploieşti - Braşov - Făgăraş - Covasna.

Banat, Munţii Făgăraş, frontiera de nord-vest, Târnave, Dobrogea de sud sunt alte zone seismogene cu activitate resimţită pe suprafeţe restrânse, dar care poate determina efecte severe.

În principal din cauza poziţiei geografice şi existenţei unui număr de câteva sute de clădiri cu peste patru etaje, din beton armat, construite în majoritate înainte de 1940 în zona centrală, municipiul Bucureşti este capitala europeană cea mai vulnerabilă la cutremure. Inexistenţa la nivel mondial şi în România, în perioada construcţiei acestor clădiri, a cunoştinţelor şi normelor tehnice necesare realizării unor structuri de beton armat rezistente la cutremure constituie alte cauze ale riscului de prăbuşire, scrie Agerpres.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639557-01-21Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz