2020-01-28 08:52

Pilonul II de pensii, încă motiv de dispută. Ştim cât plătim, nu ştim cât primim

 |  18:09
Pilonul II de pensii, încă motiv de dispută. Ştim cât plătim, nu ştim cât primim

Sindicaliştii pun în continuare presiune pe autorităţi, solicitând Guvernului să propună Parlamentului “Legea privind plata pensiilor private”, pas care nu a fost făcut nici până în prezent, deşi termenul-limită trebuia să fie 2011. Practic, susţin aceştia, românii ştiu suma pe care o varsă în conturile fondurilor private, dar nu au nici cea mai vagă idee ce pensie îi aşteaptă, mai ales că administratorii au început să mai trimită anual punctajul realizat de fiecare cotizant în parte.

Dacă, săptămâna trecută, premierul Victor Ponta a dezvăluit că au avut loc mai multe discuţii pentru naţionalizarea Pilonului II de pensii (n.r. - actualele fonduri private), aşa cum s-a întâmplat în Ungaria şi Polonia, CNS Cartel Alfa a transmis o scrisoare deschisă către Ministerul Muncii, solicitând un răspuns concret la situaţia creată. „Nemulţumirea noastră vine de la faptul că Legea 411/2008, care reglementează sistemul de pensii obligatorii administrate privat, prevedea ca, în maxim trei ani, Guvernul să propună Parlamentului o lege privind plata pensiilor private. Practic, în acest moment, după 6 ani de contribuţii, noi ştim cât plătim în fiecare lună către aceste fonduri private, dar nu ştim cât vom încasa”, a declarat, pentru PUTEREA, Petru Dandea, unul dintre liderii Cartel Alfa. Legea despre care face vorbire sindicalistul încă nu există, fiind singura care poate clarifica aspectul sumelor care ar urma să se întoarcă la actualii angajaţi, viitorii pensionari. „Din 2010, administratorii fondurilor private nici măcar nu au mai trimis la finalul anului punctajul realizat. Nu am nici cea mai vagă idee care este motivul”, adaugă Dandea.

În scrisoarea deschisă, organizaţia sindicală mai afirmă că Executivul „trebuie să garanteze un randament al fondurilor care să acopere cel puțin partea din pensia publică pe care salariatul o pierde sau, alternativ, să garanteze conservarea în termeni reali a contribuțiilor plătite de salariat.”

Peste 6 milioane de participanţi

Din datele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România, cele opt fonduri de pensii private obligatorii, care fac parte din Pilonul II, au adunat un total de 6,16 milioane de participanţi, administrând un activ net în valoare de 16,54 miliarde de lei. De altfel, în ultimele 12 luni, activele nete ale Pilonului II au crescut cu 43% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, asta şi datorită procentului de contribuţie crescut. În prezent, majoritatea investiţiilor făcute de administratorii de fonduri sunt în titlurile de stat, însă există posibilitatea ca în perioada următoare să se investească şi în economia reală.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-07-22Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine