2020-04-09 04:47

Platformă pentru medici şi pacienţi dedicată donării benevole de sânge

 |  16:54
Platformă pentru medici şi pacienţi dedicată donării benevole de sânge

Valentina Grigore

Sute de români au nevoie zilnic de sânge pentru transfuzii, însă cu toţii ştim ce eforturi presupune acest lucru. Spitalele fie nu au sânge, fie nu îl dau decât contracost. “Aş dori o pungă cu sânge A2. La dumneavoastră cât costă? La spital mi-au cerut 5 milioane”. Aceasta este doar una dintre sutele de conversaţii care au loc între rudele disperate ale bolnavului şi diverse centre de transfuzii din România. Mai există şi varianta rudelor şi a prietenilor sau a clasicului Facebook, unde sunt postate zilnic zeci de anunţuri ale celor care au nevoie de sânge.

În România, lipsa sângelui pentru transfuzii este o problemă naţională, dar care poate fi rezolvată cu ajutorul ultimei tehnologii. Si EU Donez! este prima platformă dedicată donării benevole de sânge. “În luna octombrie 2013 am lansat singura aplicaţie de acest fel din România pentru telefoanele care funcţionează cu sistemele de operare iOS şi Android. Orice posesor de smartphone poate să descarce Si EU Donez (pentru iOS şi pentru Android) şi să afle unde este nevoie de sânge în România. Pentru cei care nu au astfel de aparate mobile, am construit site-ul www.sieudonez.ro. Fiecare persoană din România poate cere sânge aici. Solicitarea, după ce va fi verificată, va pleca sub formă de alertă către persoanele care şi-au instalat aplicaţia pe telefonul mobil şi au fost de acord să primească push-notification. Donatorii vor fi trimişi numai către centrele de transfuzii din oraşul lor. Echipa care lucrează la acest proiect naţional a lansat pagina de Facebook a proiectului Si EU Donez, pagina de Twitter şi contul de Instagram”, explică membrii echipei care a realizat site-ul.

Pentru doctori

Platforma poate fi utilizată şi de către medicii care au nevoie urgentă de sânge. Aceştia pot ajunge la secţiunea dedicată lor apăsând butonul “pentru doctori” atât în aplicaţia pentru smartphone, cât şi pe site-ul campaniei. Donatorii vor primi alerta în cel mai scurt timp şi vor fi trimişi către cel mai apropiat centru de colectare.

Iniţiatorii acestei acţiuni atrag atenţia că identitatea donatorilor de sânge, dar şi a pacienţilor care-l primesc este protejată prin lege. Datele personale ale celor care donează sunt confidenţiale şi pot fi făcute publice doar de cei care donează. “Vă încurajăm, pe cei care doriţi să daţi exemplu bun persoanelor din jur şi cunoscuţilor să postaţi pe conturile dumneavoastră de Facebook, Twitter şi Instagram dacă susţineţi campania Si EU Donez, dacă v-aţi instalat aplicaţia şi dacă aţi donat pentru un caz. În felul acesta, comunitatea Si EU Donez va creşte”, este apelul celor care au realizat platforma unde sunt postate deja zeci de cazuri ale celor care au nevoie de sânge.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2013-11-06Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine