2020-02-24 08:06

Poliţia Rutieră a înregistrat 93 de accidente grave de la începutul anului. Peste 50 de persoane au murit şi 110 au fost rănite din cauza oboselii la volan

 |  15:48
Poliţia Rutieră a înregistrat 93 de accidente grave de la începutul anului. Peste 50 de persoane au murit şi 110 au fost rănite din cauza oboselii la volan

Peste50 de persoane au murit şi aproape 110 au fost rănite din cauza oboselii lavolan, de la începutul anului şi până în prezent fiind înregistrate 93 deaccidente rutiere grave, potrivit Poliţiei Române.

Conformstatisticilor, de la începutul anului şi până în prezent, pe fondul oboselii lavolan s-au produs 93 de accidente rutiere grave, soldate cu 51 de persoanedecedate, 84 de persoane vătămate corporal grav şi 24 rănite uşor, se aratăîntr-un comunicat al Poliţiei Române. "Analizând cauzele şi efecteleaccidentelor rutiere cu consecinţe grave produse în ultima perioadă de timp,s-a constatat că oboseala la volan este un factor determinant care influenţeazăgradul de nerespectare a normelor rutiere, fapt care conduce la producerea deaccidente rutiere", a precizat sursa citată. Poliţiştii le recomandăşoferilor ca, la primele semne de oboseală (stare de moleşeală, clipirefrecventă, înceţoşarea privirii), să întrerupă călătoria, să parcheze maşinaîntr-un loc sigur şi să se odihnească "până la refacerea totală acapacităţilor psihomotorii necesare conducerii în siguranţă".

ConsiliulNaţional pentru Siguranţa Transporturilor din Marea Britanie a examinatactivitatea desfaşurată de către şoferii implicaţi în accidente rutiere caurmare a oboselii şi au stabilit că acei conducători auto care dorm mai puţinde şase ore sau care au perioada de somn întreruptă sunt cu mult mai predispuşila a produce accidente de circulaţie din cauza oboselii.

Potrivitunor studii, şoferii care parcurg distanţe mari sau pleacă în concedii nutrebuie să conducă pe timpul nopţii şi după-amiaza, deoarece oboseala la volanse instalează cu precădere în două perioade ale zilei, respectiv între orele2.00 şi 2.59, când bioritmul şi vizibilitatea sunt reduse, şi 15.00 şi 15.59,când oboseala acumulată în timpul zilei are mare influenţă asupra capacităţiide conducere.

"S-aconstatat că există mai multe etape ale oboselii la volan - de la o obosealăuşoară la aţipire şi apoi adormire. De cele mai multe ori, oboseala esteasemănată cu o altă cauză gravă de producere a accidentelor de circulaţie, şianume neatenţia în conducerea autovehiculelor. Oboseala la volan, ca şi cauzăprincipală a accidentelor, joacă un rol minor în accidentele produse în oraş,faţă de cele produse în afara localităţii, având în vedere faptul că distanţeleparcurse şi timpii consumaţi sunt relativ mici", se mai arată încomunicatul citat.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-09-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine