2020-02-25 21:22

Poliţiştii nu mai participă la audieri şi nu mai dau amenzi

 |  18:33
Poliţiştii nu mai participă la audieri şi nu mai dau amenzi

Nesiguranţa cetăţenilor, pierderi importante de bani la bugetele localeşi trafic blocat sunt doar o parte din problemele cu care s-ar putea confrunta Româniaîn perioada următoare, dacă Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi PersonaluluiContractual (SNPPC) va recurge la formele de protest anunţate, în urmareducerii salariilor cu 25%. Începând de luni,politiştii nu mai participă la audieri îndosarele penale, nu mai dau amenzi şi nu mai dirijează circulaţia, a declaratieri, preşedintele SNPPC, Marian Gruia.

Măsurile de protest anunţate de conducerea SindicatulNaţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) au născut numeroasecontroverse. Bugetul local va pierdesume importante de bani în cazul în care Poliţia Rutieră nu va mai aplicaamenzi. Banii încasaţi din contravenţii ajung în vistieria administraţieilocale. Totodată, Bucureştiul ar deveni practic necirculabil în cazul în careagenţii nu ar mai dirija traficul, ne-au declarat surse din cadrul Brigăzii dePoliţie Rutieră (BPR) a Municipiului Bucureşti. “Vă daţi seama ce-ar mai însemna să nu se dirijeze circulaţia în Bucureşti?S-ar bloca întreg traficul”, ne-au declarat sursele citate.

De cealaltă parte, oficialii Poliţiei Rutiere a Capitaleisusţin că nu pot face “supoziţii”. “Poliţiştii rutieri sunt oameni responsabili. În momentulde faţă, fluidizarea traficului este o prioritate în Capitală. Nu ne-am confruntatpână în prezent cu o situaţie în care să nu fie prezent nici un poliţist peteren. Nu putem face supoziţii”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al BPR Bucureşti, Ioana Preda.

Alte federaţii sindicale critică programul de protesteanunţat de SNPPC. Contactatde ziarul “Puterea”, preşedintele sindicatului Pro Lex, Vasile Lincu, adeclarat că „dacă s-ar întampla aşa ceva, în primul rând membrii Poliţiei arinstiga la comportamente ilegale, şi în al doilea rând, oamenii nu ar putea fiprotejaţi aşa cum trebuie”.„Important este să nu existe confuzii. Dacă unpoliţist dă un avertisment, acest lucru nu înseamnă neapărat că protestează,mai ales dacă avertismentul s-a dat în conformitate cu legea. Depinde de şef şidepinde de situaţie. Ţinând cont de câte ore suplimentare face un poliţist înmod normal, chiar cu o reducere de 25% din programul normal, acesta oricum valucra mai mult decât sută la sută. Totuşi, poliţiştii nu pot întreprindeprotestul, întrucât nu au bază legală”, a declarat preşedintele Pro Lex. Intervievaţi de reporterii noştri, mai mulţiangajaţi ai Poliţiei Rutiere au explicat că şi-au pierdut încrederea însindicat.

SNPPC: “Poliţiştii îşi reducactivitatea cu 25%

Începândde luni, politiştiinu mai participă la audieri în dosarele penale, nu mai dau amenzi şi nu maidirijează circulaţia, a declarat ieri, preşedintele Sindicatul Naţional alPoliţiştilor şi Personalului Constractual (SNPPC), Marian Gruia. Liderulpoliţiştilor a declarat că poliţiştii îşi vor limita activitatea la 75%, pentrucă sunt plătiţi doar 75%. Membrii din teritoriu au cerut chiar întrerupereatotală a activităţii. "Din 20 septembrie anumite activităţi vor fi reduse.Poliţiştii vor merge în teren, dar vor sta în puncte fixe, nu vor acţiona decâtla apelurile de urgenţă 112. Poliţia rutieră nu va mai dirija circulaţia, nu vamai da amenzi, ci doar avertismente, nu vor mai face audieri în dosarelepenale. Protestul nostru este similar cu cel al magistraţilor. Avertizăm autorităţilesă nu facă presiuni la adresa noastră că s-ar putea să se trezească cu orevoltă fără precedent", a spus Gruia.

SNPPCa solicitat o întâlnire urgentă cu premierul Emil Boc, dar nu a primit încărăspuns. "Din informaţiile pe care le deţin sindicatele, şefiiinspectoratelor judeţene au comunicat ierarhic despre starea de tensiune carese acutizează în unităţi fără a se solidariza cu problemele personalului. Înacest context, conducerea superioară a Poliţiei, fără să prezinte public oviziune, o strategie sau un plan de măsuri, a reacţionat transmiţândconducerilor profesionale teritoriale atenţionări privind interdicţiapoliţiştilor de a declara sau de a participa la grevă", a zis Gruia. Liderulsindical a precizat că poliţiştii nu vor declara grevă şi nici nu vor participala această formă de protest, acţiunile lor fiind similare cu cele alemagistraţilor din septembrie 2009. Totodată, el spune că şi poliţiştii trebuiesă fie trataţi similar cu magistraţii de către instuţiile statului.

1.100 de membri aiSNPPC Buzău vor să dea în judecată MAI

Unnumăr de 1.100 de membri ai Sindicatului Naţional al Poliţiştilor Poliţiştilorşi Personalului Constractual, filiala Buzău, vor da în judecată MinisterulAdministraţiei şi Internelor (MAI), din cauza diminuării salariilor cu 25%,măsură pe care oamenii legii o consideră "ilegală şi nemotivată", auanunţat liderii sindicali. Potrivit liderului de sindicat de la Buzău, agentulşef principal Gabriel Dragomir, circa 95% dintre angajaţii Inspectoratului dePoliţie al Judeţului (IPJ) Buzău vor da în judecată ministerul de resort, dupăce le-au fost tăiate salariile cu 25%. "Noi am atacat la AvocatulPoporului, săptămâna viitoare atacăm MAI în justiţie pe legea salarizării,întrucât măsura de reducere a salariilor nu este motivată. Dorim să se dea osoluţie, motivaţia acestei tăieri este ilegală", a declarat, ieri, GabrielDragomir. El a precizat că începând de luni poliţiştii buzoieni vor blocatemporar activitatea în toate sectoarele, oamenii legii urmând să acţionezedoar la incidentele cu victime.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-08-24Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine