2020-08-07 01:48

Prejudiciul RATB: un milion de lei. Manevrele politicianiste umflă bugetul Primăriei Capitalei

 |  21:01
Prejudiciul RATB: un milion de lei. Manevrele politicianiste umflă bugetul Primăriei Capitalei

P24

Regia de transport public cere consilierilor generali aprobarea prejudiciului de un milion de lei, \n urma câştigării în instanţă a unor procese intentate mai ales de foştii directori ai RATB, daţi afară de Consiliul de Administraţie ai regiei. Acesta este preţul rotaţiilor politice la conducerea RATB, care ar urma să umfle bugetul local cu echivalentul a 223.000 de euro. Pentru recuperarea banilor, actualul director trebuie să ceară în instanţă propria sa poprire pe salariu, dar şi a celorlalţi membri ai Consiliului de Administraţie.

RATB a depus o cerere la Primăria Capitalei pentru aprobarea rectificării bugetare de către consilierii generali pe anul 2015. Aleşii locali sunt puşi în situaţia să aprobe plata sumei de un milion de lei, care reprezintă cheltuieli cu drepturi salariale cuvenite unor angajaţi în baza unor hotărâri judecătoreşti. Sunt consilieri care nu vor să aprobe rectificarea şi solicită ca cei care au creat prejudiciul să plătească.

Membrii CA şi consilierii generali, buni de plată

Cristinel Deaconescu susţine că persoanele demise de Consiliul de Administraţie al RATB sau cu girul acestora “trebuie să-şi recupereze banii de la cei care au creat acest prejudiciu. Nu sunt de acord ca Primăria Capitalei să plătească aceşti bani RATB-ului. Şi majoritatea din CGMB, care a numit Consiliul de Administraţie îşi acoperă greşelile făcute prin preluarea la bugetul Primăriei Capitalei a acestui prejudiciu. Este vorba despre PNL, care a dat şi primarul general interimar, de PSRO (aripa Vanghelie din PSD), de Mişcarea Populară, care a dat preşedintele de şedinţă din CGMB şi de foştii membri PPDD, actuali UNPR”.

Trebuie menţionat că este vorba şi despre cinci foşti directori generali, care au fost reangajaţi pe salariile avute anterior demiterii, deşi ocupă funcţii încadrate la un nivel inferior de salarizare. În lipsa unui prejudiciu recunoscut de organele de control, aceştia sunt nevinovaţi din punct de vedere legal şi în ochii opiniei publice. Ei au fost destituiţi la solicitarea Consiliului de Administraţie fără argumente solide, ci mai mult politice. Din luna septembrie 2015, conducerea RATB este asigurată de Radu Orzaţă (UNPR), care ocupă simultan funcţia de director interimar şi de preşedinte al Consiliului de Administraţie. 

Banii şi/sau funcţia

Avocatul Daniel Fenechiu susţine că este obligatorie recuperarea prejudiciului creat de membrii Consiliului de Administraţie ai RATB. Altfel, controlul Curţii de Conturi de anul viitor va cere organelor abilitate să ia măsuri pentru returnarea banilor la bugetul local. “Hotărârile judecătoreşti obligă RATB să plătească acele despăgubiri. Există răspunderea civilă delictuală care înseamnă că dacă ai greşit, răspunzi. RATB trebuie să recupereze sumele de la cei care au generat prejudiciul, adică de la membrii Consiliului de Administraţie. Deci, membrii Consiliului de Administraţie trebuie să-şi asume decizia. Procedura este următoarea. Directorul general al RATB, poate solicita banii de la Primăria Capitalei. Apoi, pentru ca RATB, ca instituţie, să-şi recupereze banii trebuie să-i acţioneze în judecată pe membrii Consiliului de Administraţie. Instanţa va decide oprirea unei treimi din salarii, acesta este maximum admis. Consiliul General trebuie să-i ceară directorului general al RATB recuperarea banilor. Aşa este legal”, a explicat Daniel Fenechiu pentru PUTEREA. Avocatul recunoaşte că au fost puţine situaţiile în care s-au recuperat astfel de sume, dar ”cu fiecare zi care trece, asemenea situaţii apar în spaţiul public şi se aplică. Rata de recuperare a ajuns deja, din 1990 până acum, la 70-80%. Curtea de Conturi răspunde de banii statutului. Ea constată şi dispune. RATB poate restitui banii voluntar, luând de la sponsorul principal, Primăria Capitalei. Altfel, sumele vor trage penalizări şi dobânzi. Acum poate fi şi un motiv de schimbare a membrilor CA”, a mai spus avocatul Daniel Fenechiu.

Situaţia este ilară, pentru că directorul general şi preşedintele Consiliului de Administraţie, Radu Orzaţă, trebuie să se dea în judecată singur pentru ca instanţa să facă poprire pe salariul său şi a colegilor din Consiliul de Administraţie. În cazul în care Consiliul General nu cere recuperarea banilor, Curtea de Conturi sau alte organe de control pot cere sancţionarea, inclusiv plata în solidar, a sumelor reclamate de foştii directori. În prezent, salariul unui director în RATB este de 11.000 de lei, iar fiecare membru al Consiliului de Administraţie încasează 25% din salariul directorului general pentru fiecare şedinţă.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-01-06Parerea ta...

STANCIU
07 Ian 2016

In articol s-au strecurat ceva erori. Actualul Director General trebuie sa dea in judecata fostii DG si membrii ai CA care au semnat concedierile directorilor. El doar trebuie sa recupereze prejudiciul de la vinovati.
ATENT
09 Ian 2016

citeste cu atentie, nu a gresit
ROMANIA BUGETARA
16 Ian 2016

CAND MINISTERUL FINANTELOR RECUPEREAZA DE LA MAGISTRATI PREJUDICILE CREATE STAULUI ROMAN PRIN NE-COLECTAREA SUMELOR ACHITATE DE RSR FOSTILOR PROPRIETARI CARE ACUM SI-AU RECUPORAT PROPRIETATILE?
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz