2020-08-05 02:39

Premierul Ponta ameninţă cu intervenţia în forţă în cazul protestelor violente

 |  16:51
Premierul Ponta ameninţă cu intervenţia în forţă în cazul protestelor violente

Primul ministru Victor Ponta a avertizat sâmbătă, la Braşov, la Congresul TSD, că nu accepta protestele violente. Premierul a subliniat că nu are nimic împotriva celor care protestează paşnic şi încurajează dialogul, dar condamnă agresiunea şi încălcarea legilor. Şeful Guvernului a adăugat că alături de ministrul de Interne, Radu Stroe, şi cu şefii Jandarmeriei, a decis se intervină în cazul în care manifestaţiile degenerează.

Ponta nu crede că vreun om normal ar fi de acord cu rezolvarea problemelor prin violenţă, scrie Mediafax. Şeful Guvernului consideră că într-o democraţie este foarte bine să existe păreri diferite, să existe dreptul absolut al celor care nu sunt de acord să îşi spună punctul de vedere, însă respinge violenţa, agresiune şi încălcarea legilor. "Acolo nu cred că vreun om normal la cap poate să fie de acord să ne rezolvăm problemele prin violenţă. În rest, încurajez dialogul, respect pe toţi cei care au o altă părere", a precizat acesta.

Ponta a menţionat că: "atâta timp cât protestele sunt paşnice, cât nu încalcă drepturi fundamentale, nu blochează drumuri naţionale, nu intră pe proprietăţi private, evident că-mi doresc foarte mult ca să nu existe niciun fel de reacţie exagerată a forţelor de ordine şi nici n-a fost. E o lună de când în fiecare duminică sunt manifestări şi niciodată nu s-a întâmplat nimic. Deci provocări au fost. În momentul în care foloseşti violenţa, agresezi forţele de ordine, când blochezi un oraş sau o ţară, atunci sigur vom interveni”.  

Extremişti la Câmpeni

Premierul a adăugat că are informaţii că în apropiere de Roşia Montană, la Câmpeni, există o grupare extremistă care incită la violenţă, însă autorităţile vor avea grijă ca manifestările extremiste să fie ţinute sub control. Primul ministru a declarat că nu vrea ca România să trăiască într-un "iz al anilor '80" fără să se dezvolte precum celalalte ţări europene. "Ce vrem să facem în România? Să ne dezvoltăm ca toate celelalte ţări folosindu-ne resursele, îmbunătăţind infrastructura sau vrem să trăim aşa într-un iz al anilor '80? N-o să mai avem nici maşini, nici exploatări petroliere, nimic, şi o să fie totul OK", a subliniat şeful Guvernului.

Mai mult, purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, a precizat că este îngrijorat de extinderea extremismului, însă speră că "apelurile la violenţă de pe reţelele de socializare vor rămâne fără urmări". "Am văzut şi eu ce se scrie pe reţele de socializare sau pe bloguri şi sunt îngrijorat. Sincer, sper că sunt doar opiniile unor exaltaţi, iar protestele vor rămâne unele paşnice. Ar fi păcat şi pentru protestatari şi pentru imaginea României ca apelurile la violenţă să producă rezultate. Nu cred că o cauză se poate apăra, într-un stat democratic, prin violenţă", a precizat reprezentantul PSD.

La rândul său, parlamentarul social democrat Daniel Savu crede  că "apelurile pe care le fac unii protestatari, de a se apela la violenţe în acest weekend nu ar trebui să genereze şi acţiuni în consecinţă. "Eu vreau să cred că cei care protestează vor ignora aceste apeluri, absolut inacceptabile, şi nu vom avea parte de violenţe. Sper că incidentul care l-a avut drept victimă pe ministrul Daniel Barbu să rămână unul izolat. Felicit autorităţile, de altfel, pentru reacţia în acest caz, dar îmi doresc să nu mai fie nevoie de alte intervenţii", a declarat Savu.

În plus,  Radu Stroe, a făcut apel la protestatarii faţă de proiectul minier de la Roşia Montană să îşi păstreze atitudinea din ultimele săptămâni, adăugând că îşi doreşte ca "situaţia să nu se schimbe, chiar dacă unii consideră că violenţele sunt o soluţie".

Sâmbătă, în oraşul Câmpeni, judeţul Alba, circa 2.000 de persoane protestează faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, cu steaguri tricolore şi cântând melodii patriotice.

Manifestaţia a debutat cu o slujbă religioasă oficiată de un sobor de preoţi, iar manifestanţii s-au rugat împreună pentru viitorul Munţilor Apuseni, la un moment dat unul dintre participanţi îngenunchiind. Unii participanţi la manifestaţie şi-au adus vacile şi boii pentru a arăta că în Munţii Apuseni se face agricultură.

Pe de altă parte, tot sâmbătă, pentru două ore, cei 33 de mineri care s-au blocat luna trecută timp de cinci zile în galeria Cătălina-Monuleşti de la Roşia Montană au intrat din nou în subteran. Angajaţi ai companiei Roşia Montană Gold Corporation, aceştia îmbrăcaţi în salopete şi poartă căşti cu lămpaş. Minerii  cer aprobarea proiectului minier de extragere a aurului şi locuri de muncă. În plus, la intrarea în galerie, un număr de circa 300 de oameni, angajaţi ai Gold Corporation, rude ale minerilor şi localnici, protestează cerând demararea proiectului.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2013-10-20Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz