2020-07-02 12:04

Presiuni pentru continuarea lucrărilor la autostrada Transilvania. Boagiu nu vrea să inaugureze tronsonul Turda – Câmpia Turzii

 |  19:06
Presiuni pentru continuarea lucrărilor la autostrada Transilvania. Boagiu nu vrea să inaugureze tronsonul Turda – Câmpia Turzii

MinistrulTransporturilor, Anca Boagiu, nu a dorit să inaugureze cei 10 km din autostradaTransilvania finalizaţi în acest an, potrivit unor surse avizate din cadrulCompaniei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR). Boagiu anegociat ieri cu ambasadorii Statelor Unite şi Turciei continuarea lucrărilorla autostrada Transilvania. Reprezentanţii Bechtel susţin că Emil Boc le-apromis că statul român va achita datoriile către constructorul de autostrăzidin 2011, dar admite că nu deţine nici un acord scris.

Guvernul se laudă cu faptul că în acest an vom avea încă nouă sauzece kilometri adăugaţi la autostrada Transilvania, dar cu toate acestea,constructorul Bechtel are dubii în ceea ce priveşte pornirea circulaţiei petronsonul Turda – Câmpia Turzii. Reprezentanţii Bechtel susţin că nu au primitnici un fel de informaţii de la CNADNR în ceea ce priveşte inaugurarea celorzece kilometri din autostrada Transilvania. “Nu ştim deciziaCNADNR. Nu am primit nici un fel de informaţii în ceea ce priveşte pornireacirculaţiei. Tronsonul (Turda – Câmpia Turzii) este finalizat în aceeaşi măsurăîn care au fost finalizaţi, la 1 decembrie 2009, şi ceilalţi 42 de kilometri.Nu am fost informaţi de tăieri de panglici sau festivitate de inaugurare. Nuştim dacă va fi prezent cineva din cadrul Ministerului Transporturilor lainaugurarea tronsonului. CNADNR nu ne-a informat”, ne-a declaratreprezentantul Bechtel în România, Bogdan Sgârcitu. Potrivit acestuia, statulromân are în continuare datorii faţă de constructor, în valoare de 90 demilioane de euro. “Datoriile statului sunt de 90 demilioane de euro, pentru anul 2010. Aceste datorii sunt atât pentru aceşti 10km ai tronsonului Turda - Câmpia Turzii, cât şi pentru tronsonul 2B, dinspreGilău spre Nădăşel şi pentru tronsonul 3C. La ultima întâlnire cu premierulEmil Boc ni s-a promis că datoriile vor fi achitate în 2011, dar nu avem nici unacord scris în acest sens”, ne-a mai spus reprezentantul Bechtel.

Participarea ministrului Anca Boagiu la inaugurareatronsonului Turda – Câmpia Turzii este improbabilă. Surse din cadrul CNADNR aumărturisit pentru ziarul “Puterea” că ministrul transporturilorar fi refuzat să participe la inaugurarea celor 10 kilometri adăugaţi autostrăzii Transilvania.

Negocieripentru continuarea lucrărilor

Ministrul transporturilorAnca Boagiu s-a întâlnit joi cu ambasadorul SUA în România, Mark Gitenstein, şicu ambasadorul Turciei, Ayşe Sinirlioğlu, pentru a discuta despre situaţiaproiectului autostrăzii Borş-Braşov (Transilvania), construit de companiaamericană Bechtel şi de subcontractorul turc, compania Enka. "Azi dedimineaţă ambasadorul Statelor Unite ale Americii şi ambasadorul Turciei auavut o întâlnire cu Anca Boagiu pe tema autostrăzii Transilvania. Vor urma şialte întâlniri pe aceeaşi temă", au declarat surse din Ministerul Transporturilorşi Infrastructurii (MTI).

Totodată,Gitenstein a declarat, tot la sfârşitul lunii octombrie, într-o emisiune la ProTV,că principalele probleme legate de autostrada Bechtel sunt procesele deexpropriere şi absenţa unei surse solide de finanţare. Diplomatul s-a declaratîncrezător că Guvernul "va găsi o metodă - lucrând împreună cu Bechtel -să continue construcţia la această autostradă".

Proiectul de construcţiea autostrăzii Transilvania, pe traseul Braşov - Borş, a început în 2004, înbaza unui contract acordat companiei Bechtel. Lucrările au fost întrerupte lajumătatea anului 2005, când autorităţile au început reanalizarea contractelorîncheiate de guvernarea precedentă. Ca urmare a sistării lucrărilor în aceaperioadă, termenul de finalizare a autostrăzii, stabilit iniţial pentru anul2012, a fost prelungit cu un an.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-08-19Parerea ta...

TRAIANRADU
04 Noi 2010

doamna ministru a refuzat sa il primeasca pe ambasadorul sua deoarece stia ca va fi pusa la zid in relatia cu bechtel...nu uitati ca ambasadorul stie si poate vorbi oricand de relatia dansei cu necolaiciuc care dupa cum stim este prizonier in tara ca l-a trimis sa o reprezinte. oricum banii pentru bechtel vor fi platiti din alocatiile pentru asfaltatorii preferati ai lu basescu...e la mijloc doamna...
TRAIANRADU
04 Noi 2010

si inca ceva... sa speram ca sefa de cabinet nu confunda delegatia americanilor cu cea de la strabag sa le ceara o mica sponsorizare pentru varu lu' doinita ca iau astia foc si ne confunda cu irakul!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz