2020-02-16 20:49

Preţul pâinii va creşte cu 30%, avertizează producătorii

 |  15:37
Preţul pâinii va creşte cu 30%, avertizează producătorii

Reprezentanţii fermierilor avertizează că vom plăti cu 30% mai mult pentrupâine, din toamnă. Potrivit preşedintelui Federaţiei Agrostar, Ştefan Niculae,majorarea preţurilor pentru pâine este o consecinţă a scăderii producţiei degrâu şi a politicii Ministerului Agriculturii. "Preţul pâinii va creşte pe fondulcreşterii preţului la grâu. Având învedere că producţia de grâu este foarte, foarte mică şi afectată de schimbărileclimatice, probabil că importurile care se vor face şi creşterea preţului vorduce la scumpirea pâinii cu 30%", a declarat Ştefan Niculae. El apreciazăcă majorarea va avea loc începând cu lunile octombrie-decembrie şi spune căasemenea previziuni au fost făcute şi de procesatorii şi producătorii mari degrâu. Ştefan Niculae susţine că această creştere se datorează şi politicilorproaste ale Ministerului Agriculturii, fiindcă, în mod normal, România n-artrebui să aibă asemenea probleme.

Conducerea Agrostar este de părere că toate guvernele care s-au succedatîn ultimii ani au negociat prost cu UE capitolul legat de agricultură, inclusivactualul comisar european pentru agricultură, Dacian Cioloş. "Cei care au guvernat România şi cei care o guverneazăacum, pentru că n-au ştiut să-şi atragă de partea lor agricultorii în aceastăetapă importantă, toţi sunt de vină. Toţi au avut un aport, chiar şi DacianCioloş, actualul comisar, care putea, în perioada 2007-2008, să refacă anumitecapitole de renegociere, dar nu a făcut nimic. Inclusiv el este de vină pentrucă noi nu am renegociat cum trebuie, pentru că a avut posibilitatea săîmbunătăţească anumite capitole vizavi de aceste fonduri subvenţionate", adeclarat Ştefan Niculae. Acesta a explicat că România primeşte cele mai micisubvenţii la hectar dintre toate ţările europene. "Negocierea a fostfăcută foarte prost, în sensul în care subvenţiile pe toate categoriile -vegetal, creşterea animalelor - au fost mult mai mici decât subvenţiileeuropene. Vă dau un singur exemplu: subvenţia la hectar. În timp ce noi am avutpână anul trecut 110 euro, din acest an 160, dar, din păcate, ne-a anunţat căne mai dă doar 80 de euro, colegii noştri europeni au între 300-400 de euro pehectar. Eu zic că diferenţa este colosală, şi comparativ cu ce a negociatPolonia, pentru că ei au negociat cam în aceeaşi perioadă în care am negociatşi noi", a comentat preşedintele Agrostar.

SindicaliştiiAgrostar cer demisia conducerii Ministerului Agriculturii

Actuala conducere a Ministerului Agriculturii este “cea mai proastă” dinultimii 20 de ani, potrivit conducerii federaţiei Agrostar.

PreşedinteleAgrostar a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută la Cluj alături dedeputatul PDL Mircia Giurgiu, că cere demiterea actualei conduceri aMinisterului Agriculturii şi a anunţat vă aceasta este una dintre revendicărileprotestelor care vor fi organizate la începutul lunii viitoare. "Este ceamai proastă conducere. Noi am cerut demisia ministrului de trei luni, nemenţinem în continuare cererea. Acest ministru sau actuala conducere trebuie săplece imediat, pentru că orice zi întârziere înseamnă probleme din ce în ce maimari pentru agricultorul român”,a declarat Nicuale Ştefan,citat de Agerpres. Reprezentantulagricultorilor reproşează conducerii Ministerului Agriculturii, printre altele,că nu a fost capabilă să atragă fondurile europene. “Nu au avut capacitatea să rezolve câteva chestiuni elementare:în primul rând, legislaţia cu privire la ajutoarele de stat până în 2013, în aldoilea rând, menţinerea actualelor forme de sprijin pentru toţi agricultorii însituaţii de criză, în al treilea rând, accesarea fondurilor europene, unde avemmari probleme şi, în al patrulea rând, o lipsă totală de profesionalism a celorcare conduc Ministerul Agriculturii", a precizat Ştefan Niculae. Preşedintele Agrostar a anunţat că sindicaliştii federaţiei pe care o conducevor organiza, pe 2 septembrie, acţiuni de stradă în fiecare reşedinţă de judeţ,iar pe 9 septembrie, la Bucureşti, urmează să fie organizat un miting deprotest la care sunt aşteptaţi 20.000 de producători agricoli, însoţiţi deutilaje.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-03-11Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine