2020-04-10 00:26

Prevalenţa hepatitei C a crescut atât în România, cât şi în întreaga Europă

 |  16:06

Prevalenţahepatitei B a scăzut, însă a crescut cea a hepatitei C, care oscilează între0,1 şi 6% în ţările din Europa, ambele forme ale afecţiunii fiind întâlnite maides la populaţia defavorizată, precum persoane care au imigrat din zonele cuendemicitate ridicată, potrivit unui studiu.

În Europa,hepatita C afectează 96,5% dintre consumatorii de droguri injectabile şiaproximativ o treime dintre persoanele cu HIV/SIDA, potrivit studiului ViralHepatitis: Global Policy, realizat de Alianţa Mondială pentru Hepatită (WHA) şicitat într-un comunicat de presă de vineri al Asociaţiei Pacienţilor cuAfecţiuni Hepatice din România (APAH-RO).

Potrivitrezultatelor studiului, atât hepatita B, cât şi hepatita C se întâlnesc mai desla categoriile de populaţie defavorizată, precum persoane care au imigrat dinzonele cu endemicitate ridicată, actuali sau foşti consumatori de droguriinjectabile şi persoane care sunt sau au fost în închisoare.

Aproximativ150 de pacienţi participă, la Iaşi, la a doua ediţie a Conferinţei Naţionale aAsociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO).

PreşedinteleColegiului Medicilor din România, profesor doctor Vasile Astărăstoae, prezentla conferinţă, a spus că, deşi se vorbeşte despre un progres nemaivăzut almedicinei, noi patologii ocupă spaţiul lăsat liber de "bolile pe carespunem că le-am învins". "Explozia patologiei hepatice constituiedeja o problemă de sănătate publică şi un domeniu în care numai politiciintersectoriale vor permite să îl controlăm. Participarea cu drepturi depline apacienţilor cu astfel de afecţiuni în realizarea acestor politici constituie ocondiţie esenţială pentru un succes durabil. De aceea, organizarea acesteimanifestări este definitorie pentru implicarea societăţii în această bătăliedificilă", a declarat profesorul Astărăstoae.

La rândul său,Marinela Debu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice dinRomânia, a declarat că scopul acestei conferinţe este oferirea posibilităţiipacienţilor de a comunica cu medicii, pentru a se cunoaşte între ei şi a şti cănu sunt singuri. "Dorim să tragem un semnal de alarmă că, în ciudastatisticilor îngrijorătoare, numărul pacienţilor depistaţi cu hepatită cronicăeste încă destul de mic. Considerăm că în lipsa unui program naţional pehepatite, screeningul afecţiunilor hepatice este încă realizat în prea puţineunităţi sanitare", a spus Debu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638945-05-15Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine