2020-04-06 14:56

Primăria a angajat o firmă care percepe taxe de la comercianţii de legume şi fructe. Oamenii lui Oprescu dijmuiesc producătorii din pieţele volante

 |  19:08
Primăria a angajat o firmă care percepe taxe de la comercianţii de legume şi fructe. Oamenii lui Oprescu dijmuiesc producătorii din pieţele volante

Primăria Capitalei a încheiat un contract cu o firmă particulară care percepetaxe de la producătorii ce-şi comercializează alimente în pieţele volante alemunicipalităţii, potrivit reprezentanţilor agricultorilor. Federaţia Agrostar arefuzat să mai colaboreze cu Sorin Oprescu pentru că firma particulară angajatăde Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) le solicita o sumă prea mare de bani.Comercianţii de la tarabele lui Vanghelie şi cei care vând la standurile luiOprescu se acuză reciproc de concurenţă neloială. Preţurile alimentelor dinpieţele volante s-au dublat faţă de anul trecut.

Producătorii de legume şi fructe care au colaborat, în2009, cu Primăria Capitalei pentru proiectul “Pieţele volante” nu mai vor să colaboreze cu Sorin Oprescu, deoarece municipalitatea a angajat o firmă particularădrept intermediar, potrivit conducerii Federaţiei Agrostar. Prin urmare,reprezentanţii producătorilor au luat decizia de a colabora doar cu ediliisectoarelor. “A fost o colaborare între noi şi Primăria Capitalei, anul trecut. Anul acesta ne-am hotărât să neîndreptăm către primăriile de sector. Sunt mai multe avantaje... Avemposibilitatea să ajungem mai aproape de oameni. Primăriile de sector ne asigurăspaţii pentru comercializarea produselor şi în apropierea blocurilor. Automat,acest lucru duce la creşterea vânzărilor. Primăria Capitalei nu are ladispoziţie decât câteva artere principale, pe care circulă RATB-ul. În plus,Primăria Capitalei a încheiat un contract cu o firmă particulară care să seocupe de pieţele volante”, ne-a declaratsecretarul general al Agrostar, Tudor Dorobanţiu. Acesta a explicat că firmaangajată de municipalitate percepe taxe de la comercianţi. “Firma ale cărei servicii au fost contractate de PrimăriaCapitalei era, de fapt, un intermediar. Nu ştiu despre ce firmă este vorba. Amfost informaţi şi noi despre această situaţie. Am preferat să nu mai colaborămcu Primăria Generală pentru că nu mai aveam bani. Firma particulară ne cereabani. Federaţia Agrostar chiar nu are bani. Astfel, ne-am îndreptat cătreprimăriile de sector. Am încheiat colaborări cu Primăria Sectorului 1 şi cuPrimăria Sectorului 2. Suntem în negocieri avansate cu Primăria Sectorului 5,cu domnul Onţanu de la sectorul 2 şi cu domnul Poteraş de la Primăria Sectorului6. Comercianţii din pieţele domnului Oprescu plătesc taxe acestei firmeparticulare”, ne-a mai declaratTudor Dorobanţiu.

De cealaltă parte, contactaţi telefonic de redacţia“Puterea”, reprezentanţii municipalităţii resping acuzaţiile reprezentanţilorAgrostar, afirmând că “Primăria Capitalei nu obţine nici un ban de pe urmacomercianţilor, iar aceştia nu plătesc nici o taxă primăriei”.

Preţuri duble faţă de anul trecut

În faţa Academiei Militare au amplasat tarabe volanteatât Primăria Municipiului Bucureşti, cât şi Primăria Sectorului 5. Dreptrezultat, comercianţii din cele două tabere se acuză unii pe alţii că ocupătarabele mai accesibile potenţialilor clienţi. “Într-adevăr, acolo (în faţa Academiei Militare) este o situaţie mainefericită pentru că sunt două pieţe, una a Primăriei Generale şi una a PrimărieiSectorului 5. Nu ştiu cine este îndreptăţit să ocupe acel spaţiu”, ne-a spus secretarul general al Agrostar.

Reporterii “Puterea” s-au deplasat lapieţele din faţa Academiei Militare weekendul trecut. Tarabele Primăriei Sectorului5 erau amplasate pe treptele pieţei, în timp ce spaţiile amenajate de PrimăriaCapitalei se aflau în partea superioară. În ambele pieţe reacţiile agricultorilor erau ostile: fiecare tabară sereferea la cei din partea opusă ca fiind “bişniţari” şi existau acuze reciproc cumcă “îşi umflă preţurile” şi că au obţinutpermise de producător prin mijloace ilegale. “Au mâini mai frumoase decât aledumneavoastră, ale jurnaliştilor, şi vând brânză la fel ca ceilalţi!”, a zisindignat unul dintre vânzatorii din pieţele lui Oprescu. Comercianţii din piaţaamenajată de municipalitate afirmau că ceilalţi au fost puşi cu scopul de a le“lua faţa”, în timp ce vânzătorii sectorului 5 povesteau cum în dimineaţaaceia, şeful celeilalte “tabere” le-au ordonat să-şi ia marfa şi să plece.

Preţurile erau echilibrate, unele erau mai mici latarabele amenajate de Primăria Sectorului 5, în timp ce alte alimente erau mai accesibilela standurile pregătite de Primăria Generală. Scorul stătea în felul următor: “echipaOprescu” vindea ardeiul gras la 4 lei kilogramul, dovleceii la 3 lei kilogramul,ceapa la 2 lei kilogramul, un borcan mic de miere la 12-15 lei, jumătate delitru de ţuică la 10 lei şi un kilogram de brânză de burduf la 25 lei; în timp ce “echipa Vanghelie” comercializa ardeiul gras la 2 leipe kilogram, vinetele la 2 sau 5 lei kilogramul, ceapa la 3 lei kilogramul,borcanul de miere la 10 lei, jumătate de litru de ţuică la 25 lei şi brânza de burduf la 28 lei kilogramul.

Faţă de anul trecut, preţurile celor mai multealimente comercializate în pieţele volante amplasate de PMB s-au dublat.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-07-12

Mai multe imagini:
Primăria a angajat o firmă care percepe taxe de la comercianţii de legume şi fructe. Oamenii lui Oprescu dijmuiesc producătorii din pieţele volante
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine